Yerli güneş paneliyle maliyet düşecek
Yenilenebilir enerji yatırımlarında maliyeti düşürmek için harekete geçen Denizlideki enerji firması, güneş panellerindeki hücrelerin yerli üretimi için çalışma başlattı.
Bereket Enerji Yönetim Kurulu Başkanı, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ceyhan Saldanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörde 1990lı yıllarda başladıkları faaliyetlerinde çoğunluğu hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilebilir enerjiye dayalı 2 bin megavat kurulu güce sahip 29 santralle elektrik enerjisi ürettiklerini belirtti.
Türkiyenin ilk lisanslı elektrik dağıtım şirketi olarak Aydın, Denizli ve Muğlanın ardından İzmir ve Manisada 5 milyona yakın müşteriye hizmet verdiklerini, 24 milyar kilovatsaat elektrik tutarı ile Türkiyenin yüzde 13ünün elektrik dağıtımını gerçekleştirdiklerini anlatan Saldanlı, elektrik kayıp kaçağını da yüzde 13lerden yüzde 7ler civarına indirdiklerini kaydetti.
Saldanlı, yenilenebilir enerji konusunda Türkiyedeki bilinçlenmenin artması gerektiğini vurgulayarak, "Fosil yakıtlar sera etkisi nedeniyle küresel ısınmaya neden oluyor. Su, rüzgar ve güneşten elektrik elde etmek sera etkisi yapmıyor. Dünyada yenilebilir enerjiye dayalı elektrik üretimi teşvik ediliyor. Türkiyede sadece ekolojik açıdan değil, ekonomik açıdan da yenilenebilir santrallerin önemini vurgulamak lazım. Çünkü Türkiye döviz darboğazını sık yaşayan bir ülke. Döviz giderlerinin başında enerji ithalatı yatıyor. Yani doğalgaz yok Türkiyede, petrol yok enerji üretmek için. Bunları dışarıdan ithal ediyoruz. Oysa yenilenebilir enerji kullandığımız zaman rüzgara, suya, güneşe herhangi bir para ödemek gerekmiyor." diye konuştu.
Ekonomik ve ekolojik olarak yenilenebilir enerjinin desteklenmesinin bir zorunluluk olduğunu ifade eden Saldanlı, yenilebilir enerjide üretimin yaygınlaşması için Türkiyede bu teçhizatların üretilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Saldanlı, yenilenebilir enerji üretirken yakıt parası verilmese de teçhizat parası verildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Güneş panellerine para veriyoruz. Güneş panellerinin de Türkiyede yapılması döviz kaybını minimuma indirecektir. Bu bilinçle biz Türkiyedeki üretimi desteklemek ve örnek olmak bakımından güneş panellerini üreten bir fabrika kurduk Denizli Organize Sanayi Bölgesinde. Bu panelleri yapıyoruz. Panellerde kullanılan güneş hücrelerini üretecek yatırımla ilgili planlamalar yaptık. Kullanılan camları, alüminyumları yerli yapıyoruz. Daha yüksek oranda yerlilik oranına sahip teçhizatın üretilmesi için elimizden geleni yapacağız. Şu anda güneş panellerindeki yerlilik oranı yüzde 17. Maliyetin yüzde 65ini hücreler oluşturuyor. Yerli hücre üretimiyle panellerdeki yerlilik oranı yüzde 70e çıkacak"
"MİLGES PROJESİ KAPSAMINDA YÜRÜYEN BİR PROJE"
Gruba bağlı güneş panelleri üretimi yapan şirketin müdürü Kadri Başaran da güneş enerjisi panel üretimi kapasitesini yıllık 150 megavattan 500 megavata çıkarma kararı aldıklarını belirterek, bir sonraki aşama olarak hücre üretim tesisinin kurulması gerektiğini dile getirdi.
Bu konuda detaylı incelemeler yaptıklarını aktaran Başaran, "Şu anda yerimizi hazırladık, makine siparişlerini vermiş durumdayız. Tesisin kurulup devreye alınması 2017 içerisinde gerçekleşecek. Bu yıl güneş enerjisi panellerinin hücre üretimine başlamış olacağız. 130 megavat kapasiteli bir tesis olacak, Türkiyede bir ilk olacak, çok teknolojik bir tesis olacak. Ülkemize iyi şeyler katacağını inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Güneş panellerindeki hücre üretiminin yöneticiliğini TÜBİTAKın üstlendiği Milli Güneş Enerjisi Santrali Geliştirilmesi (MİLGES) Projesi kapsamında gerçekleştirileceğini belirten Başaran, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bahsettiğimiz bu hücre tesisi, MİLGES Projesi kapsamında yürüyen bir proje. Bu kapsamda Urfa Ceylanpınarda Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün arazisinde bir 10 megavatlık tesis kurulacak. Bunun kurulması işlemi kapsamında yürüyen bir proje."
www.hurriyet.com.tr
14.03.2017