İzmirde su depolarına güneş enerjili otomasyon sistemi yerleştirildi
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda önemli bir adım atarak köylerdeki su depolarına güneş enerjili otomatik klorlama sistemi kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, hem su hem de enerji tasarrufu sağlayacak önemli bir projeyi daha hayata geçirdi. SCADA sistemi dışında kalan yerleşim yerlerinde içme suyu depolarının taşmasını önleyen ve pompaları daha az çalıştırarak enerji tasarrufu sağlayan sistem sayesinde, personel istihdamı da ortadan kalkmaya başladı.
Sistem depo otomasyon cihazı, pompa otomasyon cihazı ve varsa kuyu ile depo arasındaki terfi pompasından oluşuyor. Depoyla pompa arasındaki mesafenin fazla olduğu, arazi yapısının radyo dalgalarını engellediği ya da depo ve pompanın birbirini göremeyeceği durumlarda otomasyon cihazları arasındaki haberleşmenin kesintisiz sağlanması amacıyla “frekans aktarıcı” kullanıyor. Elektrik enerjisi olmayan depolarda ise yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerji panelleri kullanılıyor. Depo otomasyon cihazı, güneş enerjisi ile çalıştırılıyor.
Sistemin bugüne kadar Torbalı, Menderes, Bayındır, Selçuk, Kemalpaşa, Urla, Seferihisar, Menemen, Aliağa, Foça ve Bornova köylerinde yer alan 133 içme suyu deposu, 153 pompa ve 25 terfi istasyonunda kullanıldığını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Elektrik enerjisi olmayan depolarımızda, 99 adet güneş enerjisi paneli kullandık. Sistemin kurulmasıyla depoların taşmasından kaynaklanan su kayıpları önlendi. Ayrıca sistem, depolar dolduğunda pompaların çalışmasını durdurduğundan önemli enerji kazanımları olacak. Sistem kurulmadan önce iki personelimiz, araçlarla depoları gezerek dolan pompaları durduruyordu. Şimdi bu durum ortadan kalktığı için personelimizi başka alanlarda değerlendiriyoruz.” dedi.
Depo otomasyon cihazı su deposuna, pompa otomasyon cihazı ise kuyudaki pompalara takılıyor. Depo dolduğunda otomasyon cihazına gelen sinyal, kuyudaki cihaza aktarılıyor. Sinyali alan cihaz, elektrik panosundan pompayı durduruyor. Depodaki su seviyesi düştüğünde de kuyu pompasına sinyal göndererek çalışmasını sağlıyor. Cihazlar arasındaki iletişim, radyo dalgalarıyla kuruluyor. İzmir
www.cihan.com.tr
13 Haziran 2014