Büyükekşi: Petrol, doğalgaz ve elektrikteki ÖTV ve KDV oranı düşürülmeli
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yerine ikame etmeden TRT payının kaldırılmasının doğru olmayacağını söyledi.
Yıldız, Türkiye İhracatçılar Meclisinin Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısına katıldı.
Burada yaptığı konuşmada Yıldız, dünya nüfusundaki artışa işaret ederek, her bir nüfus artışının hem ihracatı hem enerji üretim santrallerini hem de kaynakları yakından ilgilendirdiğini anlattı.
Elektrik fiyatlarını tüketicilerin daima pahalı, üreticilerin ise daima ucuz bulduğunu hatırlatan Yıldız, özellikle son 8 yıldır yapılanlarla birlikte bu konuda iyi bir noktaya gelindiğini söyledi.
Yıldız, 2002 yılında Türkiyede fiyatların düşmesini sağlayan özel sektör yatırımlarının oranı yüzde 34ler civarındayken bugün bu rakamın yüzde 50lere çıktığını belirterek, serbestleşen piyasada serbest tüketicilerin elektrik kullanımında sağladığı avantajlara da değindi.
8 yıl önce petrolün varil fiyatının 22 dolarlar civarında olduğunu hatırlatan Yıldız, şu anda fiyatların 100 dolarlara kadar gittiğini, ancak elektrik fiyatlarında şu anda artış olmadığına dikkati çekti.
Konuşmasında TRT payına da değinen Yıldız, konuya ilişkin şunları söyledi:
TRT hepimizin. Bugün Edirneden Karsa varıncaya kadar en ücra köşelerde...Türkiye yerleşim birimi olarak 81 il, 876 ilçe ve 34 bin köyden oluşuyor. O açıdan her birimizin yararlanacağı bir portföy olarak yerine ikame etmeden TRT payının kaldırılması doğru olmaz. Burada oran yüzde 3,5 idi kademeli olarak biz bunu 1,5 artı 2 olarak kaldıracağız. Yaklaşık 460 milyon liraya karşılık geliyor. Bunun yerine koymadan kaldırmamız tabii ki haksızlık olur. Üretici üzerinden değil, tüketici açısından baktığımızda aslında elektrik tüketenlerin 32 milyon abone olarak TRT ile bir şekilde ilgisi var. O açıdan bunu kademeli olarak yerine ikame ettikten sonra kaldırmamızın doğru olduğunu söyleyebiliriz.
TİM BAŞKANI BÜYÜKEKŞİ
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de, devletin enerji sektöründe özel sermayenin önünü açmasını çok önemli bulduklarını ve desteklediklerini söyledi.
Enerji de rekabetin önünü açmaya devam edilmesi gerektiğini ifade eden Büyükekşi, Enerji dağıtım ihalelerinin bitirilmiş olması sektöre rekabet getirecek. Rekabetçi yapının sanayi işletmeleri için fiyat indirimi sağlamasını bekliyoruz dedi.
Enerji üretimi alanında 2001den sonra devletin yatırım yapmadığına işaret eden Büyükekşi, burada özel sektörün devreye alınmasının çok olumlu olduğunu söyledi.
Büyükekşi, enerji üretimi için tüm kaynakların kullanılması gerektiğini, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması açısından yapılan son yasal düzenlemeyi de çok olumlu bulduklarını ifade etti.
Doğal kaynak açısından Türkiyenin potansiyelinin, dünyada sayılı ülkede olduğunu dile getiren Büyükekşi, şunları kaydetti:
Hidroelektrik potansiyelimiz var. Rüzgar enerjisi potansiyelimiz var. Güneş enerjisi potansiyeli var. Jeotermal enerji potansiyelimiz var. Peki bu potansiyeli yeteri kadar kullanabiliyor muyuz? Hayır. Tüm bu potansiyeli sonuna kadar kullanmak zorundayız. Petrol kaynaklarımız çok kısıtlı. O yüzden enerjide dışa bağımlılığı tamamen ortadan kaldıramayız. Ama sahip olduğumuz potansiyellerimizi maksimum düzeyde kullanmamız ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak elimizde. Türkiyenin ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarını daha hızlı bir şekilde devreye alarak enerji maliyetlerinin düşürmesi gerekiyor.
Büyükekşi, TİM olarak, tüm ihracatçılar adına, HES ve nükleer enerji konusunda yapılan çalışmaları sonuna kadar desteklediklerini bildirdi.
İHRACATÇILARIN TALEPLERİ…
Kısa vadeli olarak ihracatçıların enerji sektörü ile ilgili taleplerini de paylaşan Büyükekşi, şöyle devam etti:
Enerji yoğun sektörlerde enerji desteği, işçilik yoğun sektörlerde de işçilik desteği istiyoruz. Hazır giyim sektöründe enerjinin maliyet içindeki oranı son derece sınırlı iken metal ana sanayi ve toprak ürünlerinde enerji önemli maliyet oluşturuyor. Enerji maliyetleri hayli yüksek sektörler var. Örneğin çimento ve toprak ürünleri sektöründe enerji maliyetlerinin tüm maliyetlere oranı yüzde 25, madencilik sektöründe yüzde 23, zeytin ve zeytinyağında yüzde 16, otomotivde yüzde 12. Diğer sektörlerde de yüzde 10 civarında seyrediyor. Burada yapılacak her türlü rahatlatma, bize pozitif olarak yansır.
Petrol, doğalgaz ve elektrik tarifeleri/fiyatları içinde yer alan akaryakıt tüketim vergisi, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi oranlarının düşürülmesi gerekir. Elektrik enerjisi üzerindeki yüzde 2 TRT, yüzde 1 BTV ve yüzde 1 ETV vergileri gibi her türlü fon ve kesintiler kaldırılmalıdır. İhracatçıların kullandığı enerji üzerinden ÖTV ödenmemelidir. Dahilde işleme rejiminde olduğu gibi vergiden muaf olmalıdır.
www.zaman.com.tr
13 Ocak 2011