KKTCde ilk güneş enerjili otomobil
KKTC’nin önde gelen yüksek öğrenim kurumlarından Yakın Doğu Üniversitesi’nin AR-GE ekipleri tarafından tasarlanıp üretilen ve ülkenin güneş enerjisi ile çalışan ilk yerli üretim arabası olan RA 25 isimli araç basına tanıtıldı. Adını Mısır mitolojisindeki güneş tanrısından alan RA 25’in tanıtımı bugün YDÜ KKTC Hastanesi’nde gerçekleşti.
Birçok davetlinin katıldığı etkinlikte KKTC Ulaştıma Bakanı Ahmet Kaşif ve bazı milletvekilleri yer aldı. Etkinlikte konuşan KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi Ar-Ge ekipleri tarafından tasarlanan ve üretilen ileri teknoloji ürünü Güneş Enerjili RA 25’in muayeneden geçerek Motorlu Araçlar Mukayyitliği tarafından MZ 535 plaka no’su ile kaydının yapılmasıyla birlikte KKTC’nin ilk yerli üretimi arabası olduğunun tescillendiğini söyledi.
Doç Dr. İrfan Gusel araca ismini veren RA’nın eski Mısır’da güneş tanrısının adı olduğunu, 25’in ise Yakın Doğu Üniversitesi’nin 25. kuruluş yılını simgelediğini ifade etti.
Doç. Dr. Günsel, çevre dostu RA 25’in KKTC’nin yollarında kullanılmaya başlanmasının Yakın Doğu Üniversitesi’nin ülke bilimine ve insanına katkıda bulunmada ulaştığı lider rolünün bir göstergesi olduğunu ifade etti.
RA 25’in bilimsel ve teknolojik araştırma, geliştirme ve üretim çalışmalarında KKTC açısından bir milat olduğunun altını çizen Doç. Dr. Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi’nin bu alanda olduğu gibi bilimin tüm alanlarında toplumuna ve dünyaya katkı sağlayacak ilklerin üreticisi olmaya devam edeceğini vurguladı. Doç. Dr. Günsel, RA 25’in üniversitelerin bilim ve düşünce üretmenin yanı sıra bu düşünceleri hayata geçirerek toplumsal fayda oluşturma ve toplumun geleceğinde öncü rolü oynama misyonunun da önemli bir simgesi olduğunu kaydetti.
BÜYÜK BİR ADIM
Etkinlikte konuşan KKTC Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif ise atılan adımın önemine vurgu yaparak "Üzerinde KKTC bayrağı olan KKTC’ye ait plaka taşıyan bir araç ile uluslararası bir yarışta yer alacağız. Bunun önemi tartışılamaz" dedi.
Kaşif ayrıca yapılacak teknolojik gelişmelere katkılarının artarak devam edeceğine de değindi. Etkinlikte daha sonra aracı tasarlayan ve sürüş ekibinde yer alan kişiler de basına tanıtıldı.
KKTC’de ilk kez üretilen araç olma özelliği taşıyan RA 25, Yakın Doğu Üniversitesi tarafından verilen ve Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanan TRNC535/14NEU0001 şasi numarasına sahip. RA 25, Pazartesi günü Güney Afrika Cumhuriyeti’nde 27 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında Uluslararası Otomobil Federasyonu FIA tarafından organize edilen "Güney Afrika Güneş Enerjili Araçlar Rallisi’nde ülkemizi temsil etmek üzere Güney Afrika Cumhuriyeti’ne gitmek üzere yola çıkıyor. RA 25’in teknik özellikleri ise şu şekilde: Tamamen güneş enerjisiyle çalışan ve 1800 Watt gücünde doğru akımlı bir motora sahip olan üstün teknoloji ürünü RA25 150 km hıza ulaşabiliyor. Üç tekerlekli olarak dizayn edilen araç, özel olarak üretilen Michelin 95/80R16 Solar Radial lastikler, 550 adet 12.5 X 12.5 cm. büyüklüğünde solar panel, 500 adet laptoplarda kullanılan ve şarj edilebilen Panasonic 3.7 voltluk 2250 mAh değerinde pil, 1 adet 1800 Watt gücünde doğru akım elektrik motoru, 1 adet motor sürücü, 2 adet MPPT (Maximum Power Point Tracking), 2 adet Hücre Kontrol Ünitesi (Cell Management Unit) ve 1 adet Pil Kontrol Ünitesi (Battery Management Unit) ile donatılmıştır.
Modern araçlarda kullanılan disk fren sistemine sahip olan araçta direksiyon ve süspansiyon yapısı Formula 1 araçlarında olduğu gibi dizayn edildi. Teknoloji harikası gelecek nesil aracın sadece ileri ve geri olmak üzere iki vitesli kontrol paneli bulunmaktadır. RA25 5 metre uzunluğunda, 1.8 metre genişliğinde ve yerden en yüksek noktası ise 1 metre olacak şekilde dizayn edildi.
www.posta.com.tr
08.09.2014