Daha Verimli Güneş Hücreleri
California Üniversitesi’ndeki ve Macaristan’daki araştırmacılar bilgisayar simülasyon testlerinden aldıkları verilere göre farklı bir egzotik silikon kullanımı ile daha verimli güneş hücreleri eldesinin mümkün olabileceği ispatladılar. Çalışma 25 Ocak 2013 tarihinde Physical Review Letters ‘da yayınlandı.
Daha Verimli Solar Hücreler
Bilgisayar simülasyonuna göre yüksek basınç altında silikon formlu bir kristal parçacığına ışık partiküllerinin etki etmesiyle 2 elektron açığa çıktığı gözlemlendi. (Stefan Wippermann/Fotograf UC Davis)
Solar hücreler fotoelektrik etki prensibine göre çalışmaktadırlar: Bir foton veya ışık partikülünün bir silikon kristaline çarpması ve negatif yüklü bir elektron eldesi ve pozitif bir delik oluşması şeklinde açıklanabilir.
Geleneksel solar hücreler gelen her bir foton için bir elektron deliği oluşturur ve %33 seviyesinde maksimum bir verim eldesi sağlanır. UC Davis’den Profesör Giulia Galli, mevcut verimlilik oranını arttırmanın en heyecan verici yolunun foton başına elde edilen elektron adedini arttırmak olduğunu söylemektedir.
“Bu yaklaşım ile mevcut %33 ‘lük verimlilik seviyesinin %42 ‘lik bir seviyeye ulaşmasının mümkün olabilir. Eğer parabolik aynalar güneş ışığını odalayacak şekilde tasarlanırsa bu yöntemle elde edilecek verimin yüzdesi %70 seviyelerine ulaşabilir.” UC Davis’ten doktora sonrası araştırmacı Stefan Wippermann.
Stefan Wippermann mevcut sistemin şu anda ultraviyole ışınlar altında rüştünü ispatladığını, fakat henüz güneş ışığı altında kendini ispatlamadığını açıkladı.
Bilgisayar simülasyonu Lawrence Berkeley Laboratuvarındaki Ulusal Enerji Araştırmaları Süper Bilgisayar Merkezinde 10 milyon saat çalıştırılarak gerçekleştirildi. Alınan sonuçlarla silicon BC8′in görünen ışık altında çoklu elektron eldesi sağladığı kanıtlandı. (Kaynak: UC Davis)
www.gelecekteknolojisi.com
19.07.2013