Fakülte çatısında kendi elektriğini üretiyor
Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kevser Dincer, fakültenin çatısına kurduğu güneş panelleri ve rüzgar tribününden ürettiği elektrikle, odasını ve bulunduğu koridoru aydınlatıyor.
Dincer, kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtların çevreye olumsuz etkilerinin dünyayı büyük sorunlarla karşı karşıya bıraktığını hatırlattı. Küresel ısınma başta olmak üzere, yaşanılan çevre sorunlarıyla mücadele için güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmenin şart olduğunu vurgulayan Dincer, “Ben de işe üniversitedeki kendi ofisimden başlamak istedim. Aynı zamanda öğrencilerimin de yenilenebilir enerjiyi, pratikte görmelerinin önemli olacağını düşündüm” dedi.
Okulun çatısına kurduğu 300 kilovatlık iki güneş enerjisi paneli ve bir rüzgar tribünüyle günlük ortalama 2 kilovat enerji üretmeye başladığını belirten Dincer, şöyle konuştu:
“Ürettiğim enerjiyi odamın aydınlatmasında ve havalandırmasında kullanıyorum. Ayrıca ofisimin bulunduğu kattaki koridorun aydınlatılmasında, elektrikli perdelerde de bu enerjiyi kullanıyoruz. Bundan sonraki hedefim tüm fakülteyi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla aydınlatmak. Enerji tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamak zorundayız. Bunun için tüm vatandaşlarımıza, yenilenebilir enerjinin ne olduğunu, nasıl yararlar sağlayacağını anlatmak hepimizin görevi olmalı.”
Dincer, Türkiyenin ve özellikle Konyanın güneş enerjisi potansiyeli bakımından oldukça zengin olduğunu vurgulayarak, “Güneş ve rüzgar, tümüyle temiz, çevreci, kurulum giderleri hariç, sıfır maliyetli enerji kaynaklarıdır. Güneş enerjisinde fosil yakıtlar gibi zararlı gazlar yok. Güneş enerjisinden elektrik üretiminin yaygınlaşması için kendi güneş panellerimizi kendimiz üretmeliyiz” diye konuştu. AA
www.hurriyet.com.tr / eğitim
16.03.2013