Yozgatta Rüzgar ve Güneş Enerjisi, Elektrik Enerjisine dönüştürülecek …
Yozgatta sürdürülebilir enerji kaynaklarından güneş ve rüzgardan yararlanılarak, elektrik enerjisi üretimine yönelik, Bozok Üniversitesi bünyesinde başlatılan çalışmalar devam ediyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldızın Yozgat Valiliğini ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Yozgatta değişik sürdürülebilir enerji kaynaklarının bulunduğunu, güneş, rüzgar ve jeotermal kaynaklardan yararlanılarak, yapılacak çalışmalara bakanlık olarak gerekli desteği vereceklerini vurgulamasının ardından Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli de, Bu yönde başlattığımız çalışmalar devam ediyor açıklamasını yaptı.
Bakanlığın kendilerine vermiş olduğu destek doğrultusunda başlatılan çalışma ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi elde edebileceklerini vurgulayan Varinli, Sürdürülebilir enerji son yıllarda gerek dünyada, gerekse Türkiyede oldukça önemli bir konuma geldi. Gerek güneş enerjisi, gerekse rüzgar enerjisi yoluyla elektrik elde etmeyi planlıyoruz. İlk etapta amacımız kampüsümüzün elektrik ihtiyacını karşılayıp, ihtiyaç fazlasını da satmaktır dedi.
Varinli, Yozgatta belirli noktalarda rüzgar ölçümü yapıldığını, güneş enerjisi paneli kurulduğunu hatırlatarak, bir yıl devam edecek olan ölçümler sonucunda elde edilecek kaynakların potansiyeli ve sürekliliğinin ortaya çıkacağını anlattı. Varinli, bu çalışmalar devam ederken gerek rüzgar ve gerekse güneş enerjisinden elde edecekleri elektrik enerjisini kampüs alanı içerisinde kullanmayı düşündüklerini bildirdi.
Varinli, ABnin sürdürülebilir enerji konusunda ciddi desteklerinin bulunduğunu, yürütülen bu çalışmalar kapsamında hazırlayacakları projelerle bu desteklerden yararlanabileceklerini de sözlerine ekledi.
www.sorgunpostasi.com / 19.11.2009
-.-
YOZGAT Hakında
Coğrafi Yapı
Yozgat doğudan Sivas; güneyden Kayseri, Nevşehir, Kırşehir; batıdan Kırıkkale; kuzeyden ise Amasya, Çorum ve Tokat illeri ile çevrili olup, 34º 05’ - 36º 10’ doğu meridyenleri ile 38º 40’ - 40º 18’ kuzey paralelleri arasında yer alır.Deniz seviyesinden 1300 metre yükseklikte olup 1 412 300 Hektar toprağa sahiptir. 81 İl arasında toprak genişliği bakımından 15. sırayı alır. İlin doğudan batıya gidildikçe yüksekliği azalır. İl’in en doğusu ile en batısı arasında 20 050 boylam (meridyen) farkı olup, yerel saat farkı 8’ 20” dir. Kuzeyi ile güneyi arasında ise, 10 38’lik enlem (paralel) farkı varır. Ancak, fark az olduğundan iklim üzerinde önemli bir etki yaratmamıştır. İlin, doğu - batı uç noktaları arasındaki kuş uçuşu uzaklık 216 km, kuzey - güney uç noktaları arasındaki uzaklık 144 km. dir. Yozgat, alan bakımından Türkiye’nin 15. İlidir. İlin; izdüşüm alanı ( km²) 13 597, gerçek alanı ise 14 123 km² dir.
İklim özellikleri
Yozgat İl’inde, İç Anadolu Bölgesi’nin yarı kurak karasal iklimi hakimdir. Deniz etkisine kapalı olduğu için, yazlar sıcak ve kurak; kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Yaz ile kış; gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları yüksektir. Sert iklim koşulları, Yeşilırmak havzasına giren Çekerek Vadisi’nde biraz yumuşamakta, az da olsa Karadeniz ardı ikliminin etkileri görülmektedir.
Basınç ve Rüzgarlar
Coğrafi konumundan dolaşı İl’de hakim rüzgar yönü doğuya yakın kuzeydoğu (ENE) dur. Bu yönden yılda 7 743 saat rüzgar eser, ortalama rüzgar hızı 2.9 m/sn dir. En hızlı rüzgar, 33.1 m/sn dir. Ortalama kuvvetli rüzgarlı (hızı 10.8 m/sn ile 17.2 m/sn arası) gün sayısı 46.1; fırtınalı (17.2 m/sn ve üzeri) gün sayısı 4.6 dır. Yozgat’ın yerel basıncı ortalama 869.3 milbardır. En yüksek değer 892.9 olup, Ekim ayındı, en düşük değer 841.2 mb olup, Mart ayında kaydedilmiştir.
Bulutluluk ve Güneşlenme
Yılın ortalama bulutluluk miktarı, 4.6/10 olup, 108.6 gün açık (0.0/10 - 1.9/10) geçer. Ortalama bulutlu gün (2.0/10 - 8.0/10) sayısı 184.8 gündür. 73.7 gün ise, kapalı (8.0/10 - 10.0/10) geçer.
www.yozgat.gov.tr / Kasım 2009