Güneş enerjisi ile çalışan araştırma gemisi: Planetsolar
Fransa’nın güneyinde La Ciotat şehrinde bir limanda bakıma alınan Planetsolar isimli gemi, diğer araştırma gemilerinden oldukça farklı. Güneş enerjisiyle dünya turu gerçekleştiren ilk gemi olan 30 metre uzunluğundaki Planetsolar, 500 metrekare büyüklüğünde güneş paneline sahip. İlk dünya turunu tamamlayan gemi, bu limanda önündeki yeni maceralara hazırlanıyor.
Planetsolar’ın mucidi Dr. Pascal Goulpie, geminin özelliklerini anlatıyor: “Bu, her şeyden önce yüksek bir potansiyele ve güçlü bir yapıya sahip bir elektrikli araç. Yenilenebilen enerjilerden faydalanıyor ve bu alandaki ilk örneklerden biri. Neler yapabileceğimizin bir kanıtı. Günümüzde yenilenebilir enerji konusunda bir güven eksikliği söz konusu. Bu araç aynı zamanda bir iletişim platformu oldu. Gösterişli bir gemi. Yoğun kapasiteye sahip olduğunu göstermek istiyoruz. Bu nedenle halka açıldı. Limanlara gidiyoruz. Bu gemi bir anlamda bayrak yarışı yürütüyor. Doğaya saygılı projeler için bilim dünyasının kullanımına açık.”
Planetsolar, Cenevre Üniversitesi ile ortak yürütülen bir proje kapsamında bilim adamlarından oluşan bir ekibi, Körfez Akıntısı’nı takip ederek Florida’dan İzlanda’ya götürürken daha önce kayda geçmemiş veriler toplayacak. Goulpie, ekibin Planetsolar ile yapacağı araştırmaların içeriğinden söz ediyor: “Bilim adamlarından oluşan ekibin başvurduğu metot yalnızca ısı ölçmeye yaramıyor. Kuzey Akıntısı tabii ki sıcak bir akıntı. Isıyı ölçerek yüksekliğimizin ne olduğunu görebiliyoruz. Diğer yandan denizin biyolojik faaliyetlerini de ölçebiliyoruz. Örneğin deniz böceklerinin karakterini inceleyebiliyoruz. Bunu yaparken kullandığımız gemide hiçbir şekilde gaz salınımı söz konusu değil. Tüm bu incelemeleri yaparken hiçbir kirli gaz salınımı olmayacağından eminiz.
Planetsolar aynı zamanda Waste Free Oceans Vakfı (WFO) adına da bir araştırma gerçekleştirilecek. Kuzey Atlantik Akıntısı üzerinde, okyanusun ortasında plastik atıkların oluşturduğu adalara yapılacak keşif gezisi için en uygun araç kuşkusuz Planetsolar. Waste Free Oceans vakfından Bernard Merkx, geminin avantajlarını şu sözlerle açıklıyor: “Sürdürülebilir enerji üzerinden çalışan bir gemiyle örneklemler almamız bizim için bir avantaj. Kıyıdan oldukça uzakta malzeme toplayabiliyoruz. Dünya üzerinde bildiğimiz 5 ana girdap bulunuyor. Bu bölgeler için balıkçı teknelerinden daha iyi bir çözüm bulmamız gerekir. “
Güvertede görüştüğümüz bir diğer uzman, Planetsolar’ın kaşiflerinden Gerard d’Aboville, okyanusları kürekle aşan bir maceraperest. D’Aboville, Planetsolar’ın projelerini yakından takip eden isimlerden biri olarak, geminin gelecekteki araştırmalar için öncü olduğunu dile getiriyor: “Bu keşif, Körfez Akıntısı üzerine gerçekleştirilen bir etüdü içeriyor. Bu heyecan verici bir etüt, çünkü sonuçları bir çok alanda değerlendirebiliyoruz. 10, 20 belki de 30 yıl sonrası için bizi bekleyen küresel ısınmanın verdiği değişimleri inceleyebiliyoruz. Bu araştırma, gelecektekiler için kilit noktalardan biri.”
Planetsolar, önümüzdeki Mars ayında yeni macerası olan Körfez Akıntısı’na doğru yola koyulacak.
http://tr.euronews.com
22 Ocak 2013