Şarj sorununa akışkan pil çözümü
Mobil cihazların daha uzun süre dayanan şarj sürelerine ulaşabilmesi için pil teknolojisinde geliştirmelerin hayata geçmesi gerekiyor. Bu konuda umut vaadeden bir çalışma da akışkan pil teknolojisi.
MIT araştırmacıları ucuz materyalden imal edilebilecek ve uzun süreli kullanımlara izin verecek akışkan piller geliştirmek için önemli adımlar attılar. Araştırmacıların örnek olarak ürettikleri avuç içi büyüklüğündeki pil ile benzer boyuttaki pillere oranla üç kat daha fazla enerji depolamayı başardılar. Böylece akışkan pillerde, şu anda ticari olarak yaygın olarak kullanılan lithium-ion pillerden çok daha yoğun biçimde enerji depolanabileceğini kanıtlamış oldular.
Akışkan pil üretmek için araştırmacılar, farklı yoğunluğa sahip iki akışkan maddeyi, bir kanal içinden akacak şekilde bir araya getirdiler. Sıvılar, doğaları gereği birbirine karışmadan bir arada durabildikleri için pahalı yönetmlerle ayrıştırma yapmaya gerek kalmadı ve bu da pilin maliyetini büyük oranda düşürdü. Pilin içine konulan sıvılar ise likit brom ve hidrojen fuel. Ayrıca, brom çok ucuz bir sıvı olduğu için özellikle seçilmiş. Böylece pilin maliyeti en alt seviyede tutulmuş. Brom ile hidrojen arasındaki reaksiyon da büyük boyutta enerjiyi depolamak için ideal. Ancak araştırmacıların üstesinden gelmesi gereken bir problem var. İki sıvı arasındaki reaskiyon hızla azalıyor ve pilin ömrünü bitiriyor. Dolayısıyla, çok yüksek yoğunluklu enerji depolayabilmelerine rağmen bu piller, klasik ticari pillere göre çok daha çabuk ölüyorlar.
Araştırmacılar, pillerin ömrünü uzatacak bir çözüm bulduğunda, yeni teknoloji mobil cihazlarda kullanıma hazır hale gelecek. Bu da, cep telefonlarının, laptopların bugünkü standartlardan üç kat daha uzun süre şarj edilmeden çalışabilmesi anlamına gelecek.
Ayrıca teknolojinin daha geniş kullanım alanları da bulunuyor. Güneş ve rüzgar enerjisi panellerinde üretilen enerjinin depolanması da büyük maaliyetli bir problem. Bu sistemlerdeki piller çok pahalı ve yeterince büyük depolama alanı olmadığında, enerji boşa akıyor. Uzun ömürlü akışkan piller piyasaya çıktığında, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi sistemleri çok daha ucuza, çok daha fazla enerji depolayabilecekler. Bu da, evlerde ve sanayiede kullanılan enerjinin de ucuzlaması anlamına gelecek.
www.intel.doganburda.com / güncel
19.08.2013