İklim Değişikliğiyle Mücadele İçin...
İklim değişikliğiyle mücadelede yenilenebilir enerji kaynaklarını yaygınlaştırmak, bunun için de az gelişmiş ülkelere destek sağlamak gerekiyor.
Yerküreyi tehdit eden iklim değişikliğiyle mücadelede etkin yollardan biri sera gazı salımının azaltılması... Bunun yolu da, fosil yakıtların yerini, yenilenebilir enerji kaynaklarının almasından geçiyor.
Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ise ciddi yatırım gerektiriyor. Yani, az gelişmiş ülkeler hem kaynaktan hem de teknolojiden yoksun durumda...
Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan son rapora göre, uygun politikalarla 2050 yılında, dünyada enerji ihtiyacının neredeyse yüzde 80’i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanabilir.
Yani güneş, rüzgâr ve hidroenerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının fosil yakıtların yerini alması gerekiyor.
Çevre dostu enerjiye geçiş sürecinde ise trilyonlarca dolarlık kaynağa ihtiyaç duyuluyor. Çünkü yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını sağlayan teknoloji, oldukça maliyetli...
Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla şimdilerde dünyadaki enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 13’ü karşılanıyor.
En yaygın olan biyoenerji... Biyoenerjiden sonra sırasıyla hidroenerji, rüzgâr, jeotermal ve güneş enerjisi geliyor. Son yıllarda ise özellikle rüzgâr ve güneş enerjisinin kullanımı artışta.
Az Gelişmiş Ülkelerde Öncelikler Farklı
Öncelikleri, yoksulluk, açlık ve eğitimsizlikle mücadele olan az gelişmiş ülkeler, hem kaynaktan hem de teknolojiden yoksun. Ancak çarpıcı olan bir nokta var. O da, örneğin Afrika’daki Sahra Çölü ve Ortadoğu’daki çöllerde güneş ışınlarının yüzde birinden daha azı, Avrupa’nın enerji ihtiyacını karşılamak için yeterli...
Güneş ve rüzgâr enerjisi gözönünde bulundurulduğunda Afrika’nın altın madeni haline gelebileceği değerlendirmesi yapılsa da, bölgede mali kaynakların yetersiz ve altyapının zayıf durumda olduğuna dikkat çekiliyor.
Bazı kaynaklara göre, Afrika’da yenilenebilir enerji projeleri için önümüzdeki 20 yılda 356 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç duyuluyor.
www.trt.net.tr
12 Mayıs 2011