Elektrikli Araç Var Ama Hala Şarj İstasyonu Yok
Bursada Fabrikası Bulunan Oyak Renaultun Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi 10 milletvekiline, Elektrikli Motorlu Fluance marka aracı tanıttı.
Bursada Fabrikası Bulunan Oyak Renaultun Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi 10 milletvekiline, Elektrikli Motorlu Fluance marka aracı tanıttı. Tunalıoğlu, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinden sonra satışa sunulacak araçlar için hala yeterli şarj istasyonunun kurulmadığını söyledi.
TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi 10 milletvekili Bursa Oyak Renault Otomobil Fabrikasında üretilen elektrik motorlu Fluance marka aracı inceledi. AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı başkanlığında Bursaya gelen, Komisyon Sözcüsü AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, üyeler AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Niğde Milletvekili Ömer Selvi, Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susan, Manisa Milletvekili Hasan Doğan ve MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, deneme sürüşü yaparak aracı test etti.
Elektrikli araç hakkında 2 gün süren incelemelerinin ardından değerlendirmede bulunan Komisyon Başkanı Mücahit Fındıklı, Oyak Renault Otomobil Fabrikasının Türkiyede üretim yapmasından gurur duyduklarını söyledi. Dünyada petrolün ciddi bir girdi ve çevre kirliliği yaratığını belirten Fındıklı, şöyle dedi:
"Artık ALTERNATİF enerji kaynakları için incelemeler yapılıyor. Dünya da Renaultun başlattığı 4 modelden en lüks ve konforlusu Türkiyede gerçekleştirildi. 2012 yılında piyasaya sunulacak. Araç Türkiyenin gururu haline geldi. Bu konfora bütün dünya ve Türkiye ilgi gösterecek. Deneme sürüşlerinde hem konforu hem de kalitesini hissettik. Geleceği parlak ve Türkiyenin yollarında göreceğimiz bir aracı Türk mühendisleri ve Türk müdürlerle tarafından yapılması bizim için gurur verici."
2020 DE PAZAR PAYI YÜZDE 12 LERE ÇIKACAK
Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, elektrikli araçlarda alt yapı ve üretimin paralel yürümesi için çalıştıklarını belirterek, "Bu güne kadar hep, altyapı ve ürün birbirini bekledi. Alsak nerede şarj edeceğiz? Şarj istasyonu kursak kim gelip şarj edecek? Birinin öncü olması gerekiyordu. O markada Renault oldu. Tüm dünya markaları 2010-2013 yılları arasında bir veya iki modelle bu pazarda almak için çaba gösteriyor. Renaultun ayrıcalığı 4 modelle girmesi. 2020 yılında elektrikli otomobiller yüzde 10, yüzde 12 seviyelerinde bir pazar payına sahip olacak. Bu dünya çapında 70 milyonluk otomotiv pazarında 7 milyondan fazla araca tekabül ediyor" diye konuştu.
2012DE PİYASALARDA
Yatırımda, öncelikle yola çıkan firmaların pazardan daha fazla pay alacağını ve üretimi arttıracağını kaydeden Tunalıoğlu, "Bizdeki kurulu kapasite yılda 30 bin araba. Dolayısıyla siparişler doğrultusunda bu 30 bin araç dağıtılacak. Yıl sonuna kadar kamu kuruluşlarına dağıtacağımız 160 aracımız var. 2012 nın ilk çeyreğinden sonra araçları piyasaya sunmayı düşünüyoruz. Talebe göre üretimi değiştireceğiz" dedi.
"AVRUPA’DA ARAÇ YOK BİZDE ŞARJ İSTASYONU"
Altyapı çalışmaları konusunda Büyükşehir Belediyeleri ile anlaşmalar yaptıklarını ifade eden Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu konuşmasını, "Türkiyede alt yapıda yapılması gerekenler biraz gecikti. Bazı Avrupa ülkelerinde şarj istasyonları var, araba yok. Adamlar o kadar öne gitmişler. Dört tane Renault marka elektrikli araç var. Bunun için bir standart oluşturmaya çalışıyoruz. Avrupada böyle bir standart var. Bu standartlarda bir şarj sistemi kurmaya çalışıyoruz. Hangi Renault marka araç gelirse gelsin bu istasyonlarda şarj edebilecekler" diyerek tamamladı.
YEREL YÖNETİMLER HAREKETE GEÇMELİ
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da, ilgiden son derece memnun olduklarını dile getirerek, elektrikli araç üreten sayılı firmalardan biri olduklarının altını çizdi.
Bursada üretim yapmanın gurur verici olduğunu söyleyen Aybar, "Türkiye otomotiv sektöründe öne çıktı. Bu yeni otomobil ve devrim niteliğindeki değişimin Türkiyede bir an önce yaygınlaşsın istiyoruz. Önceliğimizi kamuya verdik. Önümüzdeki ay araç teslimleri başlayacak. Ama bundan önce alt yapının da hazır olması lazım. Bu konuda yerel yönetimlerimizin daha hızlı olmasını bekliyoruz. Altyapıda dünyadaki benzer ülkelerin gerisindeyiz. Komisyon üyeleri yerel yönetimlerin harekete geçmesi için harekete geçecekler" diye konuştu. Bursa (DHA)
19.11.2011