PANASONİC İLK ÇEYREK SONUÇLARINI AÇIKLADI
Yaşanan deprem felaketi satışları ve gelirleri olumsuz yönde etkilese de Panasonic olumlu faaliyet kazancını güvenceye aldı.
Panasonic Corporation ([NYSE:PC/TSE:6752] “Panasonic” 31 Mart 2012 tarihinde sona erecek mevcut mali yılın 30 Haziran 2011’de sona eren ilk çeyreği için konsolide finansal sonuçlarını açıkladı.
İlk çeyrek sonuçları
İlk çeyrekteki konsolilde grup satışları 11 Mart 2011 tarihinde yaşanan Büyük Doğu Japonya Depreminin etkisi ile %11 oranında azalarak 1.929,5 milyar yene geriledi. 31 Mart 2011 itibarıyla sona eren 2011 mali yılının ilk çeyreğinde ise bu rakam 2.161,1 milyar yen olarak gerçekleşmişti. Konsolide grup toplamı çerçevesinde yurt içi satışlar bir yıl öncesinin 1.054,4 milyar yenlik tutarına kıyasla %8 oranında bir düşüş gerçekleştirerek 967,6 milyar yen olarak gerçekleşti.Japon ekonomisi, değerlendirilen birinci çeyrek boyunca Büyük Doğu Japonya Depreminden kaynaklanan ağır şartlar altında olsa da otomobil satışlarındaki artışın ve enerji verimliliği sunan tüketici ürünlerine dair artan talebin de etkisi ile düzelme sürecine girmiş bulunuyor. Bunlar yaşanırken küresel ekonomi Çin gibi gelişen pazarlardaki talebe rağmen ABD’deki ekonomik daralma ve enflasyon endişesinden kaynaklanan bir takım yavaşlama emareleri göstermeye başladı.
Böylesine bir iş atmosferinde Panasonic, 100. kuruluş yıldönümü için belirlediği “Elektronik Endüstrisinde Dünyanın 1 numaralı Çevreci İnovasyon Şirketi” olma vizyonunun ilk adımı olan 3 yıllık orta vadeli yönetim planı “Yeşil Dönüşüm 2012 (GT12)”’nin ikinci yılında, Büyümeye Yönelme ve Çevreci İnovasyon Şirketi Olmak İçin Gereken Temelleri Oluşturma olarak belirlenen iki ana tema üzerinde çalışıyor. Faaliyet kârı bir yıl önceki değer olan 83,8 milyar yenden 5,6 milyar yene geriledi. Malzeme ve sabit maliyetlerin azaltılmasına rağmen felaketten etkilenen satışların düşmesi, yoğunlaşan fiyat rekabeti ve hammadde maliyetlerinin artması ile birlikte böyle bir sonuç ortaya çıktı. Bununla birlikte geçen sene 84,3 milyar yen olarak gerçekleşen vergi öncesi kâr bu sene 17,4 milyar yen zarar olarak gerçekleşti. Bunda erken emeklilik programlarının yerleştirilmesi ile bağlantılı maliyetler ve felaket nedeniyle diğer gelirlerde yaşanan kesintiler önemli rol oynadı. Panasonic Şirketi’nin net zararı 30,4 milyar yen olarak gerçekleşti. Geçen yılda ise 43,7 milyar yen kâr elde edilmişti.
İş segmentlerine göre dağılım
Şirketin ilk çeyrek konsolide satışları iş segmenti ve segment kârı/zararı na göre ayrı ayrı olmak üzere, geçen yılın karşılaştırmaları ile birlikte aşağıda özetlenmiştir:
Dijital AVC Network’leri
Bir yıl önce 831,7 milyar yen değerinde gerçekleşen satışlar %21 oranında azalarak 660,6 milyar yene geriledi. Blu-ray Disc kaydedicilerin olumlu satış rakamlarına rağmen bu sonucun ana sebebi düz panel televizyon, otomotiv elektroniği ve cep telefonu satışlarında yaşanan azalmaydı. Segment zararı 16 milyar yen olarak gerçekleşti. Geçen yıl ise 27,9 milyar yen segment kârı kaydedilmişti.. Bu sonucun ana sebebi de satışlardaki azalma ve Japon yenindeki değer artışı olarak görülüyor.
Ev aletleri
1 yıl öncenin 322,8 milyar yenlik satışına kıyasla, satışlar %6 oranında artarak 342,9 milyar yene ulaştı. Bunun ana kaynağı klima satışlarındaki önemli artış ile birlikte çamaşır makineleri ve mikrodalga fırınların istikrarlı satışlarıydı. Segment kârı %4’lük artışla 33,6 milyar yene ulaştı. Geçen yılki rakamın 32,3 milyar yen olduğu hatırlandığında bu artışın ana sebebinin satışlardaki artış ve faaliyetleri düzen altına alma gayretleri olduğu görülüyor.
