Elektrik tasarrufu için neler yapılmalı ?
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun ( EPDK ), elektrikte 1 Ekimden itibaren konutlarda yüzde 9.68, sanayide yüzde 9.85 ve ticarethanelerde yüzde 9.97 zam yapması elektrik tasarrufunu yeniden gündeme getirdi.
Uzmanlar, özellikle konutlarda alınacak basit önlemler sayesinde elektrikte yüzde 20 ile 40a varan tasarrufların sağlanabileceğine dikkat çekiyor.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünün geliştirdiği aydınlatma kontrol sistemi aydınlatmada yüzde 60a varan enerji tasarrufu sağladı. Araştırma projesini yürüten Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü araştırma görevlisi Cenk Yavuz, konutlarda ve iş yerlerinde uygulanacak basit tedbirler sayesinde elektrikte önemli tasarruflar sağlanabileceğini söyledi.
Yürüttükleri projede gün ışığından daha fazla faydalanarak aydınlatma enerjisinden maksimum miktarda tasarruf sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Yavuz, son derece verimli şekilde güneş alan Türkiyede mesai saatlerinde güneş ışığının yeterli şekilde kullanılamadığını ifade etti. Yavuz, güneş ışığını kullanarak aydınlatma elektriğinde önemli oranda tasarruf sağlanabileceğini kaydetti.
Yurt dışında profesyonelce uygulanan konunun Türkiye için yeni olduğunu vurgulayan Yavuz, " Özellikle nisan ayından ekim ayının sonuna kadar mesai saatlerinde çok iyi şekilde gün ışığı alıyoruz. Çalışma ortamında sağlıklı bir şekilde dikkat dağılmadan ve konsantrasyon bozulmadan çalışılabilmesi için gerekli olan ışığın bir kısmını veya daha fazlasını gün ışığından sağlayabiliyoruz. Aydınlatmada tasarruf için çalışmalara başladık. Bu kapsamda 55 metrekarelik deney odasında, 3 sensör ve 1 kontrol ekipmanı ile kurduğumuz sistem; dışarıdan gelen gündüz ışığının şiddetine göre elektrik kullanımını ayarlıyor. Odada kimse olmayınca veya ışık açık unutulunca, elektrik akımı otomatik olarak kesiliyor. Bu sayede gün ışığı tabanlı sistemlerle yaz aylarında yüzde 60a varan, kış aylarında yüzde 20- 25in altına düşmeyen, yıllık bazda da yüzde 40- 45 civarında aydınlatmada elektrik tasarrufu yapabileceğimiz ortaya çıktı. " diye konuştu.
Özellikle kamu kurumları ve kuruluşları ile büyük iş yerleri ile fabrikaların gün ışığını kullanarak ciddi oranda elektrik tasarrufu yapabileceğini kaydeden Yavuz, aydınlatma elektriğinde tasarruf yapılmasının ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını ifade etti.
ELEKTRİK TASARRUFU İÇİN NELER YAPILMALI
Konutlarda elektronik cihazların dışında en çok enerjiyi aydınlatma cihazlarının harcadığını dile getiren Yavuz, bir araştırmaya göre, her evde akkor flamanlı bir ampülün aynı ışığı verecek tasarruflu bir lamba ile değiştirilmesi durumunda senede ortalama bir barajın ürettiği enerji kadar tasarruf elde edilebileceğinin ortaya koyulduğunu vurguladı.
Konutlarda ve iş yerlerinde alınacak önlemlerle yüzde 20 ila 40 arasında elektrik tasarrufu yapılabileceğini anlatan Yavuz, tasarruf için yapılması gerekenler hakkında şunları söyledi : " Akkor flamanlı ampüller, tasarruflu aydınlatma cihazlarıyla değiştirilmeli. Evlerde az kullanılan yerlerde, apartman girişlerinde ve bahçe aydınlatmalarında hareket sensörlü armatürler kullanılmalı. Bu önemli bir enerji tasarrufu sağlayacaktır. Ev ve iş yerlerinde gün ışığından yeterince faydalanılmalı. Televizyon, müzük seti ve bilgisayar gibi elektronik cihazlarımızı düğmesinden kapatmalıyız, ya da fişten çekmeliyiz. Bu sayede elektronik cihazları yıldırım ve yüksek voltajdan korumuş oluruz. Elektronik cihazlar kumandadan kapattığınızda bekleme durumunda da elektrik tüketiyor. Özellikle tüplü televizyonlar ile büyük hoparlörlü müzik setleri bekleme konumunda çok önemli elektrik tüketiyorlar. Elektrik kullanım ücreti 06.00-17.00, 17.00-22.00 ve 22.00-06.00 saatleri arası olmak üzere 3 zamanlı tarife ile çalışıyor. En ucuz tarife 22.00-06.00 saatleri arasında işliyor. En pahalı tarife ise 17:00-22:00 arasında. Evde fazla enerji harcayan çamaşır ve bulaşık makinası, elektrik süpürgesi ile ütünüzü tarifenin ucuz olduğu saatlerde çalıştırılması elektrik faturasını düşürüyor." (CİHAN) 22 Eylül 2009