KKTCye bilim ve teknoloji merkezi …
UKÜ Bilim ve Teknoloji Merkezinin temeli KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve KKTC Başbakanı Derviş Eroğlunun da katıldığı bir törenle atıldı.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, törende yaptığı konuşmada, ülkeleri ve toplumları ileriye taşıyan ve geleceğe hazırlayanın teknoloji olduğunu ifade ederek, refahın artık bilgi üretip pazarlamakla mümkün olduğunu söyledi.
Üniversitelerin KKTCde yalnızca eğitime değil, ekonomiye de büyük yararlar sağladığına işaret eden Çiçek, TED Kolejinin temelinin atılması ve Çukurova Üniversitesinin girişimlerinin Adanın bir bilgi ve üniversiteler adası olma yolunda ilerlediğinin göstergesi olduğunu bildirdi.
Çiçek, Kalite olmadan, diplomalar enflasyona uğramış para gibidir diyerek, eğitimde kalitenin önemine işaret etti ve merkezin, üniversitenin kendisine, hem de KKTCye kalite katacağını kaydetti.
Başbakan Derviş Eroğlu da merkezin önemli konular ve projelerin üretileceği ve saygın bilim adamlarının yetişeceği bir ortam olmasını diledi.
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, teknoloji merkezi olarak düşünülen merkezde ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarının araştırılarak ileriye götürülmesinin Kıbrıs özelinde önemli olduğunu söyledi.
Adanın bol güneşi ve rüzgarından yararlanılması için üniversite bünyesinde plan ve proje yapılmasının başarıyı garantileyeceğini belirten Talat, tersi durumda ise girişimin başarısız olabileceğini anlattı.
UKÜ (Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen, 2012 yılı içinde tamamlanması planlanan UKÜ Bilim ve Teknoloji Merkezinin keşif maliyetinin 11.5 milyon Avro olarak belirlendiğini belirterek, merkezin 14 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacağını ve mühendislik fakültesine ait bölümler ve laboratuvarlarla 2 bin 400 öğrenciye hizmet vereceğini söyledi.
Yükselen, yalnızca üniversiteye değil, bölgeye de bilimsel anlamda ciddi katkıda bulunacak olan merkezin, KKTCde ve bölgede enerji ve çevre sorunlarına çözümler üreteceğini, geleceğe yönelik stratejik planlar geliştirerek, ALTERNATİF olma hedefine ulaşacağını bildirdi.
TEKNOLOJİ MERKEZİNİN ALTYAPISI
Merkezin içinde çevre ve enerji sorunlarının inceleneceği ve ALTERNATİF çözüm önerilerinin de araştırılacağı Çevre , Yenilenebilir Enerji ve Biyoteknoloji araştırma merkezleri yer alacak.
Merkezde 24 derslik ile birlikte, 3 adet amfi, öğretim üyesi büroları ve mühendislik fakültesine ait toplantı salonları da bulunacak.
PROTOKOL İMZALANDI
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) arasında Türkiye-KKTC İş Konseyi Eylem Planı protokolü imza törenine de katıldı.
İki ülke arasında ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesini, bunun için de sektörel ortak komitelerin oluşturulmasının öngörüldüğü protokole, KTTO Başkanı Günay Çerkez ile DEİK Kıbrıs İş Konseyi Başkanı Mustafa Fetin Gürbüz imza koydular.
www.haberaktuel.com / 14.11.2009
-.-
MEHMET ALİ TALAT
Mehmet Ali Talat 6 Temmuz 1952’de Girne’de doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Kıbrıs’ta tamamladı. 1977 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden yüksek lisans alarak mezun oldu. Doğu Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yüksek lisansını ise, 2004 yılında tamamladı. Türkiye’de yüksek öğrenim gördüğü sürece Kıbrıslı Türk öğrencilerin oluşturduğu derneklerde yönetici ve başkanlık görevlerinde bulundu. Kıbrıslılar Öğrenim ve Gençlik Federasyonu (KÖGEF) Kurucu Başkanlığını yaptı.
Aralık 1993’te yapılan genel seçimler sonrasında kurulan 1. Demokrat Parti - Cumhuriyetçi Türk Partisi Koalisyon Hükümetinde Milli Eğitim ve Kültür Bakanı olarak görev aldi. İkinci DP-CTP Hükümetinde de Eğitim ve Kültür Bakanliğını sürdüren Talat, 3. DP - CTP Hükümetinde Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevini yürüttü. 1977 yılından başlayarak Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin çeşitli kademelerinde görev yaptıktan sonra, 14 Ocak 1996 tarihinde toplanan CTP Olağanüstü 14. Kurultayı’nda Genel Başkanlığa seçildi.1998 yılında Lefkoşa Milletvekili olarak parlamentoya giren Talat, 14 Aralık 2003 tarihinde yapılan Kıbrıs genel seçimlerinin ardından, kurulan CTP - DP koalisyon hükümetinin basbakanı oldu. 8 Mart 2005 tarihinde ise, 2’nci CTP-DP Koalisyon Hükümeti’ni kurdu ve Cumhurbaşkanı seçilene kadar Başbakanlık görevini sürdürdü.
Mehmet Ali Talat, 24 Nisan 2004’te referanduma sunulan Annan Planı’nı ve adanın birleştirilmesini destekledi. Talat, 20 Nisan 2005’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini 1. turdan kazandı. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat iyi derecede İngilizce bilmektedir. Evli ve bir erkek, bir de kız çocuk babasıdır.
www.kktcb.eu / Kasım 2009
-.-
CEMİL ÇİÇEK
Türkiye Büyük Millet Meclisi 22. Dönem Milletvekili
ANKARA
Cemil Çiçek, 15 Kasım 1946da Yozgatta doğdu. Babasının adı Hacı Ahmet, annesinin adı Melihadır. Avukat; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Serbest avukat olarak çalıştı. Yozgat Belediye Başkanlığı yaptı. Anavatan Partisi Kurucu Üyesi oldu. 18. Dönem Yozgat, 20, 21 ve 22. Dönem Ankara Milletvekili. 46, 47 ve 53. Hükümetlerde Devlet Bakanlığı, 58 ve 59. Hükümetlerde Adalet Bakanlığı yaptı. 60. Hükümette Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevine atandı. İngilizce ve orta düzeyde Fransızca bilen Çiçek, evli ve 3 çocuk babasıdır.
www.tbmm.gov.tr / Kasım 2009