"Ülkemiz Fotovoltaik Panel Çöplüğüne Dönmesin!"
Ülkemizde lisanssız güneş enerjisi ile elektrik üretiminin yasal süreci 2012 yılında tamamlanması sonucunda, güneş enerjisi sektörde pek çok yerli ve yabancı kuruluş faaliyete geçmiş ve bunun sonucu olarak yeterli teknik denetimleri yapılmadan güneş panelleri ülkemize girmeye başlamıştır. TMMOB Fizik Mühendisleri Odası (FMO) olarak bu durumun ileride oluşturacağı sorunları ortaya koymak ve ilgili kişi, kurum ve kuruluşları bilgilendirmek adına bu açıklama hazırlanmıştır.*
Ülkemizde Sırasıyla; 3 Aralık 2010, 21 Temmuz 2011, 10 Mart 2012 tarihli tebliğler ve nihayetinde 26 Haziran 2012 tarihinde yayınlanan elektrik dağıtım şirketleri ile abone arasındaki sözleşme ile sektörün yasal alt yapısı tamamlanmış ve uzun zamandır beklenen lisansız elektrikte üretimi başlamıştır. Bu yasal sürecin sonucu olarak ve altyapının devlet kanalında bir seviyeye getirilmesi ile ilgili dağıtım şirketlerine birçok bağlantı başvurusu yapılmaya başlandı. Başlangıçta az sayıda olan bu müracaatlar son aylarda neredeyse bir önceki aya göre %40 oranındaki artışla devam etmektedir. Elektrik dağıtım şirketlerine yapılan başvuru sayısı 2012 yılı Aralık ayı sonunda 487 iken Şubat ayı başı itibariyle bu rakam 647’ye ulaşmıştır.
Bu müracaatlar arasında, yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde güneş enerjisi kullanılarak elektrik üretimi ile ilgili başvuru sayısı giderek artmaktadır. Nitekim artan talep doğrultusunda odamız tarafından 5.000 MW olarak öngörülen güneş enerjisi ile lisanssız elektrik üretimi pazarında pay sahibi olmak isteyen birçok yerli ve yabancı yatırımcı kuruluş, yoğun bir pazarlama faaliyetine girmiş bulunmaktadır.
Güneş enerjisi konusunda faaliyet gösteren firmaların müşterilerine sunduğu yerli ve yabancı (TURSEFF/MIDSEFF, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Dünya Bankası vb.) uzun vadeli finans çözümleri zaten hızlanmış olan yatırımcı taleplerinin daha da hızlı bir şekilde artmasına ortam sağlamaktadır.
Konuya, yatırım projelerinin finansmanı açısından bakıldığında, güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren birçok firmanın - özellikle Avrupa, Amerika ve Çin gibi ülkelerde - ve bu firmaların müşterisi olan yatırımcıların ihmal edilen veya öngörülmeyen bazı önemli risk faktörlerinden dolayı yanlış yatırım kararlarının alınmasına ve ciddi gelir kayıplarına sebep olmuştur. Bu acı tecrübeler ile üretici, uygulamacı firmalar ve yatırımcı müşterilerin büyük miktarlarda zarar veren riskler, bu firmaların iflasının finanse eden kuruluşların ve devletlerin büyük miktarlarda para kaybetmelerine sebep olmuştur.
Belirtilen nedenlerden dolayı, Fizik Mühendisleri Odası (FMO) olarak, 2013 yılında yoğun bir şekilde yatırım yapılması beklenen, güneş enerjisine dayalı enerji üretimi konusunda, Türkiye piyasasındaki hem yatırımcılara hem de finans şirketlerine ışık tutacak ve kişileri olabilecek riskler konusunda uyarmayı ve tedbir almalarını sağlamayı kamu yararına bir görev olduğunu düşünüyoruz.
Burada FMO olarak, güneş enerjisi ile elektrik üretimi konusunda muhtemel risklerden, gerek yatırımcıları gerekse üretici ve uygulayıcı firmaları karşılaşılabilecek zararlardan korumayı ve daha önce yaşanmış acı tecrübelerin tekrarlanmamasını sağlamayı hedeflemekteyiz.
Bunun için;
*Çok hızlı olan güneş enerjisi ile elektrik üretimi pazarı için muhtemel kayıpların asgari seviyeye çekilebilmesi için gerekli önlem ve tedbirlerin şimdiden alınması (Ör: Üretim tarihi bir yılı geçmiş panellerin ithal edilememesi gibi),
*Gerekli teknik ve mali standardizasyonların oluşturulması,
*Sistem aksaklıklarındaki oluşabilecek kayıplarının sigortalanmasını sağlayacak teknik ve mali modellerin oluşturulması,
konularının gerekliliğini FMO olarak kamu yararı, sorumluluğu ve bilinci ile tüm kamuoyuna, yetkili kurum ve kuruluşlar ile paylaşmayı görev biliyor, her türlü desteği vereceğimizi ifade etmek istiyoruz.
Saygılarımızla, FMO YÖNETİM KURULU (Basın Açıklaması)
www.enerjipostasi.com
27 Mart 2013