Ofislerde enerji verimliliğinin son örneği Münih’te
Almanya’nın Münih kentinde yer alan Schwabing ilçesinde inşa edilen “NuOffice”, ofislerde enerji verimliliğinin en son örneklerinden. Geçtiğimiz günlerde Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEEDS) platin sertifikasına layık görülen binanın özelliği, geleneksel ofislerle kıyaslandığında %90 oranında enerji tasarrufu sağlaması.
NuOffice binasının yapımı, yalıtım, havalandırma ve aydınlatma alanları göz önünde bulundurularak 2012’nin Kasım ayında tamamlandı. Binanın sahibi Hubert Haupt, duvarlarında arkasında gizli olan yalıtım tekniğinden söz etti: “Burada dış cepheyi görüyorsunuz. Yaz sezonunda soğutma yapmamız gerekmiyor, kışın ise enerji depoluyoruz. Kış aylarında binayı çok ısıtmamıza gerek yok. Bu da mal sahibinin enerji giderlerini azaltan bir faktör. Duvar ve pencereler arasındaki ilişkiyi incelemek için simülasyonlar üzerinde çalıştık. Enerji verimliliğinin ideal düzeyde olmasını, aynı zamanda binanın yeterince gün ışığı almasını istedik. Sürdürülebilirlik açısından bir çok detayı göz önünde bulundurmamız gerekti.”
NuOffice’in yapımında son dönemlerde sıklıkla rastlanan giydirme cam cephe tekniği yerine küçük pencereler kullanıldı. Bu şekilde yaz aylarında daha az havalandırma sistemine, kış aylarında ise daha az ısıtmaya ihtiyaç duyan binanın pencerelerine, azami ölçüde yalıtım sağlamak amacıyla, üçlü yalıtım camı yerleştirildi. Enerji verimliliğini hedef alan sistemin en önemli detayı ise bodrum katında saklı olan yeni nesil ısıtma sistemi. NuOffice’in yalıtımın üzerine çalışan Mühendis Romano Schillinger sistemi nasıl kurduklarından söz etti: “Termo aktif tavanın içinde bulunan boru hattı betonun içindeki ısıyı dengelememize yarıyor. Beton kütlesini içten ısıtmak, odaların kalıcı olarak ısıtılmasına ya da soğutulmasına yarıyor.”
Ofisin ısı yalıtımında çevresel faktörlerden de yararlanıldı. Kış aylarında ilçenin bölgesel ısıtma sisteminden faydalanan yapının yaz aylarında soğutulması için kaynak suyuna başvuruluyor. Diğer yandan çatıya yerleştirilen güneş panelleri bina için gerekli elektriği üretmeyi sağlıyor. Binanın enerji planlamasını yürüten, Fraunhofer Enstitüsü uzmanlarından Michael Krause, çalışmalarının olumlu sonuçlarından söz ediyor: “Bina tamamlandığından ve faaliyete geçtiğinden beri enerji kullanımını ve dolayısıyla enerji verimliliğini ölçebiliyoruz.”
Binanın hem iç hem dış kısmında ısı ve nem oranını ölçen sensörlerin sunduğu veriler, iç mekanda ısıyı ayarlamayı sağlıyor. Krause, yıl sonu için öngörülen enerji tüketiminin geleneksel binalarınkine kıyasla önemli ölçüde düşük olduğundan söz ediyor: “Yıl sonunda beklediğimiz esas enerji tüketimi ortalama metrekare başına 30 kilovat saat. Enerji tasarrufu kaygısı olmadan, geleneksel metotlarla inşa edilen yeni ofis binalarında bu rakam, yıllık metrekare başına 100-150 kilovat saat civarında.”
NuOffice’in bir bölümünde kurulan spor merkezi de binanın yapımında temel alınan enerji verimliliğinden faydalanıyor. NuOffice, bir Avrupa Birliği araştırma projesi kapsamında desteklenen, enerji verimliliği prensibiyle yeni nesil binalar inşa etmeye yönelik “Direction” projesi çerçevesinde tamamlandı. Binanın kiralık dairelerinin %90’ı ise daha az maliyetle enerji tüketimine yönelenlerin ilgisini çekerek şimdiden alıcı buldu.
http://tr.euronews.com / Bilim-Teknik / hi-tech
16 Temmuz 2013