PEW ve PanaHome
Satışlar geçen yılki 391,2 milyar yenden %7’lik bir artışla 417,3 milyar yene çıktı. Panasonic Electric Works Co., Ltd. (PEW) ve iştiraklerinde elektrikli inşaat malzemeleri ve ev/yapı inşaat malzemeleri ve ev aletlerindeki satış artışı genel satış büyümesine katkı sağlamakla birlikte elektronik malzemelerin ve genel olarak otomotiv ile ilgili ürünler için geliştirilen otomasyon kontrollerinin satışında azalma görüldü. PanaHome Şirketi ve iştiraklerinde başta müstakil evler olmak üzere konut inşaat satışlarının artması ile birlike genel satışlar arttı. Bunda Japonya konut pazarının istikrarlı şartlar içerisinde bulunması büyük rol oynadı. Segment kârı 10,6 milyar yen olarak gerçekleşti. Geçen yılki miktar ise 8,3 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bu artışın başlıca sebepleri satışların artması ve sabit maliyetlerin düşürülmesi olarak görülüyor.
Bileşenler ve cihazlar
Satışlar %13 oranında azalarak 205,5 milyar yene geriledi. Geçen yıl bu rakam 236,3 milyar yendi. Bu sonucun oluşmasındaki başlıca etken genel bileşenlerin, yarı iletkenlerin ve bataryaların satışındaki azalma olarak görülüyor. Geçen yılki 11,8 milyar yenlik kâra karşılık bu sene 7,5 milyar yen segment zararı gerçekleşti. Bunun da başlıca sebebi düşük talep olarak görülüyor.
SANYO
Bir yıl önce 413 milyar yen değerinde gerçekleşen satışlar %22 oranında gerileyerek 324 milyar yen olarak gerçekleşti. Soğuk zincir ekipmanları, ticari klimalar ve güneş pili sistemlerinin satışı istikrarını koruduysa da cihazların, dijital fotoğraf makinelerinin ve araç içi ekipmanlarının satışı durgunlaştı. 2011 mali yılında yarı iletken işinin devredilmesi genel satışların da azalmasına yol açtı. Bu da segment zararının 14 milyar yen olarak gerçekleşmesi ile sonuçlandı. Bir yıl önceki 5 milyar yen tutarında segment kârının gerçekleşmesinde şirket satışında kaydedilen maddi olmayan varlıkların amortize edilmesi rol oynamıştı.
Diğer
Bir yıl önce 275,4 milyar yen olarak gerçekleşen satışlar %3 oranında artışla 284 milyar yene ulaştı. Bu artışta fabrika otomasyon ekipmanlarının olumlu satışı önemli rol oynadı. Segment kârı 11,9 milyar yen olarak gerçekleşti. Geçen yıl bu rakam 12,8 milyar yendi.
Konsolide finansal durum
Birinci çeyrekte operasyon faaliyetleri için kullanılan net nakit miktarı 43,3 milyar yen olarak gerçekleşti. Bu, öncelikli olarak net zarara ve envanter artışına atfedilebilir. Yatırım faaliyetlerinde kullanılan net nakit 47,7 milyar yen olarak gerçekleşti. Mülk, tesis ve ekipmanların elden çıkarılması sürecine karşın artan sermaye harcamaları bunun başlıca sebebi oldu. Finans faaliyetlerinde kullanılan net nakit miktarı ise 35,9 milyar yendi. Bu da uzun vadeli borç ödemeleri ve nakdi temettü ödemelerinden kaynaklandı. Döviz kur dalgalanmalarının etkileri dikkate alındığında nakit ve nakit eşdeğeri, geçen mali yılın sonuna kıyasla 137,8 milyar yen düşerek 30 Haziran 2011 itibarıyla 837 milyar yen toplama ulaştı.
30 Haziran 2011 itibarıyla şirketin konsolide toplam aktifleri 31 Mart 2011’den beri 157,9 milyar yen düşüş yaşayarak 7,665 milyar yen olarak gerçekleşti. Bunda yenin değerlenmesi ve nakit ile nakit eşdeğerlerinde yaşanan düşüş önemli rol oynadı. Panasonic Corporation hissedarlarının özvarlıkları 31 Mart 2011’e göre 207,2 milyar yen artarak 2,766.2 milyar yene ulaştı ve 30 Haziran 2011 itibarıyla azınlık hisseleri 287,3 milyar yenlik bir düşüşle 100 milyar yen değerine geriledi. Bu sonucun başlıca sebebi Panasonic Corporation hissedarlarının varlıklarındaki 271,2 milyar yenlik artış ve azınlık hisselerinde aynı miktarda yaşanan azalma idi. Bu azalma da PEW ve SANYO’nun tüm hisselerinin 1 Nisan 2011 itibarıyla devralınmasına dayanıyordu.
2012 Mali Yılı için genel görünüm
2012 mali yılı kurumsal performans görünümü 20 Haziran 2011 tarihinde duyurulan önceki tahminlere göre herhangi bir değişiklik göstermiyor.
www.carkhaber.com
07.08.2011