Güneşin Onda Dokuzu Yakında Bizim Olacak
Bir biliminsanının, güneş ışınlarının enerjisini %90 verimle yakalayabilen, tabaka biçiminde, elastik bir malzeme geliştirmeyi başardığı açıklandı. Şu an kullanımdaki panellerin güneş enerjisinin yalnızca %20 sini yakalayabildiğini düşündüğümüzde heyecanlanmamak elde değil.
Kolombiya, Missouri Üniversitesi Kimya Bölümünden yardımcı profesör Patrick Pinhero, Kolorado Üniversitesindeki meslektaşlarıyla beraber çalışarak, özel bir yüksek hızlı elektronik devre tasarımı altyapısını kullanan yüzeylerle, ısı ve ışık enerjisinden verimli bir biçimde elektrik üretmeyi başardıklarını açıkladı.
Pinhero "Bizim amacımız güneş enerjisinden, olabildiğince kuramsala yakın bir verimle yararlanmak ve bunu herkesin erişebileceği, ucuz bir paket halinde ticari pazara sunmak. Eğer başarılı olabilirsek, bugüne kadar gördüğümüz tüm bilindik güneş enerjisi sistemlerini kat be kat aşmış olacağız" diyor. Pinhero günümüzdeki fotovoltaik uygulamaların genellikle verimsiz olduklarını ve elektromanyetik spektrumun çoğu bölgesinden enerji elde etmeyi başaramadıklarını da belirtiyor.
Profesör ayrıntılara girmese de, üniversitenin yaptığı açıklamadan araştırmacının endüstriyel işlemlerden arta kalan atık ısıdan elektrik enerjisi üretebilen "Nantenna" (ince, kalıplanabilir küçük antenler dizisine verdikleri ad) adlı bir malzeme geliştirdiğini öğreniyoruz. Yakın gelecekte bu malzemeden, güneş ışınlarının yakın kılzötesi ve görünür kısmından elektrik enerjisi üretebilen bir "Nantenna güneş paneli" yapılması da planlanıyor.
Pinhero bu yeni malzeme tasarımıyla %90-95 verime ulaşan panellerin üretilebileceğini ve bu panellerin çatı kiremiti ya da araba tavanı gibi ürünlere dönüştürülebileceğini söylüyor. Araştırmacı şu anda cebi dolgun bir yatırımcı aradıklarını da sözlerine ekliyor.
www.thgtr.com
27.05.2011