Sürdürülebilirlik İçin En Büyük Engel Fosil Yakıt Teşvikleri
Fatih Birola göre fosil yakıtlara sağlanan teşvikler enerji ve iklim değişiminde sürdürülebilirliği tehdit ediyor.
Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birola göre sadece fosil yakıtlara sağlanan teşviklerin kesilmesi iklim değişikliğinin tehlikeli seviyeye gelmesinin engellenmesi için çok önemli işlev görebilecek kapasiteye sahip.
İngiliz The Guardian gazetesine konuşan Birola göre fosil yakıtlara sağlanan teşviklerin düşürülmesi 2015ten itibaren yılda 750 milyon ton karbondioksit salımının engellenmesi sağlayabilir. Bu rakam iklim değişikliğinin tehlikeli boyutlara varması için azaltılması gereken karbon salım miktarın yarısı anlamına geliyor.
IEAya göre 2010 yılında 37 dünya devleti fosil yakıtların fiyatlarını düşük tutabilmek için 409 milyar dolarlık teşvik sağladı. Aynı yıl bu ülkeler tarafından yenilenebilir enerji teknolojileri için sağlanan teşvik miktarı ise 66 milyar dolarda kaldı.
Fatih Birola göre fosil yakıtlar için 2010 yılında sağlanan teşviklerin yalnızca yüzde 8i en fakir yüzde 20lik nüfusa giderken, bu paraların okul hastane ve diğer kamu hizmetlerine harcanacak iken fosil yakıtların ucuz hale getirilmesi için harcanması ise bu toplumların iki kere cezalandırılması anlamına geliyor.
Fosil yakıtlara sağlanan teşviklerin aynı zamanda sağlıklı bir enerji ekonomisi oluşmasını engellediğini iddia eden IEA Baş Ekonomisti Birol, fosil yakıtlara doğrudan ve dolaylı yollar ile sağlanan bu teşviklerin dünyanın birçok bölgesinde enerjinin belirgin şekilde düşük fiyatlandırılmasına neden olduğunu iddia ediyor. Birola göre bu durum ise yakıtların savurgan kullanımına neden olurken aynı zaman fiyat kararsızlığı ve yakıt kaçakçılığı gibi sorunlar doğmasına neden oluyor.
Ucuz fosil yakıtların diğer bir zararının yenilenebilir enerjilerin rekabetçiliğini zayıflatıyor olması Fatih Birolun diğer bir tespiti.
www.yesilekonomi.com
31.01.2012