Faturaları yüzde elli düşürmenin yolu
Gebze önümüzdeki Pazar günü Gebze Kent Konseyinin düzenlediği önemli bir organizasyona ev sahipliği yapıyor.
Gebze Kent Konseyi tarafından 30 Ocak Pazar günü düzenlenecek panelde güneş ışıklarından ısı ve ışık üreten, enerji tüketimini yüzde 50’lere varan oranlarda azaltan Ekolojik Bina Sistemleri (Yeşil Bina Sistemleri) ve Atık Yönetimi anlatılacak.
Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde 30 Ocak Pazar günü saat 13.00’de başlayacak panelde Sabanca Üniversitesi Öğretim Üyesi ve ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) Başkan Yardımcısı Dr. Duygu Ertan tarafından Çedbik ve “Yeşil Bina Sertifika Sistemleri” hakkında bilgi verilecek.
Programın diğer panelistleri Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Günay Kocasoy’un “Katı Atıklar ve Geri Kazanma” ve Erksan Çevre Teknolojileri Yetkilisi Selma Çıkla “Atık Yönetimi ve Erksan Çevre Çalışmaları” konulu bir konuşma yapacak.
Panelde ayrıca Gebze Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Amiri Çevre Mühendisi Gökay Bahçekapılı tarafından “Gebze Belediyesi Atık Yönetimi Uygulamaları” adlı bir sunum yapacak. Panel öncesi saat 12.30’da davetlilere bir kokteyl verilecek.
Gebze Kent Konseyi Başkanı İbrahim Güngör, konutlarda, iş ve alışveriş merkezlerinde, hastanelerde, okullarda, fabrikalarda ve diğer yapılarda enerji tüketiminde büyük tasarruf sağlayan ve doğayla uyumlu yenilenebilir enerji sistemlerinden yararlanmayı esas alan Yeşil Bina Sistemleri ile ilgili programa tüm mühendis, mimar, müteahhit, işadamı ve konuyla ilgili Gebze’lileri davet etti.
YEŞİL BİNA NEDİR?
Yeşil Binalar özetle, başta güneş olmak üzere doğal, yenilenebilir enerji kaynaklarından azami ölçüde yararlanmayı, enerji ve suyun daha az kullanılmasını sağlayan, doğaya saygılı bir yapı türüdür.
Yeşil bina sistemlerinde önemli olan iki faktör var. Doğal ısı ve ışık kaynağı olan güneşten maksimum düzeyde yararlanarak, binalarda güneşi enerjiye dönüştürmek ve bina içindeki ısının dışarıya gitmesini, kaybolmasını, etkili bir yalıtımla önlemek.
Yine daha az su ve enerji tüketen beyaz eşyalar ve aydınlatma cihazları ile ekolojik malzeme kullanımı, rüzgardan, yağmur suyu ve gri sudan yararlanma gibi hususlar da yeşil bina sistemlerinde büyük önem taşır.
Yapılan araştırmalar, yeşil bina sistemleri ile binaların enerji tüketiminde yüzde 24-50, su tüketiminde yüzde 40 ve atıklarda yüzde 70’e varan bir düşüş sağlanacağını ortaya koyuyor.
Doğalgaz kullanan mütevazi bir aile için bu şu anlama geliyor; her ay 100 lira tutarındaki doğalgaz faturasını yeşil bina sistemleriyle 50 liraya kadar indirmek mümkündür. Yine aylık 100 liralık su giderini 60 liraya indirmek bu sistemle mümkün görünüyor.
www.gebzegazetesi.com
27.01.2011