Bugün rüzgar, yarın nükleer santral
EnerjiSAnın rüzgar santralleri açılışına katılan Enerji Bakanı Yıldız, "Rüzgar santrali yapıyorsak nükleer santral de yapacağız" dedi.
Enerji Bakanı Yıldız, EnerjiSA Çanakkale Rüzgar Enerji Santralinin açılış töreninde enerjinin her üretim alanına ihtiyacımız olduğuna dikkat çekti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Eğer biz bir yerde, Mersin Akkuyuda, Sinopta, farklı yerlerde bir nükleer santrali yapıyorsak, mutlaka bu aynı zamanda, şu anda pervanesi altında bulunduğumuz rüzgar santrallerini desteklemektir, aynı zamanda su santrallerini desteklemektir veya tersi, eğer biz rüzgar santralleri yapıyorsak, mutlaka diğer yatırımları da yapmak elzemdir, zorunludur dedi.
Yıldız, Çanakkalenin Ezine ilçesine bağlı Mahmudiye beldesinde, EnerjiSA Çanakkale Rüzgar Enerji Santralinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, açılış için rüzgarlı ve enerjili bir günün seçilmesinin çok isabetli olduğunu söyledi.
Yıldız, Türkiyenin büyüdüğünü, enerji sektörünün, Türkiyenin bu büyümesini karşılamak için bütün kurum ve kuruluşlarıyla çalıştığını, bunun ayrılmaz bir parçasının da, karşısında gördüğü özel sektör temsilcileri olduğunu vurguladı.
Yıldız, O yüzden özel sektör bizim ayrılmaz bir parçamız, hatta yeri geliyor kamudan daha önde bunları yapabilme kapasitesine sahip olduğu için de direkt destekleyeceğimiz bir yapı içerisine giriyor dedi.
Taner Yıldız, enerjide teknik bir konunun da bulunduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: Yani Türkiyenin her tarafını, yeterli olsa rüzgar santralleriyle donatsak, bu sistem çalışır mı? Bizim bunları nükleer santral gibi, doğalgaz santrali gibi, kömür santrali gibi, senenin hemen hemen bütün saatlerinde çalışabilecek bir yapının üzerine oturtmamız lazım ki, rüzgar olmadığında Türkiyenin enerji çekim noktaları sıkıntıya düşmesin. Yani, burada yine aynı gruba bağlı çimento fabrikası var, tamamını rüzgarla besleyemeyiz bunun, yeterli olmuş olsa bile.
O açıdan şöyle bir gerçeğin altını çizmek istiyorum, o da şu. Eğer biz bir yerde, Mersin Akkuyuda, Sinopta, farklı yerlerde bir nükleer santrali yapıyorsak, mutlaka bu aynı zamanda şu anda pervanesi altında bulunduğumuz rüzgar santrallerini desteklemektir, aynı zamanda su santrallerini desteklemektir veya tersi, eğer biz rüzgar santralleri yapıyorsak, mutlaka diğer yatırımları da yapmak elzemdir, zorunludur.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı (EPDK) Hasan Köktaş, 2010 yılında işletmeye geçen özel sektör, enerji üretim yatırımları açısından Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmış ve toplam 4 bin megavatın üzerinde kurulu güce sahip üretim tesisi devreye alınmıştır dedi.
Rüzgar eken, fırtına biçer, sözünü anımsatan Köktaş, Bu sözü enerji sektörümüze uyarlarsak, artık ülkemizin her yerine rüzgar pervanesi, rüzgar tribünü diken özel şirketlerimiz, yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızdan enerji üretmektedir. Ayrıca özel sektörümüz fırtına biçmese de, enerji yatırımları konusunda fırtına gibi esmektedir dedi.
Açılış konuşması yapan Güler Sabancı ise; 2010 yılının ekim ayında Bandırmada doğalgaz kombine çevirme santralinin açılışını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanla birlikte yaptıklarını anımsatarak, şöyle devam etti:
Bugün de 2011 yılının ilk açılışını yapıyoruz. Mart sonunda inşallah 140 megavatlık hidroelektirk santralinin Maraşta açılışını yapacağız. Yine bu sene içinde 85 megavat kurulu güce sahip Meke Barajı Hidroelektrik Santralimizin açılışını yapacağız. Yine 30-40 megavat gücünde Dağpazarı Rüzgar Enerji Santralinin açılışını yapacağız. Bunlar kısa dönemde, 2011 yılında önümüzde açılışını yağacağımız projelerdir.
Bugün burada başlamış olan santral tribünleri Türkiyedeki en büyük kanatlı tribün olma özelliğine sahip. Çanakkale Rüzgar Enerji Santrali ile yılda yaklaşık 90 megavat saat yeşil enerji elde edilecek. Fosil enerji kaynaklarıyla karşılaştırıldığında, bu 55 bin karbon salınımın çevreye yayılması engellenecek" diye konuştu.
Dünya Bülteni / Haber Merkezi
www.dunyabulteni.net
27.02.2011