Dalyan’ın geleceği, çevreci teknelerde
Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanallarında faaliyet gösteren toplam 700 teknenin, gelecekte çevreci tekneler haline dönüştürülmesiyle, Dalyan kanallarının kirlilikten ve çeşitli olumsuz etkenlerden korunabileceği belirtiliyor.
Köyceğiz Gölü’yle, bu gölü denize bağlayan Dalyan kanallarının ülke turizmine sağladığı katkının sürekliliği için, bu gibi yerlerdeki kirliliğin önlenmesi ve doğanın korunmasına yönelik, çeşitli kuruluşların işbirliğinde çalışmalar yapılıyor. ”Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi” içinde yer alan yerde, egzoz kirliliğinin ve gürültü kirliliğini yaşanmaması için, yörede çevreci teknelere doğru bir geçiş gözleniyor.
Kaya Mezarları ve Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağalarıyla adından söz ettiren ve gün de 200 tekneyle, 2 binin üzerinde yabancı turistin dolaştığı Dalyan Kanallarında, bir turizm firmasının, 2005 yılında Almanya’dan transfer ettiği projeyle, güneş enerjisiyle çalışan “Güneş-1” teknesi faaliyete sokulmuştu. Bu teknenin pahalı olması ve dışa bağımlı bulunması nedeniyle, akaryakıt kullanmadan aynı özellikleri taşıyan ve bu yıl içinde tekne trafiğine dahil edilen “Akülü Tekne” özellikle gürültüsüz olduğu ve kirlilik yaratmadığından, tekne sahiplerince, yabancı turistlerce tercih ediliyor.
Turizm firmasının yetkilisi Özay Akdoğan, çevreci tekne olarak adlandırılan, her iki teknenin de, akaryakıt kullanılmadığı için, çalışırken egzoz gazı çıkarmadığı gibi, diğer teknelere göre gürültü kirliliği yapmadığını, yağ ve, mazot kullanılmadığı için de, su kirliliği de yaratmadığını, bunun için de, bu teknelere, ”Çevreci Tekne” adını verdiklerini belirtiyor.
Özay Akdoğan “Güneş enerjisiyle çalışan teknemizi, 2004 yılında projeye başladık, 2005 yılında projeyi hayata geçirdik. Kültür ve Turizm Bakanımız, ilk kez bir teknenin açılışını yaptı. Turizme kazandırdı. Teknenin en büyük özelliği, sessiz, gürültüsüz, titreşim olmaması. Aynı zamanda, tamamen çevreci bir tekne olması. Tabi bu çevreci teknenin hiçbir şekilde mekanik sistem kullanılmadığı için teknede, doğal olarak da, hiçbir sintine yağı, sintine kirliliği, egzoz gazından oluşan karbon monoksit gazlarıyla, yıllardan beri bütün çevrecilerin en büyük hayali, sazlıkların küçülmesi, Kaya Mezarları’nın karbon monoksit gazıyla yüksek derecede tahrip görmesi, Dalyan için ciddi sıkıntılar yaratıyor. Özellikle piston gücüyle çalışan motorların Köyceğiz Gölü’nde ve Dalyan Kanalları’nın altına, tabanına vermiş olduğu zararları, bunu herkes biliyor. Tabi bunu bilmek önemli değil. Bir an önce harekete başlamak lazım. Ve biz bunu başardık.” şeklinde konuştu.
ÖzayAkdoğan, bu yıl içinde de daha ekonomik bir çözüm olarak, akülü tekneyi devreye soktuklarını, bu teknede kullanılan sistemin, kısa sürede yöredeki tüm teknelere yaygınlaşmasının beklenildiğini kaydetti.
Dalyan Kanalları’nda teknecilik yapan Galip Ertekin de, çevreci teknelerin mazotlu teknelere göre, hem çok ekonomik hem de kirlilik yaratmadığından, kendilerinin de akülü teknelere bir an evvel geçmeyi arzuladıklarını söyledi.
Yörede tatillerini geçirmek üzere gelen turistler de, her yıl yörenin doğal güzelliklerini ve kültürel zenginliklerini gezmek için geldiklerini, Dalyan kanallarında teknelerle seyahat ederken, gürültüden uzak ve egzoz kirliliği yapmadan gezmeyi hayal ettiklerini, o nedenle de, çevreci teknelerin sayılarının bir an evvel artmasını istediklerini belirttiler.
Güneş enerjisiyle çalışan teknenin 120 bin YTL, elektrik enerjisiyle şarj edilebilen akü ile çalışan teknelerin ise, 18 bin YTL.lik bir maliyetinin bulunduğu, tüm teknelerin akülü hale getirilmesi durumunda maliyetin 10 bin YTL ye kadar düşebileceği belirtiliyor. Akünün şarjı için 4,5 YTL lik bir maliyetin yeterli olduğu, bu güçle 7,5 saat yani üç kez Dalyan kanallarında tur yapılabildiği, aynı mesafede, mazotlu teknelerin ise, 120 YTL lik mazot tüketmek gerektiği tekne sahiplerince vurgulanıyor.
Genel olarak akülü teknelerin tercih edildiği, Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi turizm merkezlerinden gelen tekne sahiplerinin, tekneleri için hem ekonomik, hem de çevreci olan bu teknelere geçmeyi planladıkları belirtiliyor. www.mugla.gov.tr / Haziran 2010