Güneş enerjisinde teşvik, büyük yatırıma
GENSED Başkanı Gülbahar : Yenilenebilir Enerji Kanunu’nda yapılacak değişiklik taslağında, küçük PV sistemleri (ev tipi) için herhangi bir teşvik olmadığını, teşviklerin büyük çaptaki GES yatırımlarını kapsayacağını söyledi.
Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Gülbahar ve beraberindeki Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan Erkan, İpek Güler, Enis Behar, Savaş Yeşiltaş, Alper Ozan Keskin ve Berk Eyilik TBMM Enerji Komisyonu Üyeleri ile bir araya geldi. Ankara’da gerçekleştirilen ve yaklaşık 2 saat süren toplantıda, Haziran ayı içinde TBMM gündemine gelmesi planlanan Yenilenebilir Enerji Kanunu’nda yapılacak değişiklik taslağı içeriği üzerinde görüş alışverişinde bulunulduğu kaydedildi.
GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Gülbahar, toplantıyla ilgili açıklamasında, değişiklik taslağında, küçük / ev tipi PV sistemler için herhangi bir teşvik olmadığını ve bunların Enerji Verimliliği (ENVER) kapsamı içerisinde değerlendirilmesinin düşünüldüğünü söyledi. Orta ölçekli (100kWp-500kWp arası) PV uygulamaları için ise sadece yıllık mahsuplaşma (net metering) olacağı bilgisini veren Gülbahar, taslakta bu kategori için kWh başına ilave bir teşvik (FİT) bulunmadığını kaydetti.
500kWp üzeri lisanslı uygulamalar için Meclis Genel Kurulu’na sunulacak taslakta yer alacak teşvik bedelinin 11-15 € cent/kWh arasında olacağını belirten GENSED Yönetim Kurulu Başkanı, yerli üretim için herhangi bir pozitif ayrımın da öngörülmediğini söyledi.
Toplantıda, firmaların teknoparklardaki teşviklerden yararlanmaları konusunda görüş bildirdiklerini kaydeden GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Gülbahar, Enerji Komisyonu’nun talebi üzerine, güneş enerjisi piyasası oluşmuş 10 ülkenin örneklem alındığı bir rapor hazırlayıp komisyona sunacaklarını söyledi. Gülbahar’ın verdiği bilgiye göre, raporda araştırılması istenen konular arasında, ülkelerin yıllara göre PV kurulu güçleri, güçlerdeki kümülatif artışlar ve 2020 yılı PV kurulu güç hedefleri; ilgili ülkelerdeki teşvikler, teşviklerdeki sınırlamalar, yerel yönetimlerin desteği, uygulama alanlarına göre cirolar ve istihdam, karşılaşılan sorunlar ve bunların çözümleri yer alıyor.
Yeni yönetimin hedefi : Daha aktif kulis çalışması
GENSED’in, 08 Nisan 2010’da gerçekleşen olağan genel kurulunda yeni yönetim organları belirlendi. İstanbul Taxim Hill Otel’de gerçekleştirilen genel kurula TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Karaçay, Haliç Üniversitesi Rektörü Prof. Engin Türe, Yeditepe Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Nilüfer Eğrican ve Dr. Arnold Hornfeld de katıldı. Toplantıda yönetim kurulu faaliyet raporlarının okunup ve onaylanması sonrası yeni yönetim kurulu seçimi yapıldı.
GENSED’in yeni Yönetim Kurulu asil üyeliklerine Levent Gülbahar, Ahmet Sait Keleş, Enis Behar, Fehmi Hakan Erkan, Savaş Yeşiltaş, Şahin Balkan, Göksel Paker, Şahin Kuyucu ve İpek Güler getirilirken Begüm Eyilik, Ateş Uğurel, İbrahim Hafit Ocak, Enis Fakıoğlu ve İsmail Hakkı Karaca yedek üyeliğe seçildi. Denetim Kurulu asil üyeliklerine Senem Gençer, Ömer Cihan Karahan ve İbrahim Erkan Yenen seçilirken, yedek üyeler Alican Ekin, Fatih Ayhan ve Ümit Sipahi oldu.
Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Levent Gülbahar, yeni dönemde üyelerin ve sektörün çıkarlarını gözeten daha etkin bir kulis çalışması yapacaklarını söyledi.
Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği Hakkında :
Türkiye’de güneşten elektrik üretimini yaygınlaştırma amacı ile 24 Aralık 2009 tarihinde kurulan, Güneş Enerjisi Sanayici ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Türkiye’deki en büyük sektörel örgütlenmedir. 50 kurumsal, 16 bireysel ve 14 onursal üyeye sahip dernekte faaliyetler komisyon ve alt komisyonlarda yürütülmekte ve periyodik olarak üyeler ile paylaşılmaktadır. Dernek faaliyetleri ve üyelik ile ilgili ayrıntılı bilgi için : www.gensed.org / İstanbul / 08.06.2010