Türkiye’nin çevreci bankası TSKB, sürdürülebilir bir gelecek için çalışmaya devam ediyor...
59 yıllık geçmişinde bankacılık alanında sayısız ilke imza atmış olan TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası), çevre konusunda da hayata geçirdiği projelerle öncü rolüne devam ediyor.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi’ni ilk alan; Financial Times Sürdürülebilir Bankacılık Ödülleri kapsamında ‘Yılın Sürdürülebilir Bankacılık’ ödülüne ilk kez layık görülen; Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans İnisiyatifi’ne (UNEP FI) kabul edilen ilk Türk bankası olan TSKB, son olarak karbon ayak izini silmek konusunda hayata geçirdiği başarılı girişimle her zaman önceliği çevreye veren sosyal sorumluluk anlayışını bir kez daha vurguluyor.
Daha yaşanabilir bir dünyanın, ancak çevre ve iklim değişikliği konusunda atılacak sorumlu adımlarla mümkün olduğuna inanan TSKB, 1980’li yıllardan bu yana ‘çevre ve sürdürülebilir kalkınma’ konusuna gündeminin ilk sıralarında yer veriyor.
‘Sürdürebilir bankacılığın kurum ve tüm çalışanlarının DNA’sına işlemesi’ için çalışmalarını hız kesmeden sürdüren TSKB, bu amaçla 2005’te Çevre Yönetim Sistemi kurmak üzere bir proje başlattı ve ilgili birim temsilcilerinin katılımıyla Çevre Yönetim Sistemi Ekibi oluşturdu. TSKB, 2007 başında ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi’ni alarak, bu sertifikaya sahip ilk Türk bankası oldu.
Finanse ettiği yatırım projelerinin doğal kaynaklara zarar vermediğinden, çıkan her türlü atığın bertaraf edilebilir sınırlarda olduğundan emin olmak için titizlikle çalışan Banka’nın bu şekilde finanse ettiği yatırım sayısı 71’e ulaştı. Türkiye’de bu alanda sayıca en fazla projeye finansman sağlamış banka olan TSKB’nin finanse ettiği yenilenebilir enerji projelerinden sağlanan enerji seviyesi yaklaşık 2.250 MW’a ulaştı. Bu rakam, Türkiye’nin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünün %15’sine, toplam üretim kapasitesinin ise %2’sine denk geliyor.
TSKB karbon ayak izini silen ilk Türk bankası …
TSKB, 2008 yılı itibariyle çevreci bankacılık çizgisini yeni bir boyuta taşırken, sera gazı emisyonlarını azaltmak ve dünyaya karbon ayak izi bırakmamak için harekete geçti. Bu amaçla kendi binalarında elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve su sarfiyatlarını düşürmek için gerekli önlemler alan Bankada, Yapılan hesaplamalara göre, 2008 yılı karbondioksit salınımı ya da diğer bir deyişle karbon ayak izi 1,250 ton oldu.
Söz konusu tutarın %74’ü Banka’nın içsel elektrik tüketiminden kaynaklanırken, TSKB önümüzdeki 2 yıl içinde elektrik tüketimini %7 azaltmayı taahhüt etti. Banka buna ek olarak, enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üreten tesislerden karşılayarak, sera gazı salınımını ciddi oranda azaltmayı hedefliyor.
Geri kalan karbon ayak izini de Gönüllü Karbon Piyasası’ndan aldığı karbon kredisi ile silmeye başlayan TSKB, böylece “Türkiye’nin karbon ayak izini silen ilk bankası” unvanını elde etti.
Çevreci anlayışını yenilikçi bankacılık ürünlerine de entegre eden TSKB, Ocak 2009’da halka arzı gerçekleştirilen B Tipi %10 Getiri Garantili Temiz Enerji Fonu ile yatırımcıları, Yenilenebilinir Enerji Endeksi, Uluslararası Enerji Verimliliği Endeksi ve Uluslararası Atık Yönetimi Endeksi’ne dayanan yepyeni bir ürünle tanıştırdı.
Halka arz döneminde Temiz Enerji Fonu’ndan elde edilen yönetim ücretinin bir bölümüyle fon yatırımcılarının 2008 yılı bireysel karbon ayak izlerini telafi edeceğini duyuran Banka, bu amaçla ITC Katı Atık Yönetimi Projesinden Karbon Kredisi alım anlaşması yaparak, sosyal sorumluluk projesi konsepti ile Türkiye’de bir ilke daha imza atmış oldu. Bu yolla karbon ayak izi telafi edilen yatırımcılara 5 ton değerindeki karbon kredisi sertifikaları, 1 Haziran 2009 tarihinde düzenlenen bir törenle takdim edilirken, yatırımcılara karbon ayak izini azaltmanın yöntemlerini dokuz adımda tarif eden bir kitapçık da hediye edildi.
TSKB’ye uluslararası onur
TSKB’nin sürdürülebilir kalkınma anlayışı, uluslararası alanda da övgü ve takdir toplamaya devam ediyor. 2008 yılında Financial Times ‘Sürdürülebilir Bankacılık Ödülleri’ kapsamında, ‘Gelişmekte Olan Ülkeler’ kategorisinde Doğu Avrupa’da ‘Yılın Sürdürülebilir Bankacılık’ ödülüne layık görülen TSKB, bu yıl aynı organizasyonda bir kez daha Kısa Liste’ye kalmanın gururunu yaşadı.
Ayrıca Banka, 2009 Mart’ında çevre ve sürdürülebilir kalkınmaya duyarlı kuruluşlardan oluşan Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans İnsiyatifi’ne (UNEP FI) kabul edildi. Üye kuruluşların çevreye olan duyarlılıklarını taahhüde bağladığı UNEP FI’ye 170’in üzerinde finansal kuruluş katılmış olup, TSKB halen inisiyatifi imzalamış olan tek Türk bankası unvanını taşıyor.
7’den 70’e hepimiz çevreciyiz !
Yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleri ile çevresel bilincin artırılması yönünde çalışmalar yapan TSKB, Türkiye’nin en kapsamlı çevre portali olan www.cevreciyiz.com ile on binlerce kişiye ulaşırken, düzenlediği prestijli konferanslar ve destek verdiği etkinlikler ile çevre konusundaki tarafları bir araya getiren çeşitli platformlar yaratmaya devam ediyor.
www.tskb.com.tr