2023 İHRACAT HEDEFİMİZ 500 MİLYAR $
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2023 de bir ihracat hedefimiz var, 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefimiz var. Makine sektörü burada 100 milyar dolarlık bir hedef koymuş bulunuyor dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Makina Aksamları İhracatçılar Birliği tarafından Abant Palace Otelde düzenlenen Ekonomi Koordinasyon Kuruluna sunulan strateji belgeleri ve sektörün yol haritasının ele alındığı toplantıya katıldı. Toplantı öncesinde Bakan Ergün, basın mensuplarının gündemle ilgili olarak sorularını yanıtladı.
Ergün, doğal gazdan enerji üretimiyle ilgili, yenilenebilir enerji kaynaklarından, rüzgar, güneş gibi, termal enerji gibi kaynaklardan elektrik üretimiyle ilgili çalışmaların yapıldığını ifade etti.
Nükleer enerjiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini, bunların da enerjide dışa bağımlılığı azaltacak çalışmalar olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
Yani bu tartışmalar yapılabilir ama, bu tartışmalar bir taraftan yapılırken bir taraftan da Türkiye hem enerjide hem makine teçhizatta yatırım mallarında hem de ara mallarındaki ithalat kalemlerini bir yandan azaltırken, ihracat kalemlerini artıran çalışmaları da yürütüyor. Önemli olan o tartışmalardan çok bu çalışmalardır. Tartışmaya mı önem vereceğiz, çalışmaya mı önem vereceğiz derseniz çalışmayı önem vermemiz gerekiyor. O açıdan herkes bu gerçekleri görerek, enerjiyse enerji, makineyse makine, ara malıysa ara malı konusundaki çalışmalarını sürdürüyor. Burada yaptığımız toplantılardan birinin amaçlarından biri bu. Yani meseledeki Türkiyenin açıklarını azaltmak, Türkiye ihracatı, ithalatını karşılayan ülkelerden bir tanesi haline getirmek. 2023 te bir ihracat hedefimiz var. 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefimiz var. Makine sektörü burada 100 milyar dolarlık bir hedef koymuş bulunuyor. 10 milyar dolar olan ihracatını 2023 yılında 100 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyor. Onun için kuvvetli bir alt yapı oluşturmak lazım. Dolayısıyla 2023 ün Türkiyesinde oraya geldiğimiz zaman Türkiye ihracat, ithalat dengesini, hem ihracatını büyüterek hemde ithalatını dengeli bir şekilde sürdürerek iki parametre arasındaki dengeyi kurmuş ülke haline gelmiş olacaktır. Bütün bu alt yapı çalışmaları bununla ilgilidir.
Strateji belgesi bir yol haritasıdır diyen Bakan Ergün, Kim ne yapacağını, ne zaman yapacağını, nasıl yapacağını bilecek. Zaten strateji belgesinde de bunlar var dedi. Türkiyeyi Avrasyanın orta ve ileri teknoloji ürünlerinde üretim merkezi haline getirme gibi büyük bir hedefleri olduğunu da belirten Bakan Ergün, Bu hedefe varmak için altta bazı amaçlarımız var. Bazı stratejik hedeflerimiz var. Bunun için uygulayacağımız politikalarımız var. Bunu takip eden bir komite var şeklinde konuştu.
Bakan Ergün, şöyle devam etti:
İşte strateji belgesi bütün kurumlar için bir yol haritası niteliğindedir. Özel sektörler için, kamu kurumları için, sivil toplum örgütleri için. Bu yol haritasını uyguladığı zaman Türkiye hedeflerine rahat bir şekilde varacaktır. Yol haritanız yoksa hedefiniz ne kadar büyük olursa olsun nereye gideceksiniz? Yol haritası size hem nereye gideceğinizi, hem nasıl gideceğinizi, hem ne zaman gideceğinizi gösteriyor? Strateji onun için bütün kesimler için önemli. Onun için kendi kendimizi konuşuruz. Şuraya gitmek istiyoruz, haritamız var mı, yolda ne karşımıza çıkacak? Nerede duracağız, nerede mola vereceğiz, bütün bunların planları yoksa elimizde öyle kendimize çok büyük hedeflerden bahsedebiliriz ama hedeflere ulaşmak stratejik hedeflerle ulaşabiliriz”.
AA / Bolu / 08 Ocak 2011