Atıktan ürettikleri elektrikle 17 bin ev aydınlanıyor
Türkiyenin lisanslı ilk tehlikeli atık yakma ve değerlendirme tesisi İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş. (İZAYDAŞ), endüstriyel, evsel, bitkisel ve hayvansal atıklardan yılda 60 milyon kilovatsaat elektrik üretiyor.
Tüm Atık ve Çevre Yönetimi Derneği (TAYÇED) Başkanı ve İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, İZAYDAŞın, atık bertarafının yanında, bir enerji üretim tesisi olduğunu, 1997 yılından beri tehlikeli atık yakarak enerji, çöp gazından ve biyogazdan da elektrik ürettiklerini belirten Saraç, bütün hizmetlerinin çevreyle ilişkili olduğunu söyledi. Saraç, bunları yasal ve teknik gerekliliklere uygun olarak yaptıklarını ve maliyetlerini karşılayarak kar bile elde edebildiklerini kaydetti.
"Türkiyede tek tesis"
Saraç, İZAYDAŞın adını, sanayiden kaynaklı tehlikeli atıkların bertarafıyla duyurduğuna dikkat çekerek, "Bununla ilgili bir yakma tesisimiz var. Burada tehlikeli atıkları yakıp, enerjiye çeviriyoruz. Teknik olarak Türkiyede hala tek tesis. Bunun dışında yakmaya uygun olmayan atıkları da depolayarak bertaraf ediyoruz. Bu anlamda tüm Türkiyeye hizmet veriyoruz" diye konuştu.
Saraç, evsel atıkları da düzenli depolama alanlarında bertaraf ettiklerini ifade ederek, bu yıl 33 milyon kilovatsaat civarında bir üretim beklediklerini söyledi.
17 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılıyor
İZAYDAŞın atıklardan açığa çıkan gazın alınarak tehlikenin ortadan kaldırılması, bu gazın atmosfere salınmayıp sera gazı emisyonunun önlenmesi ve hem elektrik hem de karbon kredisi satışıyla ekonomiye kazandırılması açısından birkaç işi aynı anda yerine getirdiğini belirten Saraç, "Endüstriyel, evsel, bitkisel ve hayvansal atığı topladığımıza yılda 60 milyon kilovatsaat elektrik üretiyoruz. Bunun 10 milyonunu kendimiz tüketip, 50 milyonunu ulusal şebekeye veriyoruz. Bu da yaklaşık 17 bin hanenin enerji ihtiyacına karşılık geliyor" açıklamasında bulundu.
KOCAELİ - ŞAHİN OKTAY - YUNUS EMRE GÜNAYDIN
www.aa.com.tr
05.07.2015