Yenilenebilir Enerji Kaynakları
AK Parti Denizli Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Mehmet Yüksel, fosil yakıtların, arzın azalması nedeniyle fiyatları düşerken yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin artacağını bildirdi.
Yüksel, yaptığı yazılı açıklamada, ülkede enerji ihtiyacının her geçen gün artış gösterdiğini belirterek, elektrik üretiminde doğalgaza bağımlılık düşünüldüğünde, elektrik enerjisi üretiminin dışa bağımlılıktan kurtarılması gerektiğine işaret etti.
Türkiye olarak sürdürülebilir bir çevre yönetimi ile enerji kaynaklarında dışa bağımlılığı önlemek ve kaynak çeşitliliği oluşturmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gerektiğini savunan Yüksel, şunları kaydetti:
Talebin kesintisiz, güvenilir ve düşük maliyetlerle karşılanması, kaynak çeşitlendirmesine giderek arz güvenliğinin sağlanmasıyla mümkün olabileceği açıkça görülmektedir. Örneğin bugün dünyada rüzgarda kurulu gücün 100 bin MW a yükseldiği bir dönemde ülkemizin de enerji politikamızın ana hedefi olan yerli kaynaklarımızın ön plana çıkarılması önem taşımaktadır. AB, 2020 yılında yenilenebilir enerjilerin toplam enerji içindeki payını yüzde 20 ye, ulaşımda tüketilen enerji içindeki payını ise yüzde 10 a çıkarmayı hedeflemektedir. Yine AB 2020 yılında toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 35 ini, ısı ihtiyacının yaklaşık yüzde 25 ini ve ulaşımdaki yakıt ihtiyacının yaklaşık yüzde 10 unu, toplam enerjilerinin ise yaklaşık yüzde 20 den fazlasını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı hedeflemektedir.
Türkiyenin yenilenebilir enerji kaynaklarındaki potansiyeli bilinmesine rağmen bugüne kadar yeterince yatırıma dönüştürülemediğini öne süren Yüksel, 2006 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik enerjisi, üretilen toplam elektriğin hidrolik kaynaklarda dahil yüzde 26 sına karşılık gelmektedir. Dolayısıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının düşük olması, bu kaynakların teşvik edilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu kaynakların kullanıma sokulması enerji üretiminin yanında, yeni teknolojiler ve yeni istihdam alanları da oluşturacaktır. AB ülkeleri uygulamalarına baktığımızda yenilenebilir enerji kaynakları için Mali, vergi ve üretim teşvikleri adı altında çeşitli piyasa destek yöntemlerinin benimsendiği görülmektedir dedi.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ ÇEŞİTLİ MEKANİZMALARLA DESTEKLENMESİ GEREKMEKTEDİR
Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hakkında bilgi aktaran Yüksel, elektrik enerjisi üretimine yönelik yenilenebilir kaynak alanlarının belirlenmesi, korunması ve kullanılmasına ilişkin usul ve esasların yönetmelikle düzenleneceğini, belirlenen yenilenebilir kaynak alanlarının imar planlarına işlenmek üzere Elektrik İşleri Etüt İdaresi tarafından ilgili mercilere bildirileceğini açıkladı.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına son yıllarda yönelim olduğunu vurgulayan Yüksel, şu görüşlere yer verdi:
Fosil bazlı yakıt Kaynaklar (özellikle petrol) orta ve uzun vadede tükenme tehlikesi ile karşı karşıya bulunmakta ve bu durum fiyatların sürekli yükselmesi sonucunu beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla uzun vadede fosil yakıtların fiyatları sürekli yükselecektir. Bunun aksine temelinde güneş bulunan yenilenebilir enerji kaynakları güneşin varlığına bağlı olarak tükenmez bir nitelik taşımaktadır. Bu durum ise ilerleyen zamanda yaşanabilecek teknolojik gelişmelerle maliyetlerin düşmesinin yolunu açmaktadır. Şu halde uzun vadede, fosil yakıtların arzın azalması nedeniyle fiyatları düşerken yenilenebilir enerji kaynaklarının fiyatları düşecektir.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına bugünden yatırım yapmanın uzun vadede büyük yararlılıklar sağlayacağını iddia eden Yüksel, Bunun için de, dünyada birçok ülkede yapıldığı gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitli mekanizmalarla desteklenmesi gerekmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik mekanizmaları son yıllarda yaygınlaşmış ve gelişmiş ülkelerden 37 ve gelişmekte olan ülkelerden 23 olmak üzere en az 60 ülkede çeşitli şekillerde desteklemelere yer verilmeye başlanmıştır dedi.
Türkiyede yerli oranının düşük olduğu santrallerde yerli katkının çok fazla olması gerektiğine işaret eden Yüksel, bu konuda uluslararası anlaşmaları da sıkıntıya sokmayacak şekilde bir teşvik mekanizmasını kurmanın yerli sanayiye çok fazla katkı sağlayacağını vurguladı.
DENİZLİ (Anadolu Ajansı) 04.01.2011
-.-
MEHMET YÜKSEL
Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. Dönem Milletvekili
DENİZLİ
Mehmet Yüksel, 25 Ocak 1955te Denizli Babadağda doğdu. Babasının adı Mustafa, annesinin adı Melahattır. İş Adamı; Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksek Okulunu bitirdi. Ticaretle uğraştı. İmar ve İskân Bakanlığı İzmir İl İmar Müdürlüğünde bir süre kamu personeli olarak görev yaptı. Devlet memurluğundan ayrılarak ticari hayata geri döndü. Denizli Belediye Meclis Üyeliği ve Başkan Danışmanlığı görevlerinde bulundu. TOBB Genel Kurul Delegeliği, Ticaret Odaları Konsey Üyeliği, TOBB temsilcisi olarak TSE Teknik Kurul Üyeliğinde ve KOBİ Teknik Komitesinde görev aldı. Denizli Ticaret Odası Meclis Üyeliği, Oda Yönetim Kurulu Başkanvekilliği, Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı ve TOBBda Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığı yaptı. Orta düzeyde İngilizce bilen Yüksel, evli ve 1 çocuk babasıdır.
www.tbmm.gov.tr / Ocak 2010