MMO Enerji Komitesi "Yenilenebilir Enerji Yasası ve Tüzüğü"nü değerlendirdi
MMO Enerji Komitesi Yenilenebilir Enerji Yasası ve Tüzüğünü değerlendirdi. Komiteden yapılan açıklama şöyle:
Gün geçtikçe önem kazanan enerji ve buna bağlı konular, hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Bu noktada yeterli olamasa da bazı çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Üniversitelerimiz ve ilgili kuruluşlar bilimsel, teknik ve toplumsal konularda enerji çalışmaları gerçekleştirmektedirler. KKTC Hükümeti de önemli bir adım atmış ve geçen yıl 47/2011 sayılı Yenilenebilir Enerji Yasasını, Temmuz 2012’de de bu yasaya bağlı Yenilenebilir Enerji (Uygulama ve Denetim) Tüzüğünü hazırlamıştır.
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Enerji Komitesi de yaklaşık 2 aylık bir süreden beri söz konusu Yasa ve Tüzük üzerinde çalışmaktadır. Öncelikle 47/2011 sayılı yasa amaç ve kapsamı açısından, KKTC’de eksikliği görülen enerji çeşitliliğinin yaratılması ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanılması konularını hedeflemektedir. Bu olumlu girişle birlikte yasada iki ana başlık bulunmaktadır. Bunlar da enerji kaynaklarından Elektrik ve/veya Isı Enerjisi üretilmesidir. Söz konusu yasa temel olarak bu üretim sırasında kullanılacak kaynak alanları, uygulama usul ve esasları, teşvikler, enerji kurulu, idari ve cezai müeyyideler konuları gibi ana başlıkları irdelemekte ve detaylandırmayı tüzüğe bırakmaktadır. Bu noktaya kadar yapılan çalışmalarda gerek MMO’nun gerekse diğer sivil toplum örgütlerinin ve üniversitelerin de görüşleri alındığından ciddi sıkıntılar göze çarpmamaktadır.
Ancak, Yasa’ya bağlı tüzüğün hazırlanması sırasında ise bütün çalışmalar gerek MMO gerek Üniversiteler gerekse diğer birçok sivil toplum örgütü dışlanarak gerçekleştirilmiştir. Bu sebeple birçok noktada tek bir bakış açısı ve eksiklikler görülmektedir. Tüzükteki öncelikli sıkıntı enerjinin sadece elektrik olarak düşünülmesi olarak göze çarpmaktadır. Dolayısı ile elektrik enerjisi üretmekle ilgili kısımlar detaylandırılmış ancak ısı enerjisi ile ilgili kısımlarda birçok muğlak nokta bırakılmıştır. Ayrıca elektrik enerjisi üreten ancak temeli ısı veya mekanik (yani Makina Mühendisliği) olan biogaz, rüzgar sistemleri, güneşten buhar üreterek elektrik sağlayan (Solar Thermal Power) sistemler, Konsantre Güneş Enerjisi sistemleri gibi sistemlerin kurulumları sadece Elektrik Mütheahhitlerine yönlendirilerek ciddi bir bilgi eksikliği gösterilmiştir. Fakat benzer şekilde ısı sistemlerinin kurulumu için Yasa’da tanımlanan Enerji Kurulu’nun uygun göreceği kişilerden bahsedilmektedir. Dolayısı ile Elektrik enerjisi için bir meslek grubu, hem teknik hem de etik olarak hatalı şekilde işaret edilirken, ısı enerjisi üretimi için tüm yetki Kurul’a verilmektedir. Burada bir dengesizlik ve yanlışlık söz konusudur.
Tüzükteki diğer bir sıkıntı Çin’de üretilen ürünlere getirilmek istenen kısıtlamadır. Buradaki temel amacın düşük kaliteli ürünlerin adaya girmesini önlemek olduğu ifade edilmektedir. Ancak 2011 yılında yayınlanan “PV Status Report”’taki önde gelen 20 Fotovoltaik panel üreticisi firmanın 9 tanesinin Çin firması olduğu atlanmaktadır. Çin’den gelen her ürünün kötü olduğunu düşünmek yerine ülkeye giren ürünlerin denetlenmesi çok daha mantıklı olarak görünmektedir. Ayrıcı elektrik üreten ürünler için gösterilen bu hassasiyetin ısı üreten ürünler için gösterilmemesi diğer bir ilginç noktadır.
Diğer bir tartışılması gereken konu getirilen teknik kısıtlamalardır. Özellikle fotovoltaik panellere getirilen verim kısıtlaması (%15 verimin üzerinde olunması) ilginçtir. Burada da tüzüğü hazırlayan kişiler kaliteli ürünlerin adaya girmesi ve kurulum alanlarının tasarruflu kullanılması için verimlilik yüzdesi verildiğini ifade etmektedirler. Fakat bu verim yazılırken sadece 1. nesil paneller düşünülmüştür. Atlanan nokta ise yeni teknoloji olan 2. ve 3. nesil panellerin bir kısmının henüz bu verimlilik seviyesine ulaşmamış olmasıdır. Örneğin bu uygulama çok daha çevre dostu olan Organik Panellerin ülkemize girmesi yasaklanmış olacaktır. Bu noktada da bir dengesizlik söz konusudur. Ayrıca yine ısı üreten ürünler için hiçbir kısıtlamanın detaylandırılmaması ilginçtir.
Diğer bir sıkıntı ise tüzükte belirtilen uygulamaların, yönetim ve denetimini yapacak bir kurumun eksikliğidir. Böyle bir birimin de en kısa sürede teknik kişilerin (Enerji Mühendisleri, Makina Mühendisleri, Elektrik Mühendisleri... v.b.) görevlendirilmesiyle oluşturulması gereklidir.
Bu örnekler daha da artırılabilinir ancak bu yazının amacı tüzüğü düzeltmek değil, tüzüğün düzeltilmesi gerektiğini işaret etmektir. Dolayısı ile tüzüğün elden geçmesi için yapılacak tüm çalışmalarda MMO en üst düzeyde destek vermeye hazırdır ve Makina Mühendisleri’nin bilgi, deneyim ve görüşleri tüzüğün sağlıklı şekilde yapılandırılması için elzemdir. Olumlu başlayan bu Yasa çalışmasının uygulanabilir, adil ve gerçekçi olması tüm ülkemize katkı sağlayacaktır. MMO Enerji Komitesi
www.kibrispostasi.com
12.10.2012