Kaçak elektrik kullanımında son nokta
Diyarbakır’da kaçak elektrik trafosunun kullanıldığını tespit eden Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi ekipleri, trafoyu almak için jandarma özel harekat ile çevik kuvvet ekipleri, TOMA ve çok sayıda zırhlı araçla köye baskın düzenlendi.
Operasyona katılan ekipler, köylülerin taşlı saldırısına uğradı.
DEDAŞ, bölgede kaçak kayıp elektrik oranını düşürmek için yaptığı çalışmalar neticesinde, Sarılar köyünde sera amaçlı kaçak bir trafonun kurulduğunu tespit etti. Ekipler geçtiğimiz günlerde bölgeye giderek kaçak trafoyu almak istedi. DEDAŞ görevlilerinin geldiğini gören köylüler, ekibe saldırıda bulundu. Yaşanan olay üzerine DEDAŞ yetkilileri Diyarbakır İl Jandarma Alay Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü ekiplerinden güvenlik desteği istedi. Bugün sabah saatlerinde Sarılar köyüne yoğun güvenlik önlemleri altında giden ekiplere köylüler tekrar saldırıda bulundu. Olaya çevik kuvvet ekiplerinin müdahale etmesinin ardından vatandaşlar bölgeden uzaklaştırıldı. Yaşanan gerginliğin ardında kaçak kullanılan trafo, DEDAŞ ekipleri tarafından söküldü.
YAKALANAN TRAFO 10 BİN NÜFUSLU BİR İLÇEYİ BESLEYEBİLECEK KAPASİTEDE
Kaldırılan trafonun bir ilçeyi besleyebilecek bir güce sahip olduğunu belirten DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, kaçak elektrik kullanımına karşı yoğun çalışmalarının devam edeceğini söyledi. Sarılar köyünde bulunan kaçak trafoyu rutin kontrollerde tespit ettiklerini ifade eden Karagüzel, "21 Ocak günü ekiplerimizin rutin kaçak taraması kontrolünde Sur ilçesi Sarılar köyünde 2 adet kaçak trafo kullanımını tespit etti. Bu trafoların yapılan güç tespitlerinde ise, biri 3 bin 150 kilovat, diğeri ise 400 kilovat olduğu belirlendi. Bu iki trafonun sera için kullanıldığı tespit edildi. Ekiplerimiz bu konuyla ilgili gerekli tutanakları tanzim ettiler. Trafoların kaldırılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunduk. Bunun üzerine 29 Ocak günü Sarılar köyüne giderek, kaçak trafoyu almaya gittik. O gün maalesef ciddi bir direnişle karşılaştık. Bu durum üzerine trafoları alamadık. Daha sonra bir trafonun kaybolduğunu tespit ettik. Bugün güvenlik güçleriyle köydeki kaçak trafoyu almaya gittik. Bugün de ciddi bir direnişle karşı karşıya kaldık. Trafoların birini aldık, diğeri ise kayıp. Bu iki kaçak trafo yaklaşık 3,5 megavat güç tüketimine sahip. Bu oran 10 bin nüfuslu bir ilçenin elektrik ihtiyacını karşılayacak düzeyde. Bu trafo tamamen kurumumuzun dışında kurulmuştur. Vatandaşlar kendi imkanıyla usulsüz bir şekilde tesis etmiş. Kayıt altında olmadığı için tüketimleri de kayıt altına alınmamıştır. Kaçak elektrik kullananların yasal abonemiz olmaları için çalışmalar sürdüreceğiz. Şirketimizin sorumluluk alanları içerisinde Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin illerinde çok sayıda tarımsal sulama abonemiz mevcut. Aynı zamanda abone olmadan elektrik tüketenler de var. Cumhuriyet savcılıklarına yapacağımız müracaatla kaçak elektrik kullananların trafolarını kaldıracağız" dedi.
www.iha.com.tr
05.02.2014