Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Metin Bozkıroğlu, Akkuyuda yapılacak nükleer santralle Türkiyenin Rusyaya enerji bağımlılığının yüzde 80e çıkacağını savundu.
Antalya Nükleer Karşıtı Platform ile EMO Antalya Şubesi tarafından düzenlenen, "Japonya-Fukuşimanın ardından nükleer santral ve enerji gerçeği" adlı panel, Antalya Sanatçılar Derneğinde yapıldı. Panelde konuşan EMO Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Metin Bozkıroğlu, Türkiyenin Japonyada yaşanan nükleer patlamanın ardından önemli bir karar verme sürecinde olduğunu kaydetti.
Dünyada enerji tüketiminin yüzde 5.5inin nükleer enerjiden sağlandığını belirten Bozkıroğlu, Akkuyuda yapılması planlanan nükleer santralle Türkiyenin enerji ihtiyacının yüzde 10unun karşılanabileceğine dikkati çekti.
Nükleer santrallerde kullanılan uranyumun sonsuz bir enerji olmadığına değinen Bozkıroğlu, bunun yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulmasını istedi. Bozkıroğlu, "Akkuyu nükleer santrali ile Rusyaya enerji bağımlılığımız yüzde 80e çıkacak. Rusya nükleer santrali kuracak, Türkiye bu santralden 15 yıl enerji alımı garantisi veriyor. Bu santralin Türkiye topraklarında kurulmasının bizim için hiçbir anlamı yok. Santral onların, işletecek olan onlar, enerjiyi satacağı ülke biziz. Hem tehlikeyi biz yaşıyoruz, hem enerjide Rusyaya bağımlı hale geliyoruz. Bu yanlıştan dönülmelidir" dedi.
KANSER RİSKİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da, 25 yıl önce yaşanan Çernobil faciasının Türk politikacılar tarafından hafife alındığını, bu dönemde gerçekleirn Türk halkından saklandığını öne sürdü.
Radyasyonun tehlikeli bir uyaran olduğunu kaydeden Akaydın, yaşanan gelişmelerin ardından ABD ve Rusyada panik yaşandığını ifade etti. Kendisinin bir tıp doktoru olduğunu hatırlatan Akaydın, Karadenizde başta troid olmak üzere kanser türlerindeki artışın izlerinin Çernobil kazasında aranması gerektiğini söyledi.
Akaydın, nükleer santral kurulacak yerin depremselliğinin de iyi incelenmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Akkuyuda yaşanabilecek bir facia, Antalyayı sağlık ve ekonomik yönden altından kalkılamayacak bir problemle karşı karşıya getirir" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın nükleer santrallerin riskiyle ilgili,
"Evdeki mutfak tüpü de riskli" sözlerini de eleştiren Akaydın, "Başbakanımızın sözlerini, açıkça, çok basit tabirle, bu işleri hafife almak ve bilime sırtını dönmek olarak kabul ediyorum" diye konuştu.
Mustafa Akaydın, güneş enerjisini çok önemsediği halde 2 senedir beklediği Güneş Enerji Yasasının yeterli verimlilikte çıkmadığını, masraflı bile olsa sistemin 8-9 yılda kendisini amorte edebileceğini bildirdi.
Antalya Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Hediye Gündüz ise, halkların nükleer santralleri reddetme hakkı bulunduğunu, Mersin Akkuyada Ruslarla yapılan anlaşmanın iptal edilmesini, Sinopta yapılmak istenen nükleer santral için de Japonlarla yapılan görüşmelerin kesilmesini istedi.
ANTALYA (Anadolu Ajansı)
17 Mart 2011