Almanlar Havadan ve Sudan Petrol Üretiyor!
Alman teknoloji firması Sunfire GmbH tarafından geliştirilen yeni bir makine, hava ve su kullanarak sentetik petrol üretiyor.
Sentetik petrol üretme fikri pek yeni sayılmaz. Geçmişte savaş ya da ambargo nedeniyle yaşanan petrol krizlerinden etkilenen pek çok ülke, bu konuda hayli araştırma yapmıştır. Ne var ki teknolojik sorunlar bu girişimlerin genellikle başarısızlıkla sonuçlanmasına sebep olmuştur.
Ancak geçtiğimiz günlerde Alman teknoloji firması Sunfire GmbH tarafından yapılan bir açıklama, bu konuda çok ciddi gelişmelerin yaşandığını ortaya koydu. Sunfire tarafından geliştirilen bir makine, su, karbondioksit ve elektrik kullanarak yüksek kaliteli sentetik petrol üretebiliyor.
Sistem için gereken elektrik rahatlıkla güneş ya da rüzgar gibi temiz kaynaklardan fazlasıyla karşılanabiliyor. Karbondioksit ise fabrika bacalarından filtre edilebileceği gibi, gerekirse doğrudan havadan da emilebiliyor. Sistem bu kaynaklardan petrol, dizel ya da benzin üretebiliyor.
Bu iş için elektrikle parçalanan suyun içindeki oksijen ve hidrojen ayrıştırılıyor. Karbondioksit gazının içindeki iki oksijen atomundan biri de koparılarak, karbonmonoksit haline dönüşmesi sağlanıyor. Ardından hidrojen ve karbonmonoksit ayrı bir bölüme alınarak, Fischer-Tropsch sentezlemesi adı verilen bir süreçle hidro-karbonlara, yani akaryakıta dönüştürülüyor. Fischer-Tropsch sentezi de yeni değil, ilk kez 1926 yılında icat edilmişti.
Sunfire tarafından geliştirilen makinenin geliştirilmesinde harcanan paranın milyonlarla ölçüldüğü söyleniyor, paranın yarısını da devlet sağlamış. Halen % 70 gibi çok yüksek bir verim seviyesiyle üretim yapan prototipin önündeki en büyük engel ise halen geçerli olan kanunlar ve bürokrasi. Ancak bunların da giderilmesine çalışılıyor ki özel yatırımcılar bu teknolojiye yatırım yapabilsin.
Bu sistem büyük ölçekli olarak hayata geçtiğinde, sahibi olan ülkeleri yabancı petrol kaynaklarına bağımlı olmaktan kurtarabilecek kadar ümit vaat ediyor. Bunu yaparken de güneş gibi temiz bir enerji kaynağı kullanması ve zaten başka kaynaklardan havaya salınan karbondioksit gazının geri toplanmasını sağlaması da çevreye verilen zararın daha da azaltılmasına imkan tanıyacaktır. Berker Güngör
www.technopat.net
23 Kasım 2014