Dolum istasyonları elektrikli araç bekliyor!
Portekizde çevreci otomobilleri yaygınlaştırmak için başlatılan proje beklenen sonucu vermedi. Bin adet dolum istasyonunun kurulduğu ülkede elektrikli araç sayısı 300de kaldı.
Yeni teknolojik gelişimleri adapte ederek şehirlerde hayat kalitesini artırmayı hedefleyen Ulusal Elektrikli Ulaşım Ağına üye ülkelerden Portekiz, elektrikli araç kullanıcılarının ülke genelinde rahatça seyahat etmeleri hedefliyor. MOBI.E projesi kapsamında cihazlar sadece caddelere değil, parklara, havaalanlarına, benzin istasyonlarına, alışveriş merkezlerine ve otellere de yerleştirildi. Fakat tüm teşviklere rağmen elektrikli araç sayısı dolum cihazlarının sayısına bile ulaşamadı.
NİSSAN 156 MİLYON EUROLUK YATIRIMI ERTELEDİ
Eski Portekiz başbakanı José Socrates tarafından Renault-Nissan ittifakı ile 2008 yılında imzalanan antlaşma ile bu markaların elektrikli arabalarının daha fazla reklamının yapılması, daha fazla lanse edilmesi hedefleniyordu. Portekizin Expresso gazetesine konuşan Nissan Yönetim ve Finans Başkan Yardımcısı Emmanuel Delay, "Mobi.E Tech ile olan ortaklığımız sayesinde, Portekizli elektrikli araç kullanıcılarına olabildiğince yüksek kalitede araçlarını şarj edebilme imkanı sunmayı hedefliyoruz." demişti.
Daha sonra Socrates, elektrikli araç alanların yüzde 30 daha az özel araç vergisi ödeyeceklerini açıkladı. Ancak bu girişimler pek etkili olmadı ve Nissan 2011 yılında Portekizde sadece 92 elektrikli araç sattı. Ülkedeki elektrikli araç sayısı ise yaklaşık 300 adet.
Portekizin Aveiro şehrine 156 milyon Euroluk elektrikli araç bataryası üretim fabrikası kurulacağını açıklayan Nissan, bundan on ay sonra projenin ertelendiğini açıkladı. Nissan sözcüsü António Pereira-Joaquim, Lusa haber ajansına yaptığı açıklamada "Portekizde kurulması planlanan batarya fabrikası projesi askıya alındı çünkü detaylı yapılan bir analizden sonra Türkiye, İngiltere, İspanya ve ABD de bulunan fabrikaların hedeflerimiz için yeterli olacağına karar verildi." dedi. 200 kişiye iş imkanı sağlayacak fabrikanın yapımı ise 2016 yılına ertelendi.
ARAÇLARI ŞARJ ETMEK ŞİMDİLİK ÜCRETSİZ
Araçların kapasitesine göre şarj etme süresi farklılık gösteriyor. Sedan araçları normal şarj noktaları, altı ila sekiz saat arasında şarj ederken hızlı olanlar, sadece 30 dakikada elektrikli bir arabayı şarj edebiliyor. Ülke genelinde 50si hızlı olmak üzere bin adet şarj noktası var. Bu noktalarda araç şarjı için şimdilik bir ücret talep edilmiyor.
Porto şehrinde elektrikli aracını şarj eden bir sürücü, şarj noktaları olmazsa kimsenin elektrikli araç almak istemeyeceğine dikkat çekti. Otopark görevlisi ise araçlarını şarj etmek için günde sadece bir ya da iki kişini geldiğini dile getirdi. Projenin iyi niyetle atılmış bir adım olduğunu ifade eden bir vatandaş ise “Ancak sonuç olarak ülkenin ihtiyacına uygun gelmedi. Bin civarında şarj noktamız var ve 300e yakın elektrikli aracımız var. Elektrikli araç başına 2-3 şarj noktası düşüyor.” dedi. (CİHAN)
http://otomobil.haber7.com
01.06.2013