Kuantum Verimlilik oranı %100ü geçmeyi başaran ilk güneş pili geliştirildi
Bilim dünyasında özellikle taşımacılığın geleceğini büyük ölçüde değiştirebilecek önemli bir gelişme yaşandı.
NRELde (National Renewable Energy Laboratory-Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı) görevli bilim ekibi, kuantum verimlilik oranı %100ü geçmeyi başaran ilk güneş pilini geliştirdiklerini duyurdu.
Güneş pili devrelerinde bulunan elektronların saniye bazlı akışlarının, enerji girdisi sağlayan fotonların sayısına bölünmesi neticesinde elde edilen kuantum verimliliği parametresi ne kadar yüksek olursa, güneş enerjisi ile çalışan pillerin maliyeti de doğru orantılı olarak o denli aşağıya çekilmiş oluyor. Bilim ekibinin erişmiş olduğu %114lük verimlilik oranı bu anlamda şimdiye dek erişilmiş en yüksek değer.
Konuyla ilgili açıklamasında, verimliliğin artmasının sebebini geliştirmiş oldukları MEG (Çoklu Uyarcık Nesli) pille ilişkilendiren ekip, bu sayede tek bir yüksek enerjili protonun, emilen her proton başına birden fazla elektron boşluğu eşlenikliği yaratabildiklerini ifade ediyor. Uyarcık (exciton) kuantam fiziğinde bir yarıiletkendeki yerelleşmemiş, iletkenliğe katılmayan, uyarılmış eksiciksel durumu ifade ediyor.
Saydam bir iletken üzerinde yansıtma yapmayan kaplama kullandığı belirtilen pilin tabakalanmasında çinko oksit, klostalit (kurşun- selenit minerali) ve altın kullanıldığını söyleyen bilim insanlarının açıklamasına göre, sağlanan bu ekstra verimliliğin kaynağında, normal koşullarda ısı kaybı olarak dönen bu artı enerjinin pildeki kuantum noktaları tarafından kaybolmadan toplanabilmesi yatıyor.
www.pclabs.com.tr
19.12.2011