OSTİM, yeşil binaya taşınıyor …
OSTİM yetkilileri, yeşil binayla ilgili olarak : " Enerji konusundaki yaklaşımımızı kendi yeni yönetim binamız ile ortaya koyduk ” dediler. OSTİM yetkilileri, sektörde Yeşil Bina olarak tanımlanan Ostim Yönetim Merkezi’nin ısınma yalıtım ve yenilenebilir kaynaklara yönelik yapı ve inşat teknolojisi ile tasarlandığını belirtti.
Enerji tasarrufu olgusunun her geçen gün daha çok kişi tarafından önemsenmeye başlandığını belirten DSTİM yetkilileri, yeşil binayla ilgili olarak : "Enerji konusundaki yaklaşımımızı kendi yeni yönetim binamız ile ortaya koyduk ” dediler.
5 bin firma ve 50 bin çalışanın faaliyet gösterdiği Ostim’de, bölgenin yönetim merkezi olarak hizmet verecek olan akıllı bina, enerjisinin büyük bir bölümünü güneş panelleri ve rüzgar türbini ile üretecek.
Platin sertifikalı
Yüksek Performanslı Yeşil Bina olarak adlandırılan yönetim binamızın inşaatına 2008 yılı sonunda başladık. Bina, USGBC’nin (United States Green Building Council) yayımladığı LEED (Enerji ve çevresel tasarımda öncülük) yeşil bina sertifikasyonunun en üst düzeyi olan platin sınıfına ve ASHRAE yüksek performans binaları kriterlerine uygun olarak tasarlandı.
Ostim Yüksek Performanslı Yeşil Bina Projesi, Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Kılkış’ın tasarım ve ar-ge katkıları ile Ostim OSB Bölge Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan proje grubumuzun deneyim ve yoğun çabaları ışığında yapıldı.
Aydınlatmamız otopark üzerindeki güneş panellerinden elde edilen enerjinin elektriğe dönüştürülmesiyle sağlanacak. Bina çatısına yerleştirilen gün ışığını kullanan aydınlatma sistemleri ile özellikle kış aylarında kapalı günlerde, binada elektrik kullanmadan aydınlatma sağlanacak.
Çevre dostu bina
Binada toprak kaynaklı ısı pompası için açılan 8 adet 100 metrelik kuyuya indirilen borularla toprak ısısı ile ısıtma ve soğutma yapılacak. Yazın üretilen fazla ısı toprakta depolanarak kış için saklanacak. Ostim yüksek performanslı yeşil binadan doğaya sera gazı salınımının minimum seviyede olması, binanın çevre dostu olmasının en büyük göstergesidir. Binamızda karbon salınımı, alışılan tipteki bir eşdeğer binaya göre yüzde 75 azdır. Binadaki tüm yapı elemanlarının seçiminde geri kazanım, yerel tedarik, minimum inşaat atığı, zararlı kimyasal madde içermeme gibi özellikler göz önünde tutulmuştur. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, yabancı heyetler ve üniversitelerin 2009 Şubat ayından itibaren ziyaret ettiği bina, Türkiye’nin hizmete giren ilk yüksek performanslı yeşil binası.
Yağmur sularının geri dönüşümü sağlanacak
Binanın siyah su olarak adlandırılan tüm atık suyu arıtılarak, bahçe sulamasında ve tuvaletlerde değerlendirilecek. Bahçe tanziminde en az sulama ve bakım gerektiren, ilaçlama istemeyen ve yöresel iklime dayanıklı bitkilerin seçimine dikkat ettik. Yağmur suları da arıtılıp depolanarak temiz su olarak kullanılabilecek. Yine bina bahçesine yerleştirilecek olan rüzgar türbini, elektrik üretimini sağlayacak."
sizdensize.milliyet.com.tr / ekonomi / 04.11.2009
-.-
Ostim tarihçesi
Ostim Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi
Ülke sanayisinin ve küçük işletmelerin gelişip büyümesindeki hayati koşulun sanayicilere rekabet ve üretim şartlarına uygun bir üretim ortamı hazırlamak olduğuna inanan kurucular, bu ihtiyaçtan hareketle Ostim Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’ni kurmuşlardır.
OSTİM’i Küçük sanayicilerin verimlerini artıracak, bir arada olmanın verdiği güç ve sinerji ile Türk sanayisinin önemli merkezlerinden biri olarak tasarlayan kurucu başkan Cevat Dündar ve proje arkadaşları, ilk adımı müteşebbis bir ruhla büyük uğraşlar vererek şehrin dışında 3 milyon metrekarelik bir alanı satın alarak atmışlardır.
Dönemin şartları içinde hayal denilebilecek bu girişimin inanç ve azimle arkasında duran Cevat Dündar ve kurucular uzak görüşlülükleri sayesinde projeyi, 7 yıllık bir mücadeleyle 1975 yılında inşaat aşamasına getirmiş, bu günün KOBİ kenti Ostim’in temellerini atmışlardır.
Bu yıllardan itibaren inşaatları hızla sürdüren Turan Çiğdem ve Yönetim Kurulu liderliğindeki Ostim, 80’li yıllarda yapılaşmasını önemli ölçüde tamamlamış, pay sahipleri atölyelerine taşınmış, tezgâh sesleri “Üreten Türkiye’nin” müjdesini vermiştir.
1992 yılından itibaren Ostim bayrağını teslim alan Orhan Aydın liderliğindeki yeni Ostim Yönetim Kurulu, bölgenin yol, su, kanalizasyon, yağmur suyu, elektrik ve çevre düzenlemesi gibi altyapı sorunlarının yanı sıra küçük sanayicinin rekabet gücünü belirleyen tüm üst yapı unsurlarını da çalışma programına almıştır.
Bu hedefle yola çıkan kooperatif, yapılaşma ve kentleşme çalışmalarının yanında “Üreten Ostim’in” ihtiyaçlarına cevap verecek kamu ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların hizmet vermelerini sağlamak için girişimlerde bulunmuş, arsa tahsisi, alt yapı ve üst yapı destekleriyle faaliyete geçmelerini sağlamıştır.
Hizmet vermeye başladığı yıllardan bu güne dek 2550 atölye, 1393 işyeri ve büro, 1800 konutun inşasına imza atmış olan Ostim Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi; rekabetçi bir sanayi kentinin oluşmasında başrol oynayan yeni yıldızların kuruluşuna öncülük etmiştir.
Ostim’in üretim profili
Ostim’de OSB üyesi olarak faaliyet gösteren 5.000 firmanın %31’ini ticaret %69’unu imalât ve diğer faaliyet alanları oluşturmaktadır. Yine Ostim’de faaliyet gösteren firmaların % 46’sı sac şekillendirme, % 42’si talaşlı imalat, % 8’i plastik işleme ve % 4’ü ise kimyasal konularda üretim yapmaktadır. Ana sanayilere yönelik imalat eksenli sektörler; İş ve İnşaat Makineleri ve Malzemeleri, Makine ve Makine Parçaları, Plastik ve Kauçuk, Elektrik - Elektronik, Sağlık Araç Gereçleri, Otomotiv ve Savunma Sanayi şeklinde sayılabilir.
www.ostim.org.tr