Elektriği çantaya koydu
Sakaryada bir vatandaş, sık sık yaşadığı elektrik kesintileri nedeniyle taşınabilir jeneratör icat etti.
Takım çantasına kurduğu bir düzenekle şehir şebekesi gücünde olan 220 volt elektriği taşınabilir hale getiren Sakaryalı mucit, Sanati (Gürcüce aydınlık) adını verdiği düzenek 8 saat süreyle bir evin enerji ihtiyacını karşılayabiliyor. Ayrıca kolay taşınabilir olması ve hiçbir yakıta ihtiyaç duymaması sebebiyle dağ başında bile elektriksiz bırakmıyor.
Elektrik teknisyeni Mevlüt Batmaz (38), sık sık yaşadığı elektrik kesintilerinden bıkınca takım çantasına bir düzenek yerleştirerek 12 volt elektriği 220 volta çıkardı. 600 vattan 10 bin vat gücüne kadar olan elektriği bir düzenekle takım çantasına depolamayı başaran Batmaz, buluşunu notere tasdik ettirerek patent başvurusunda bulundu.
Batmaz, Cihan Haber Ajansı (CİHAN) a yaptığı açıklamada, elektrik tasarrufu sağlayan cihazlar konusunda çalışması olduğunu, yeni buluşu olan bu düzeneğin 30 dakikalık bir şarjla, 8 saat süreyle bir evin aydınlatma ve elektrikli cihazların çalıştırılması dahil tüm ihtiyaçlarını aynı anda karşılayabildiğini belirtiyor. Güneş paneli ve araç şarjı ile de şarj edilebilen düzeneğin konutlarda yüzde 80 elektrik tasarrufu sağladığını kaydeden Batmaz, ayrıca kolay taşınabilir ve kablosuz olması sebebiyle de piknikçilerin, balıkçıların, tesisatçıların işine yarayacağını vurguluyor.
JENERATÖR GİBİ SES ÇIKARMIYOR, HİÇBİR YAKITA İHTİYAÇ DUYMUYOR
Bu buluşla elektriği çantaya koyduklarını ifade eden Batmaz, "Artvinde dağda küçük bir otelim vardı. Elektrikler sık sık kesiliyordu. Bende bu kesintilerden bıkınca bu düzeneği icat ettim. Şimdi şehir şebeke gücünde olan bu düzeneği istediğim yerde istediğim zaman kullanabiliyorum." diyor.
Konutlarda çamaşır makinesini, elektrik süpürgesi gibi cihazların bu düzeneğe takılarak çalıştırılabileceğini dile getiren Batmaz, "Bunu kullanırken şebekeden enerji almadığımız için tasarruf yapmış oluyorsunuz. Bu şekilde evde yüzde 80 tasarruf sağlayabiliriz. Çantayı arabasının bagajına koyarak elektrik olmayan yayla evinde aydınlatmasını, televizyonunu bununla çalıştırabiliriz. İstediğiniz yerde, şebeke hattına ihtiyaç duymadan cep telefonumuzu , diz üstü bilgisayarımızı şarj edebiliriz." diye konuşuyor.
Düzeneğinin jeneratörler gibi ses çıkarmadan sessiz çalıştığını ve ayrıca hiçbir yakıta ihtiyaç duymadığını belirten Batmaz, "Düzeneği çalıştırmak için jeneratör gibi güç harcamaya gerek yok. Düğmesine basıyorsunuz çalışıyor. Daha seri üretime başlamadan büyük talep var." ifadelerini kullanıyor.
CİHAN - 21 Şubat 2011