Siemens, Yenilenebilir Enerji Konusundaki Çalışmalarını Deniz Akıntısı Enerji Santralleriyle Sürdürüyor
Siemens, “Yenilenebilir Enerji” sektöründeki faaliyetlerini “Rüzgar Enerjisi” ile “Güneş ve Su” olmak üzere iki yeni bölümle sürdürecek.
İngiltere’de bulunan okyanus enerjisi uzmanı Marine Current Turbines firmasındaki hisselerini yüzde 45 oranına çıkaran Siemens, yatay eksenli deniz akıntısı türbinleri teknolojisinde liderliğe oynuyor.
Siemens Enerji Sektörü bünyesinde yeni kurulan Güneş ve Su Bölümü CFO su Michael Axmann, “Siemens, okyanus enerjisi üretimi konusunda faaliyetlerini artırırken, yenilikçi deniz akıntısı enerji santrallerinin ticari kullanıma sunulması sürecini aktif olarak biçimlendirmeyi sürdürecek" dedi.
Şubat 2010’da İngiltere, Bristol merkezli Marine Current Turbines’den aldığı küçük bir hisseyle girdiği deniz gelgit akıntısından enerji üretimi sektörüne girmişti. Uzmanların, karbon emisyonu azatlımı konusunda önemli bir ALTERNATİF olarak sunduğu ve 2020 yılına kadar enerji üretiminde önemli bir paya ulaşmasını öngördüğü okyanus ve gelgit enerjisi santrallerinin, dünya genelinde yılda sağlayabileceği enerjinin 800 terawatt saate (TWh) ulaşacağı düşünülüyor.
Bu oran Almanyanın yıllık enerji talebinin yüzde 25 ini ve dünya enerji ihtiyacının ise yüzde 3-4 lük bölümünü karşılayacak.
Okyanus ve gelgit enerjisi santralleri, deniz akıntısı türbinlerini kullanarak elektrik enerjisi üreten ve okyanus akıntıları ve gelgit dalgalarının bir yapıya sabitlenen türbinlerce enerjiye çevrildiği özel sistemlerdir. Bu türbinlerin önemli bir avantajı, üretilen enerjinin gelgit döngüsü içinde tahmin edilebilir olmasıdır.
Esasen bir rüzgar türbinine benzeyen bu teknolojide, rotor kanatları rüzgar gücüyle değil deniz akıntıları ile çalışmaktadır.
Su, rüzgardan 800 kat daha fazla enerji yoğunluğuna sahiptir. İkiz rotorlar, gelgit akımının hareketi ile dönmekte ve gelgit akımı yönünü ve hızını optimal bir şekilde takip etmek amacıyla 180 derece hareket edebilmektedir. Bu özellik, sistemin hava koşullarından bağımsız olarak günde yirmi saate kadar elektrik üretebilmesi anlamına geliyor.
Sistemin çalışması esnasında kanatlar su yüzeyinin en az üç metre altına iniyor ve güvenli ve kolay bakım yapabilmek için "crossbeam / enine kiriş" özelliğiyle su üzerine yükseltilebiliyor.
Çevre dostu teknoloji sayılan deniz akıntısı türbinleri. Siemens aynı dönemde, oluşturduğu ürün ve çözümlerle; Hong Kong, Londra, New York, Tokyo, Delhi ve Singapur gibi mega kentlerin toplam yıllık karbon emisyonuna eşit olan 270 milyon tonluk bir tasarruf sağlamıştır.
Marine Current Turbines’in ilk ticari ölçekli tanıtım projesi olan SeaGen, Kuzey İrlandada Strangford Lough bölgesinde başarılı bir şekilde uygulamış ve Kasım 2008 den bu yana 1,2 MW birleşik kapasiteye sahip iki eksenli türbin yaklaşık 1500 evin ihtiyacını karşılamak üzere toplamda 2,7 Gigawatt saatin üzerinde enerjiyi şebekeye sağlamıştır. Bu projeyle üretilen enerji, deniz akıntısı enerjisi sektöründe bugüne kadar üretilen en büyük miktar olmuştur.
www.limitsizenerji.com
22.12.2011