Hidrolik, doğalgaz, rüzgar, bio, güneş gibi tüm tüm enerji yatırımlarının gelecek 20-25 yılın projeksiyonu olduğuna işaret eden Koçoğlu, İNTES`in enerji yatırımlarını planlarken, tarım ve tarım yatırımlarının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladığını ve ısrarla takip ettiğine dikkat çekti.
Günümüzde insanların tarım ürünlerinin ithalini konuşur hale geldiğini vurgulayan Koçoğlu, `Suyumuzu, enerjiye ve hayat suyuna dönüştürmek hep bizim elimizdedir. Ben nasıl `hadi yarın avukat, doktor, eczacılık yapalım` diyemiyorsam, o meslek sahipleri de `hadi ben yarın müteahhitlik yapayım` diyememelidir. Artık gurur duyulan bu mesleğe sahip çıkılmalıdır. Yurt içinde sadece sertifikalı meslek mensupları çalışabilmeli, yurt dışına gidecek firmalara akreditasyon sistemi uygulanmalıdır. Siyasetten, sosyal olarak diğer endişelerimizi bir kenara bırakıp mesleğimizi yeni donanımlara kavuşturmalıyız` dedi.
Ankara / ANKA / 14 Aralık 2010
-.-
İNTES Tarihçe
İNTES (Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası), 05 Şubat 1964 tarihinde inşaat sektörünün saygın temsilcileri tarafından kurulmuştur. İNTES’ i 1964 yılında kuran ve daha sonraki yıllarda gelişmesinde emeği geçenleri sevgi ve şükranla anıyoruz.
İnşaat sektöründe ilk önemli adımlar, 1920’li yıllarda, ileride başkent olacak Ankara’da başlamıştır. Ankara’da tüm, zorluklara, ulaşım ve malzeme yetersizliğine rağmen çevrenin geleneksel yapı tarzına uygun bir imar faaliyetine başlanmıştır.
Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte, hızlı ve planlı kalkınma için sanayi, tarım ve ulaşım alanlarında yatırımlara verilen önem, Türk İnşaat Sanayinin de temelini atmıştır.
Bu dönemin ilk inşaat faaliyetleri, ulaşım sektöründeki yol inşaatlarında görülmektedir. Ancak yetişmiş teknik eleman yetersizliği, çalışmaların bir süre uluslararası firma, uzman ve müşavirliğinde yürümesine neden olmuştur.
Cumhuriyet döneminin başlangıcından 1960lı yıllara kadar, inşaat sektöründe en büyük ağırlık altyapı ve bina inşaatlarındadır.
Bu dönemde Devlet Su İşleri, Karayolları gibi teknik gücü bünyesinde toplayan büyük çapta, devlet desteği ile yatırımlar yapan kurumlar oluşturulmuş ve bunların yaptığı yatırımlar inşaat sektörüne bir ivme kazandırmıştır. Bu hız 1960lı yıllara kadar etkinliğini sürdürmüştür.
Bahsedilen yıllar aynı zamanda Türk inşaat sanayicilerinin ilk firmalarının kuruluş yıllarını da ifade etmektedir. Dönemin en önemli teknik üniversitesi olan İstanbul Teknik Üniversitesinde eğitim görmüş, genç Türk mühendisleri, girişimci cesaretlerini inşaata kanalize etmişler ve bugünün güçlü firmalarının temellerini atmışlardır.
Ayrıca, altmışlı yılların, Endüstri İlişkileri Mevzuatının yeni kabul edildiği yıllar olduğu, buna ilave olarak, o yıllarda Türk müteahhitlik sektörünün yeni yeni oluşmaya başladığı ve varolma savaşı verdiği hatırlanacak olursa, İNTES’in kuruluşunun anlamı ortaya çıkacaktır.
VİZYONUMUZ
İNTES’in vizyonu, inşaat sanayicisi üyelerinden aldığı büyük güçle, inşaat sektörünü layık olduğu zirveye taşımak ve ekonominin lokomotifini yeniden itici gücüne kavuşturmak üzere, her platformda sektör ve temsilcilerinin saygınlığına yakışır ve bunu geliştirir şekilde hizmet üretmektir.
İnşaatı üretmek; yaşamı şekillendirmek ve geliştirmektir.
İnşaat üretimi, aynı zamanda, yaşam kalitesini yükselten bir artı değer üretimidir.
İNTES; inşaat üretenlere, inşaatı kaliteli üretenlere hizmet üretmeyi temel görevi kabul eder.
MİSYONUMUZ
İNTES vizyonuna uygun olarak sektörde kalıcılığı hedefleyen, mesleki sorumluluk taşıyan, mühendislik bilim dalına dayalı hizmet üreten ve sektörün “ev sahibi” olan üyeleri için, her türlü çalışma ve faaliyeti birincil görevi kabul eder.
İşkolundaki işverenlerin çatısı altında birleşmelerini sağlar.
Üyelerinin ortak ekonomik, meslekî, idari ve sosyal hak ve menfaatlerini korur ve geliştirir.
Teknik konulardaki gelişmeleri takip etmek için gerekli çalışmaları yapar.
Bu faaliyetleri nedeni ile; kamu ve özel kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunur, bunlarla işbirliği yapar.
İNTES, üyelerini ve Ülkemizde vergi ödeyen , istihdam yaratan, yatırımları ekonomiye kazandıran , ciddi organizasyon, makine parkı ve finansman yapısına sahip, sektör mensuplarını İNŞAAT SANAYİCİLERİ olarak tanımlamaktadır.
Yatırımları gerçekleştiren, büyük projelere imza atan, ciddi mesleki sorumluluk taşıyan taahhüt sektörü mensuplarının, diğer müteahhitlerden ayrılma zorunluluğu vardır.
Belirli bir insan gücü ve sabit kıymet varlığını, bilgi birikimi ve teknoloji desteği ile üretim sürecine dönüştüren İNŞAAT SANAYİCİLERİ, inşaatı harç ve tuğladan ibaret gören bir müteahhit yaklaşımıyla değerlendirilmemelidir.
İNTES, inşaat sanayini ve inşaat sanayicilerini, ülkemizde hak ettikleri saygın yere ulaştırmak üzere, yasaların ve Anayasamızın temel ilkelerini göz önünde tutarak çalışmalarına devam edecektir.
www.intes.org.tr / Aralık 2010