Bir zamanlar malzeme aldığımız Avrupa’ya şimdi malzeme veriyoruz
Avrupa’ya enerji sistemleri alanında ihracata başlayan firmanın sahibi Mehmet Gül, 5 bin metrekarelik bir alanda büyük bir fabrika hazırlığı içinde olduklarını söyledi.
OSTİM’de ürettiği enerji sistemleri ve kompozit malzemeleri ihraç eden Mehmet Gül, “Eskiden Türkiye Avrupa’dan malzeme alırdı. Şimdi ise Avrupa Türkiye’den malzeme alıyor” dedi. Şirketlerinin 1982 yılında 80 metrekarelik bir alanda başlangıç yaptığını, ancak şu an 2 bin 500 metrekarelik alanın bile kendilerine yetmediğini belirten Mehmet Gül, 5 bin metrekarelik bir alanda büyük bir fabrika kuracaklarını belirtti.
Ayakta kalmak
Firmalarının paslanmaz çelik, kompozit, yenilenebilir enerji olmak üzere 3 ana başlıkta üretim yaptıklarını ifade eden Mehmet Gül, şunları söyledi: “Türkiye’de bu işi yapan üç veya dört firmadan biriyiz. Güneş enerjisinden yararlanan ve elektrik üreten aletler üretiyoruz. Dünya’nın bir çok ülkesi olmakla beraber, ağırlıkla Avrupa ve Amerika’ya malzeme satıyoruz.
Türkiye’nin Çin’iyiz
Türkiye’de ayakta kalmak istiyorsanız, yenilikleri takip etmek zorundasınız. Geleceğin ürünlerini üretiyorsanız çevreci olmalı, katma değeri yüksek olmalı, dünya ile rekabet edebilir olmalıdır. 30 yıllık bir firmayız ikinci kuşak birkaç yıldır görev başında. Biz insanların yaşam kalitesi için üretiyoruz.”
Yılda 30 bin metrekare platform ızgarası ürettiklerini söyleyen Mehmet Gül, hedeflerinin 50 bin metrekare olduğunu belirterek, “Bu ölçek Ankara’ya göre fazla gelebilir. Ancak Çin’de üretilen platform ızgarası miktarı 500 bin metrekare. Çin’de ki üretime kıyasla 10’da 1’i sayılmaz. Neden Çin gibi olmayalım. Bizim firmamız şu an Çin ile yarışıyor. Çünkü biz de Türkiye’nin Çin’iyiz” dedi.
Yenilenebilir enerji şart
GÜNEŞ enerjisinden elektrik üretimi, park-bahçe-sokak aydınlatma sistemleri, su üstü ikaz ve aydınlatma sistemlerinin üretimini de yapan Mehmet Gül, sözlerini şayla sürdürdü:
“Türkiye dahil Kyoto Protokolü’ne katılan ülkeler, 2020 yılına kadar ülkesindeki enerjinin yüzde 20’sini yenilenebilir enerjiden sağlamak zorundadır. Biz de bunları bildiğimiz için ülkemize yararlı olup bu sektörde üretim yapmaya çalışıyoruz. 2006 yılından beri AR-GE çalışmaları üzerinde yoğunlaştık. 2008 yılı içerisinde, Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı Kobiler Araştırması-NEVAWIND Projesinde (New Vertical Axis Wind Turbine for Electrical Generation) yer alan tek Türk Firma olduğumuzu da belirtmek isterim.”
Fabrika karacağız
2 bin 500 metrekarelik alanın bile kendilerine yetmediğini belirten Mehmet Gül, 5 bin metrekarelik bir alanda büyük bir fabrika kuracaklarını belirtti.
www.hurriyet.com.tr / 20.10.2010