Yeşil Otomotiv Tesisi Orman Gibi
Türkiyenin A sınıf enerji kimlik belgeli ilk binası unvanını alan yeşil otomotiv tesisi Toyota Onatça Plazanın çatısındaki fotovoltaik güneş pilleri sayesinde, tesisin elektrik ihtiyacının yüzde 23 ünü karşılanıp, yıllık 30 ton karbondioksitin atmosfere salınımı engelleniyor.
Onatça Motorlu Araçlar Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, toplam 40 bin metrekarelik alanda kurulan tesisin 7 bin 600 metrekare kapalı alanı olduğunu, tesiste ayrıca dinlenme, spor ve aktivite alanları, bisiklet parkı, 400 metre test sürüş pisti, 1700 ü meyve fidanı olmak üzere toplam 1900 fidanın bulunduğunu ve 560 metrekarelik sanat galerisine sahip olduğunu söyledi.
Plazanın çevreye en az zarar verecek şekilde yapılandırıldığı belirten Süleyman Onatça, "Bina çatısına kurulan 20 KW kapasiteli fotovoltaik güneş pilleri enerji üretiyor. Hayata geçirdiğimiz sistem ağaç gibi karbondioksiti kendi içine alırken, çevreye oksijen veriyor. Yılda 108 ağacın gördüğü görevi yerine getiriyor" dedi.
Yeşil otomotiv tesisini yaparken akıllı olmasına ve çevreye duyarlı olup enerji tasarrufu sağlamasına dikkat ettiklerini vurgulayan Onatça, şunları söyledi:
"Firmamız ISO 14001 sertifikasına sahip olmakla birlikte yine otomotiv firması olarak Türkiyede ilk kez çalışanlarına ve çevreye verdiği önemin bir göstergesi olacak Uluslararası Çevre Dostu Bina Değerlendirme Sistemi BREEAM (Build Research Establishment Environmental Assessment Method) sertifikası almak için başvurdu ve yapılan değerlendirmelerde geçer not aldı."
Bina arazisinde, inşaat esnasında ve sonrasında doğal yaşamın korunmasına azami ölçüde dikkat ettiklerini kaydeden Onatça, "Bu kapsamda dış alanları büyük ölçüde bitkilendirdik. Bunu yaparken, az su ve bakım isteyen yerel ve adapte olmuş türlerden seçilerek peyzajda su tasarrufuna önem verildi. Dış alanlarda ve çatılarda açık renkli kaplama malzemeleri kullanılarak ısı adası etkisi ve dolayısıyla oluşacak soğutma yükleri en aza indirildi. Diğer bina sistemlerinde de su tasarrufuna büyük önem verildi, çatıdan gelen yağmur suları depoda toplanarak, çevre sulamada yeniden kullanılacak şekilde tasarlandı. Ayrıca ıslak hacimlerde, su tasarruflu düşük debili armatürler ve susuz pisuvarlar kullanılarak su tüketiminin en aza indirilmesi hedeflendi" dedi.
Süleyman Onatça, "Yakın gelecekte hayati bir önem taşıyacak olan, doğal Kaynaklar ve ekosistemleri koruma çalışmalarına elimizden geldiğince destek vermek adına tüm imkanlarımızı kullanarak tam bir çevre dostu bina yapmaya çalıştık. Kazandığını yatırıma dönüştüren, büyürken sosyal sorumluluklarını yerine getirmeye özen gösteren bir kuruluş olmayı başardık. Doğayı koruma adına öncülük yapmak bizim sosyal sorumluluğumuz" diye konuştu. Adana - DHA
www.haberler.com
28 Kasım 2011