Başkan Topbaş Kopenhag’da ‘yerel iklim stratejisi’ni anlatacak ..
Başkan Kadir Topbaş ve beraberindeki heyet Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimleri’nin (UCLG) tahsis ettiği ve ücretini ödediği özel uçakla Kopenhag’a gitti. Topbaş, "İklim Zirvesi’nde UCLG’nin iklim değişikline karşı geliştirdiği stratejileri anlatacağız” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Danimarka’da düzenlenen Kopenhag İklim Zirvesi’ne katılmak üzere Atatürk Havalimanı Batı Apronu’ndan UCLGnin tahsis ettiği özel bir jetle hareket etti. Havalimanında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu ; “İstanbul’daki iklim değişikliğine karşı gereken tedbirleri aldıklarını belirterek, “İklim değişikliği yüzünden dünya büyük tehdit altında. Kopenhag’da iklim değişikliğine karşı geliştirdiğimiz stratejileri bir sunumla katılımcılara anlatacağız. Oradaki dünya liderleri zirvesine dünyanın yerel liderleri olarak bizler de katılacağız. Ayrıca UCLG’nin (United Cities and Local Governments - Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetim Birliği) eş başkanı olarak da o toplantılarda bizim çalışma stratejilerimizi bugüne kadar yaptıklarımızı modellerimizi ortaya koyacağız. Yerel yöneticiler olarak şunu ifade etmek isterim hükümetlerle paralel olarak çalışmak zorundayız. Hükümetler de bizlerle uyumlu çalışmak zorundalar. Çünkü onların aldığı kararların uygulama yerleri yerel yönetimlerdir.”
Başkan Topbaş Afrika Yerel Yönetimler Zirvesi’ne de katılacak
Gezisi sırasında Marakeş şehrinde düzenlenen Afrika Yerel Yönetimler ve Belediye Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere bir günlüğüne Fas’a da gideceğini dile getiren Başkan Topbaş, “Bu konferansa da yarın akşam Kopenhag’dan geçeceğim. Marakeş’te bir gün kalıp 16’sında açılış konuşmalarının ardından tekrar Kopenhag’a döneceğim. 18 Aralık Cuma gecesi de İstanbul’a döneceğim” dedi.
Kopenhag’daki zirveye Türkiye’den Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanı sıra, Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile Taner Yıldız’ın da katılacağını vurgulayan Kadir Topbaş, “Zirvede bizimle birlikte dünyanın değişik yerlerinden sınırlı sayıda belediye başkanı da yer alacak. Zirveden dünyayı olumlu yönde etkileyecek kararların çıkacağına inanıyorum. Beklentim yerel yönetimler adına da çok iyi bir sonuç almak. Dünyanın hızla kirlendiği, yaşam alanlarının daraldığı, doğal kaynakların azaldığı bir dönemde insanoğlunun gelecek kuşaklar adına çok ciddi önlemler alması ve bu konuda yerel yöneticilerin de dikkatli olması gerekiyor. İnşallah beklenen sonuç alınır” diye konuştu.
İstanbul’un havası temizlendi
Doğalgaz tüketimini özendirici kampanyalarla İstanbul’un havasını geçmişe göre çok temiz hale getirdiklerini, yeşil alanları 100’de 50 daha arttırarak 30 milyon metrekareden 45 milyon metrekareye çıkardıklarını anlatan Topbaş, şunları kaydetti; “Şehrimizde boş bulduğumuz her yere bir plan dahilinde ağaç dikmeye devam ediyoruz. Metrobüsü devreye koyarak 1246 minibüs ve 80 bin aracı trafikten çıkardık. Bu sayede günde 623 bin metreküp karbondioksit gazının şehrin havasına karışmasını önledik. Bu 240 bin ton akaryakıtın kullanılmaması anlamı taşıyor. Çevre ve Orman Bakanlığımız da çevre yatırımlarına aralıksız devam ediyor. Öte yandan, dünyada yenilenebilir enerji kaynakları gündemde. Yakın zamanda Haliç’te turistik gezi yapacak hidrojen enerjisiyle çalışan bir gemiyi hizmete alacağız. Güneş enerjisinden istifade eden çalışmalar yaptık. Güneş enerjisiyle çalışan trafik sinyalizasyonlarını uygulamaya başladık ve devam ediyoruz. Yine İSKİ’nin enerji ihtiyacını bir kısmını rüzgar enerjisinden karşılamak için çalışmalarımız var. Tüm dünyada olduğu gibi bizler de yenilenebilir enerji kullanmak ve akıllı binalar üretmek için çalışıyoruz. Diğer taraftan vatandaşlarımızın yaptıkları yapılarda çevre adına atacakları adımları destekler mahiyette düzenlemeler getirmeye çalıştık. Çatılarını bahçe haline getirenlerin imarlarında düzenlemeler yapıldı. Özellikle yağmur sularını depolayarak tekrar kullanma yönündeki çalışmalarına destek veriyoruz. Ayrıca atıksularının geriye dönüşümü ile ilgili çalışmalara da destek veriyoruz. Geçmişle kıyaslandığında çevre yatırımlarında çok ciddi mesafeler aldığımız görülüyor. Tabi sadece yöneticiler olarak bizler değil, halkımızın da bu hassasiyeti beraber taşıması lazım. Daha çok yolumuz var. Dünyanın çok daha yolu var. Çünkü teknolojik yenilikler beraberinde çok ciddi kirlenmeleri beraberinde getiriyor. Bu konudaki hassasiyetimizi ortaya koymak zorundayız.”
