BASIN AÇIKLAMASI
GÜNEŞKENT YEŞİL ANTALYA PROJESİ
“GELECEĞİ BUGÜNDEN KURUYORUZ”
Güneşkent Yeşil Antalya Projesi, Türkiye’de ilk kez bir kentin; yerel yönetimin öncülüğünde, iklime, insana, kültürel ve doğal mirasa saygılı, sürdürülebilir ve herkes için yaşanabilir geleceğinin tüm paydaşlarınca katılımcı bir şekilde bugünden biçimlendirileceği uzun soluklu bir girişimin adıdır. Doğal ve tarihi mirası, ekonomik önemi ile Türkiye’nin incisi Antalya, yaşanabilir geleceğini güvenceye alacak böyle bir girişimi fazlasıyla haketmektedir.
Güneşkent Antalya, dünyanın dört bir yanında iklim dostu kentler, yeşil kentler, güneş kentleri gibi sayısız girişimin derslerini projeye taşıyacak, uluslararası alanda dayanışma ağlarına üye olacaktır.
Güneşkent Antalya, Türkiye’de büyük kentlerin kabusu olan ulaşım sorunları, çevre kirliliği, plansız ve insana duyarsız büyüme, yaşayanlarının ve paydaşlarının parçası olmadığı yanlış kararların olumsuz etkileri gibi etkenleri bertaraf edecek bir bölgesel gelişmenin ilk adımlarını atarak halkın daha çağdaş daha medeni koşullarda yaşamasını hedeflemektedir.
İklim değişikliği, insanlığın karşı karşıya kaldığı en aşılması zor görünen sorunlardan biridir. Toplumsal, kültürel davranış kalıplarından ve tüketim alışkanlıklarından, enerji üretim ve tüketim profiline, mal ve hizmet üretim biçimlerinden doğaya dost olmayan kentleşmeye değin, iklim değişikliği insanlığın tüm varlığını yeniden ve iklim dostu olarak gözden geçirmesi zorunluluğunu dayatmaktadır. Güneşkent Antalya, uzun vadede iklim dostu bir kent yaratmanın gereklerini ortaya koymaya çalışacak, gereksinim duyulacak her türlü yetenekleri belirleyecek ve gerçekleşme yolunda ilk adımları atacaktır. Enerji üretim, tedarik ve tüketimi, yapı stoku, ekonomi sektörler ve gelecekleri, yaşanabilir bir kent ekolojisi ve geleceği, sürdürülebilir ulaşım, kentsel ekonominin geleceği, yeni ekonomik gelişme ve ‘yeşil yenilenme’ yoluyla nitelikli istihdam yaratma potansiyelleri gibi tüm canalıcı alanlar Güneşkent Antalya’nın üzerine eğileceği konular olacaktır.
Güneşkent Antalya, tüm uzun vadeli amaç ve hedeflerin paydaşlarca katılımcı bir şekilde belirlenmesine çalışacak, sürdürülebilir kent kurgularını yaratıcı kamusal kampanyalarla oluşturmaya, yaymaya ve gerçekleştirmeye çalışacaktır.
Güneşkent Antalya, uzun soluklu bir girişimin sadece ilk adımı olabilir. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde Türkiye’nin yukarıda sıralanan çok sayıda alan ve disiplinde ülkenin birikimini ve zenginliğini kullanmaya çalışacak ama uluslararası deneyimlerden de sonuna kadar yararlanacaktır.
Güneşkent Antalya, Antalya Büyükşehir Belediyesi (ABB) öncülüğünde Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED), Ulusal Fotovoltaik Teknoloji Platformu (UFTP), Akdeniz Üniversitesi (AÜ), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ - GÜNAM - Orta Doğu Teknik Üniversitesi Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi), Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü (EU–GEE), Muğla Üniversitesi (MÜ) ve Sabancı Üniversitesi(SÜ)’nin koordine ettikleri bir takım ile yola koyulmaktadır.
Bu Konsorsiyum, bugün imzalanacak olan İyiniyet Protokolü ile yola çıkarak ön çalışmalarını yapacak ve daha sonra belirlenecek yol haritasına göre Ana Protokol yapılacak ve projeye başlanacaktır.
Antalya Büyükşehir Belediyesi; Antalya Valiliği Enerji Komisyonu başta olmak üzere, İl Genel Meclisi, BAKA, ATSO, Konuyla ilgili Meslek Odaları, İlçe Belediyeleri, İller Bankası, İl Özel İdaresi, Otel Teknik Müdürleri Derneği gibi bir çok birimin de desteği, katkısı ve ortak çalışımı ile bu projenin başarısı adına Antalya ağını oluşturacaktır. Bu proje Antalya’dan başlıyor görünse de özünde ülkemize örnek oluşturmayı ve benzerlerinin süratle yaygınlaştırılmasını hedeflemektedir.
Paydaşlar arasında Bugün imzalayacağımız bu “İYİNİYET PROTOKOLÜ”müzün ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.
27.07.2010
Prof. Dr. Mustafa AKAYDIN
ABB Başkanı