Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanı Osman Aydın, "Enerji üretimi konusunda yeterli çalışmanın nükleer enerji santralleri dışında yapıldığını düşünmüyorum, buna güneş de dahil. Devlet buna destek olmuyor. Daha fazla destek olursa, daha çok dışa bağımlı olmadan enerji üretebiliriz" dedi.
Mimarlar Odası, Elektrik Mühendisleri Odası ve Otel Teknik Müdürleri Derneğinin ortaklaşa çalışmasıyla Balbey Mahallesinde hizmete giren Antalya Yapı Malzemeleri Yenilenebilir Enerjiler Güneş Enerjisi Araştırma Merkezinin tanıtımı yapıldı.
Merkez bahçesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanı Osman Aydın, güneş çalışmalarında Büyükşehir Belediyesi ve odaların yaptığı çalışmaları desteklediklerini söyledi.
Dünyadaki eskimiş teknolojilerin Antalyada kullanılmasından yana olmadıklarını belirten Aydın, bu nedenle güneş ve teknoloji araştırmalarına devam ettiklerini kaydetti. Güneşten elektrik üretimi, ısıtma ve soğutma yapan firmaların ürünlerini merkezde tanıttıklarını kaydeden Osman Aydın, bundan sonra da gelişmiş teknolojileri bu merkezde tanıtmaya devam edeceklerini anlattı.
Aydın, güneşten enerji üretimi konusunda Almanyanın önemli yol katettiğini, Japonyada yaşanan deprem ve tsunami felaketinin ardından bu ülkedeki 15 nükleer santralin kapatılmasına karar verildiğine dikkati çekti.
Türkiyede nükleer santral yapımına yönelik çalışmaları, "Enteresan" diye tanımlayan Aydın, Türkiyenin dışa bağımlılığı azaltacak, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiğini söyledi.
Enerji ihtiyacının nükleer santral yerine hidroelektrik santralleri aracılığıyla karşılanabileceğine değinen Osman Aydın, şöyle konuştu:
"Türkiyenin hangi ırmakları, dereleri, nehirleri üzerinde hidroelektrik santralleri yapılabilir bunların araştırılması, yapılamayacakların, doğayı bozabileceklerin belirlenmesi lazım. Oralarda yapılmaması lazım. Doğaya zarar vermeyecek şekilde HESlerin denetlenmesi lazım. HES sistemleri daha çok elektrik üretebildiğimiz sistemlerdir. Doğru çalışma yapıldıktan sonra da dışa bağımlı olmazsınız. Çünkü nükleer enerji de dışa bağımlıdır. Nükleer santrallerle ilgili teknolojiler çok gelişti deniyor, ama araştırıyoruz, Japonyadaki teknoloji de çok gelişmiş, ama depremden çok kötü etkilendi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının sonuna kadar araştırılmasını, yetmiyorsa başka kaynakların araştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Güneşten, rüzgardan, HESlerden elektrik üretelim, yetmezse başka kaynaklara bakalım. Enerji üretimi konusunda yeterli çalışmanın nükleer enerji santralleri dışında yapıldığını düşünmüyorum, buna güneş de dahil. Devlet buna destek olmuyor. Daha fazla destek olursa, daha çok dışa bağımlı olmadan enerji üretebiliriz."
-"NÜKLEER SANTRALE İHTİYACIMIZ YOK"-
Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı İlhan Metin de, Antalyanın Türkiyenin "güneş başkenti" olduğunu söyledi.
Metin, Türkiyenin enerjide yüzde 75, elektrikte ise yüzde 55 oranında dışa bağımlı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Dışa bağımlılığın önüne geçmek için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını aktif şekilde kullanmamız gerekiyor. Antalya yenilenebilir enerji kaynakları bakımından bütün nimetleri üzerinde barındıran bir il. Antalyada oldukça büyük güneş yatırımlarının yapılması, arge çalışmalarının yapılması ve bunun da bizim gibi sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun için tüm kurum ve kuruluşları birlikte hareket etmeye çağırıyoruz."
Yenilenebilir Enerji Kanununun 8 Ocak 2011de yürürlüğe girdiğini anımsatan Metin, uzun süre bekledikleri kanunun, milli olmaktan, çevreye duyarlı olmaktan ve yenilenebilir enerjiyi desteklemekten "uzak" olduğunu savundu.
Metin, nükleer santrallerin de yenilenebilir enerjiyi desteklemediğini vurguladı. Nükleer santralin Türkiyede yapılması yerine Rusyadan enerji satın almanın "daha temiz, ucuz ve verimli" olacağını dile getiren İlhan Metin,
"Henüz atık riski çözülmemiş, sisteminin ne olduğu bilinmeyen bir yapıdaki santralin ülkemizde kurulmasına ihtiyacımız yok. Yenilenebilir enerji kaynaklarımızdaki potansiyelimizi eğer sonuna kadar değerlendirmiş olsak, bir de bunu enerji verimliliğiyle destekliyor olabilsek, hiç bir şekilde enerji ihtiyacımız sözkonusu değil" diye konuştu.
Basın toplantısına katılan Otel Teknik Müdürleri Derneği Başkanı Şaban Aydoğmuş da, turizmde en fazla elektrik tüketimi yapıldığına dikkati çekti. Güneş enerjisinin turistik tesislerde elektrik üretiminde kullanılmasının önemine işaret eden Aydoğmuş, güneşin boşa harcanmadan enerjiye dönüştürülmesi ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasının önemli olduğunu vurguladı.
ANTALYA (Anadolu Ajansı)
21 Haziran 2011