“Meteorolojik uyarılara göre tedbir alıyoruz”
İklim değişikliği yüzünden bütün dünyada olduğu gibi İstanbul’da da şok yağışlarını olabileceğine değinen Topbaş, “Geçtiğimiz yıl bu şoku yaşadık. Yağmur sel olup afete dönüştü. Bu durumlarda meteorolojik uyarılara göre tedbirlerimizi alarak zararı en aza indirmeye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra, dere yataklarının ıslahı ve yeni yağmur suyu kanallarının yapımını da sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.
Başkan Topbaşın programı yoğun ...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve beraberindeki heyet, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da 14-17 Aralık 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de Türkiye’yi temsil edeceği Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Taraflar Konferansı’na (COP 15) katılacak. Aynı süre zarfında Fas’ın ilk başkenti Marakeş’i de ziyaret edecek.
Dünyadan 65 ülke liderinin katılması beklenen ve Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı düzeyinde temsil edileceği İklim Değişikliği Çerçeve Anlaşması (UNFCCC), büyük öneme sahip ekolojik anlaşmalardan bir tanesi. Eylül 2008 itibariyle 192 ülke tarafından imzalanan Anlaşma’nın esas amacı küresel iklim değişikliğine karşı uluslararası çalışmaları teşvik etmek ve desteklemek. COP’un temel işlevlerinden biri taraflarca sunulan ve taahhütlerini ne şekilde gerçekleştirdiklerini detaylandıran raporları gözden geçirmektir. COP (Conference of the Parties- Partilerin Konferansı) bu raporlar doğrultusunda tavsiyelerde bulunabiliyor.
Başkan Topbaş, 15 Aralık Salı günü sabah saatlerinde davetli belediye başkanlarının olacağı basın toplantısına katılacak. Toplantı bitiminde belediye başkanları, Kopenhag İklim Bildirisi’nin sunumu yapacak. Ayrıca birkaç Büyükşehir Belediye Başkanı şehirlerinde sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik yaptıkları çalışmaları tanıtacak. Başkan Kadir Topbaş, zirvede “Enerji Verimliliği – Işıklandırma ve diğer teknolojiler” konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmaları aktaracak.
Başkan Topbaş ve beraberindeki heyet, 16 – 20 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek 5. Afrika Yerel Yönetimler Zirvesi’ne katılmak üzere “Kırmızı Şehir” adıyla anılan Fas’ın ilk başkenti Marakeş’e hareket edecek. Afrika Kentleri Zirvesi her üç yılda bir Afrika’nın farklı bölgelerinde düzenleniyor. Afrika ülkelerinin yönetim ve kalkınmasında yerel hükümetlerin rolü ile Afrika’daki desantralizasyon sürecinin hızlanması konularında verimli çalışmalar yürütülen zirve kapsamında Türk Heyeti’ne Kazablanka Belediye Başkanı’nın ev sahipliğinde akşam yemeği ikram edilecek. Başkan Topbaş, zirvenin 16 Aralık Çarşamba günü yapılacak açılış UCLG Eş Başkanı sıfatıyla bir konuşma yapacak.
Yerel ve Bölgesel Afrika Uluslararası Fuar Alanının (Citexpo) açılışının ardından, Başkan Kadir Topbaş ile Kazablanka Belediye Başkanı arasında işbirliği protokolü imzalanacak. Buradan tekrar Kopenhag’daki zirveye dönecek olan Kadir Topbaş ve beraberindeki heyet, 18 Aralık 2009 Cuma günü öğleden sonra yurda dönmek üzere Kopenhag’dan ayrılacak.
www.ibb.gov.tr / 14 Aralık 2009
-.-
KADİR TOPBAŞ
Artvinin Yusufeli ilçesine bağlı Altıparmak (Barhal) köyünde doğdu. İlk, Orta ve Lise öğrenimini İstanbulda tamamladı. İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünden 1971de, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Yüksekokulundan 1974te ihtilalden önce iki dönem İl Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Doğum Tarihi : 1945 Mesleği : Mimar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı
tr.wikipedia.org/wiki / Aralık 2009