Barselonada iklim zirvesi …
Birleşmiş Milletlerin organize ettiği iklim görüşmelerinin son turu, yaklaşık 4,000 delegenin katılımıyla bugün Barselonada başladı.
Görüşmelerde, önümüzdeki ay Kopenhagda yapılacak zirve öncesi, iklim değişimiyle mücadele alanında ilerleme sağlanması amaçlanıyor.
Ancak sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki görüş ayrılıkları giderilebilmiş değil. Gelişmekte olan ülkeler, sanayileşmiş ülkelerin, sera gazı salımlarını azaltması gerektiğini vurguluyor. Karşı taraf ise Hindistan ve Çin gibi ülkelerin daha fazla çaba sarfetmesi gerektiği kanısında.
Tıkanma riski
Barcelonadaki görüşmelerde ilerleme sağlanamamasının, Kopenhagda çok daha radikal bir yaklaşımın benimsenmesine neden olabileceği belirtiliyor.
Bu noktada, görüşmelere tamamen yeniden başlanması da mümkün.
Birleşmiş Milletlere bağlı İklim Sekreteryası Başkanı Yvo de Boer da, Kopenhagda tam bir anlaşmaya varılmasının mümün olmadığını kabul ediyor. Ancak herşeye karşın, Yvo de Boerin süreçten beklentileri yüksek.
Dini liderlerin önlemleri
Öte yandan dünyanın dört bir yanından 200 kadar dini lider de, iklim değişimiyle mücadeleyi tartışmak amacıyla bugün İngilterede toplandı. Dini liderlerin, Windsor Şatosundaki toplantıları üç gün sürecek.
Liderlerin şu ana kadar iklim değişimiyle mücadele kapsamında aldıkları önlemler arasında; kutsal metinlerin "çevre ile dost" kağıtlara basılması ve ibadet yerlerinde yenilenebilir enerji kullanılmaya başlanması da var.
Windsor Şatosundaki toplantılar da Birleşmiş Milletlerin desteğiyle yapılıyor. Birleşmiş Milletler yetkilileri, toplantının, iklim değişimiyle mücadele olarak "gelmiş geçmiş en büyük sivil toplum hareketini" temsil ettiğini söylüyor.
www.bbc.co.uk / Türkçe / haberler / 02.11.2009
Kopenhagda; siyasi açıdan olmazsa olmaz koşulların belirlenebileceğine, belirlenmesi gerektiğine inanıyorum. Böylece iklim değişimine uzun vadede net, gerçekçi, iyi tanımlanmış bir yanıt verilebilir. Kopenhag sonrası ise sadece detaylar üzerinde çalışacak teknik bir sürece ihtiyacımız olacak.
Yvo de Boer, BM İklim Sekreteryası Başkanı