Bakan Çağlayan, Alman işadamlarıyla bir araya geldi …
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiyenin, mali disiplin, bütçe disiplini ve mali kuralla kendini disipline edecek her türlü tedbiri aldığını ifade etti ancak, IMF ile bir anlaşmaya karşı olmadığının da altını çizdi.
Çağlayan, Almanyanın önde gelen firmalarının temsilcileriyle dün akşam, Berlin-Braudenburg Prusya Cemiyetinin düzenlediği toplantıda bir araya geldi.
Toplantının açılışında konuşan Cemiyet Başkanı Volker Tschapke, bugün İslamiyet ve Türkiye üzerine bazı önyargılı tartışmaların yaşandığını ifade ederek, bunlardan üzüntü duyduğunu söyledi. Prusya ve Osmanlı devleti arasındaki tarihi ve kültürel bağlar hakkında bilgi veren Tschapke, Prusya Kralı Büyük Frederickin Türkler buraya geliyorsa o zaman cami yapacağız şeklindeki ifadesine dikkati çekerek, hoşgörünün önemini vurguladı.
Daha sonra konuşan Bakan Çağlayan da, Kral Büyük Frederickin Türklere ve Müslümanlara gösterdiği hoşgörünün bugün dünyada geçerli olmadığını belirterek, Çok kısa süre önce İsviçrede cami minaresiyle ilgili referandumun yapıldığı bir ortamda, keşke Büyük Frederick sağ olsaydı, bugün bunları görseydi neler söyleyeceğini tahmin edebiliyorum dedi.
Bakan Çağlayan, konuşmasında, Alman işadamlarına Türkiye ekonomisi hakkında genel bilgi verdi. Ülke ekonomisinin 2002 yılından bu yana büyük gelişme gösterdiğini ifade eden Çağlayan, ihracatın 36 milyar dolar düzeyinden, 2008de 132 milyar dolara ulaştığını, ülkenin, 26. büyük ekonomiden 17. büyük ekonomiye yükseldiğini anlattı. 2009da küresel krizin etkisinin gözlendiğini, ihracatın düştüğünü, ancak sürecin 2010 ile birlikte tekrar yükselişe geçeceğini kaydeden Çağlayan, ülkenin krizle iyi başa çıktığını, mali yapısının ve finans sisteminin güçlü olduğunu dile getirdi.
Çağlayan, Türkiyenin, sağladığı disiplinle artık kendisini yönetecek başka kuruluşa ihtiyacı olmayan bir ülke haline geldiğini kaydederek, şöyle konuştu : Gerek mali disiplini, gerek bütçe disiplini, gerek mali kuralıyla beraber Türkiye, bu konuda zaten kendini disipline edecek her türlü tedbiri almıştır. IMF ile bir anlaşmaya karşı olmadığımı da özellikle ifade etmek istiyorum. Ama Türkiye böyle bir çalışma yapmamış olmasına rağmen 80den fazla ülkenin kredi notu geriye giderken, sadece 14 ülkenin kredi notu artmıştır, Türkiye de bunlardan biridir. Hatta 2 kademe artış gösteren tek ülkedir dedi.
YENİLENEBİLİR ENERJİ YASASI BU YIL ÇIKAR
Çağlayan, 2010 yılı sonuna kadar geçerli olacak yeni teşvik sistemi hakkında da bilgi verdi ve Alman işadamlarını Türkiyeye yatırım yapmaya davet etti. Türkiyenin 4 saatlik uçuş mesafesinde 54 ülke bulunduğunu ve dünya ekonomisinin dörtte 1inin bu coğrafyada oluştuğunu ifade eden Çağlayan, Türkiyenin lojistik avantajına ve genç nüfusuna dikkati çekti, maden, enerji ve makine üretiminin öncelikli yatırım yapılabilecek alanlar olduğunu ifade etti.
Bakan Çağlayan, Türkiyenin ABye üyelik sürecine de değinirken, özellikle işadamlarının vize sorununun çözülmesi gerektiğini vurguladı, bunun hoşgörüyle, insan haklarıyla bağdaşmadığını dile getirdi.
Türkiyenin tam üyelik hedefinde, kararlı adımlarla yol aldığını kaydeden Çağlayan, Reformları yapmış ve ekonomide belli seviyeye gelmiş Türkiye ... artık Avrupa kendi bilir, ister alır ister almaz. Öyle bir seviyeye gelmiş Türkiye, artık o saatten sonra ABnin davranışına göre davranış belirleyecek bir ülke dedi.
Çağlayanın konuşmasının ardından Alman işadamları, başta demiryolu ve yenilenebilir enerji alanları olmak üzere yatırımlarla ilgili bakana sorular yöneltti. Çağlayan, yenilenebilir enerji konusunda yasa çalışmasının devam ettiğini belirterek, 2010 yılı içinde yasanın çıkacağını tahmin ettiğini belirtti.
AA / 15.01.2010