Yerinde Elektrik Üretimi
Yenilenebilir enerji, karbon salımının azaltılması dünyada giderek daha çok üzerinde durulan başlıklar. Bu konuda rüzgâr ve güneş enerjisinden yararlanan merkezi enerji santrallarının yanı sıra yerinde üretim, yani eko-ev, eko-çiftlik ve eko-işyeri konsepti de öne çıkıyor.
Çanakkale’nin Eceabat ilçesi Kabatepe mevkiinde bir kır restoranı sahibi olan Ferhat Ormancı, elektrik sorununa kendi girişimleriyle bir çözüm buldu. Yaklaşık 75 bin TL harcayıp hem rüzgâr, hem de güneş enerjisinden yararlanabilen, elektriği depolayıp ihtiyaca göre regüle edebilen 8 kilowatt kurulu güçteki bir sistem oluşturdu. Ormancı, burada elektrik şebekesi bulunmadığı için önceden jeneratör kullandığını söylüyor. Kendi kurduğu sistemin ilk yatırım maliyetinin, hesaplarına göre jeneratörün üç yıllık akaryakıt masrafına eşdeğer olduğunun da altını çiziyor. Ferhat Ormancı, enerji sorununa yerel ölçekte bulduğu çözümle önemli bir örnek oluşturuyor.
Türkiye’de bu önemli konuda devlet teşvikinden söz ediliyorsa da pratikte henüz bu aşamaya maalesef gelinemedi. Öncelikle ekipmanın yerli üretimin desteklenmesi, maliyetin düşürülmesi, vergi muafiyeti, projeler için uzun vadeli kredi sağlanması gerekiyor. Enerji fazlasının şebekeye satılabilmesine imkân verecek yasal düzenlemeler de önem taşıyor; zira şimdiki mevzuat buna izin vermiyor. Oysa birçok ülkede başarılı uygulamalar mevcut, örneğin ABD’nin Kaliforniya eyaleti kendi kendine yeterli mekânlar konusunda dünyada öncülüğü üstleniyor.
www.kesfetmekicinbak.com
07 Mart 2012