Enerji sektörüne ABD ilgisi artıyor …
ABD Temsilciler Meclisi Türkiye Grubu Eşbaşkanı Wexler ile görüşen Bakan Yıldız, iki ülke ilişkilerinin enerjide yapılacak işbirlikleriyle güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Enerjideki potansiyel ABD’li şirketlerin de merceğinde …
ABD Temsilciler Meclisi Türkiye Grubu Eşbaşkanı Robert Wexler ile bir görüşme yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ABD ile Türkiye arasındaki mevcut ilişkilerin, enerji sektörüne dönük farklı işbirlikleriyle daha da kuvvetlendirilmesi gerektiğini söyledi. ABD-Türkiye dostluk grubunun oluşturduğu sosyal faaliyetin enerji sektöründe de farklı işbirlikleriyle beraber daha da kuvvetlendirilmesine yönelik görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili iki ülke firmalarının ne tür işbirlikleri yapabileceklerini değerlendirdiklerini belirtti.
ABD Temsilciler Meclisi Türkiye Grubu Eşbaşkanı Robert Wexler ise ABD Başkanı Obama’nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la, karşılıklı ticari ve iş ilişkilerinin geliştirilmesi ve derinleştirilmesiyle ilgili daha önce mutabakat sağladıklarını hatırlattı. Wexler, Yıldız’ın, Türk ve ABD’li iş insanlarının ilişkilerinin geliştirilmesiyle ilgili potansiyelleri belirlemek konusunda faydalı bilgiler verdiğini ifade etti. Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin ciddi bir şekilde arttırılması gerektiğini vurgulayan Wexler, enerjinin de bunun sağlanmasında çok önemli alanlardan biri olduğunu söyledi.
Güney Akım’a destek
Güney Akım ve Nabucco projelerini kastederek, fırsatların ve çeşitliliğin artmasını takdirle karşıladıklarını belirten Wexler, şunları kaydetti: “Türkiye’nin Rusya ile anlaşma kapsamında tek bir kaynağa bağlı kalmamak için gösterdiği çabaları var. ABD’nin bu eski müttefikiyle olan ilişkisi itibariyle bölgedeki rolünü arttırmasını faydalı görüyoruz. Güney Akım projesinin, Nabucco projesini geri planda bırakacak bir gelişme olarak algılanmadığını görüyoruz.”
Yıldız da, Türkiye’nin yaptığı enerji diplomasisinin hem coğrafyasından, hem de jeopolitik konumundan kaynaklandığına dikkat çekerek, enerji projelerinin Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’nin hem Rusya ile yaptığı projeler paketinin hem de Nabucco projesinin birbirinden çok farklı sonuçlar doğurmadığına işaret eden Yıldız, Türkiye’nin AB’nin enerji arz güvenliği ile alakalı problemin çözümünün önemli bir parçası olduğunu ifade etti.
Yıldız ayrıca, “Tabii ki her ülke her projede olacak diye bir kaide yok, her ülke her projeden aynı şekilde istifade edebilecek diye de bir kaide yok. Bir projeyi tercih etmenin diğerinden vazgeçmek anlamına gelmediğini belirtmek isterim” dedi.
Firmalar yeni yasanın çıkmasını bekliyor
Türkiye’de enerji sektöründeki potansiyele ABD’li şirketler yoğun ilgi gösteriyor. Enerji alanındaki işbirliği arayışlarında özellikle ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ziyaretinde verdiği olumlu mesajların etkili olduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili son sayısında bir habere yer veren Para dergisi, ABD’li şirketlerin başta rüzgâr ve güneş olmak üzere enerji pazarını yakından takip ettiklerini, hatta kömür ve doğalgaz santralı kurmak için de işbirliklerinin gündemde olduğunu yazdı.
Nükleer enerjiye de ilgi var
Haberde şu bilgilere yer verildi: “Daha çok Fransa, İtalya, Yunanistan ve İspanya’da yatırımları olan global ABD’li şirketler, bu yatırım zincirine Türkiye’yi de katmak istiyor. ABD’lilerin Meclis’ten çıkması beklenen Yenilenebilir Enerji Kanunu öncesinde şimdiden pazara girmek istediği belirtiliyor. Yasa çıktığında ortam daha rekabetçi olacağından, şimdiden daha uygun maliyetlerle yatırım yapmak istiyorlar. ABD’li şirketlerin güneş alanındaki en büyük yatırım görüşmelerinden biri, Türkiye’de güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren Tunçmatik ile sonuçlanma aşamasına geldi. Şirket, 100 megavat güneş enerjisi santrali için güneş enerjisi üretim lisans ihalesini bekliyor. Ancak ABD’li şirketlerin yatırım iştahının kaçmaması için yasanın bir an önce çıkmasını istiyor. Güneş alanındaki diğer ciddi bir yatırımı ise ABD’li güneş paneli üreticisi Amelio Solar yapacak. ABD’li şirket, Türkiye’de Red Rock West ile ortaklaşa fotovoltaik güneş panel üretimine hazırlanıyor. Nett Enerji, ABD’li şirketlerle yatırım görüşmelerinde somut ilerleme sağlamış durumda. Rüzgâr, hidrolik ve kömür alanında 140 milyon avro yatırım planlayan şirket, rüzgâr projeleriyle ilgili ABD’li şirketlerle temasta. Yine, ilk ihaleyi kaçıran ABD’li şirketlerin Türkiye’de bundan sonraki nükleer enerji projelerinde de yer almak istedikleri belirtiliyor.”
Rusya’nın gözü Asya enerji piyasasında
Asya enerji piyasasındaki payını büyütmek isteyen Rusya ise, Asya’da 2 trilyon dolar yatırım yapacak. 2030 Enerji Strateji Planı hazırlayan Rusya, enerjiye 1.9 trilyon dolar yatıracak. Reuters’a açıklama yapan resmî bir kaynak, ülkesinin Asya piyasasının enerji ihracında yüzde 6 olan payını yüzde 25’e çıkarmayı öngördüğünü söyledi. Plana göre Rusya, petrol üretimini mevcut 481 milyon tondan, 2030’da 530-535 milyon tona çıkaracak. Ayrıca, doğalgaz üretimi de 665 milyar metreküpten 880-940 milyar metreküpe çıkarılacak.
AA / taraf.com.tr / haber / 28 Ağustos 2009
-.-
www.solar-santral.com