Türkiye’nin madencilik bilgi bankası kuruluyor
Türkiye’nin maden varlıklarını uluslararası standartlarda ortaya koymak üzere Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası kurulacak, bu faaliyetleri yürütecek kadroyu yetiştirmek üzere de Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu oluşturulacak.
Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlandı. Torba Kanun olarak nitelendirilen ve pek çok alanda düzenlemeler ve değişiklikler getiren Kanun’la 3213 Sayılı Maden Kanunu’na ve 4646 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’na da çeşitli maddeler eklendi.
MADENCİLİK BİLGİ BANKASI KURULUYOR
Maden Kanunu’na eklenen bir maddeyle Türkiye’nin maden varlıklarını uluslararası standartlarda ortaya koymak üzere Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası kurulacak. Söz konusu Ek Madde 13 şöyle:
“EK MADDE 13 - Maden arama, araştırma ve üretimi sırasında kamu ve özel sektör tarafından üretilen yerbilimleri verileri, sondajlara ait karot, kırıntı, el örneği ve benzeri numuneler ile harita, kesit, stratigrafi ve benzeri dokümanları arşivlemek, yayımlamak, kullanıcıların hizmetine sunmak ve numunelerin yurt dışına çıkarılması ile ilgili işlemleri yapmak amacıyla Maden İşleri Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü bünyesinde Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası kurulmuştur. Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankasına veri, numune ve doküman kabulü, arşiv sisteminin oluşturulması, bu sistemden yararlanılması, numunelerin yurt dışına çıkarılması ve diğer uygulamalar ile ilgili usul ve esaslar Bakanlık tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenir. Kamu ve özel sektöre ait veri, numune ve dokümanlar bu usul ve esaslara göre Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankasına gönderilir.”
VERİ GELİŞTİRİCİ KADRO İÇİN UMREK
Maden Kanunu’na eklenecek bir diğer Ek maddeyle de Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası’nın faaliyetlerini yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyulacak kadroları belirlemek ve geliştirmek üzere Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu oluşturulacak. Söz konusu Ek Madde 14 şöyle:
“EK MADDE 14 - Uluslararası standartlar ile bilimsel ve teknik esaslara göre yetkin kişi ve/veya yetkilendirilmiş tüzel kişiler tarafından, madenlerin aranması, araştırılması ve üretilmesi ile ilgili açık, güvenilir, uygulanabilir kaynak ve rezerv bilgilerini oluşturmak, bunlarla ilgili raporlama standartları ve kriterler belirlemek, sistem kurmak, uygulamak, geliştirmek ve yayımlamak, bu faaliyetler ile ilgili strateji ve hedefler oluşturmak, yetkin kişi ve/veya yetkilendirilmiş tüzel kişilerde aranan nitelikleri belirlemek, bunlara eğitim vermek, sertifikalandırmak, sicil ve sicil kayıtlarını tutmak, denetlemek, ihtar vermek, belgeleri askıya almak veya iptal etmek, uluslararası benzeri kuruluşlara üye olmak veya bunlarla işbirliği yapmak, görev alanına giren konularda eğitim, araştırma ve yayın faaliyetlerinde bulunmak ve bu faaliyetler ile ilgili düzenlemeleri yapmak ve yayımlamak amacıyla, kısa adı UMREK olan Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu kurulmuştur. UMREK’in mali işleri dâhil her türlü sekretarya hizmetleri Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür. UMREK eğitim, sertifika, aidat, yayın ve diğer faaliyetlerinden gelir elde edebilir.
UMREK, görevini yerine getirirken bağımsızdır. UMREK, görevlerini yerine getirirken resmî ve özel kurum, kuruluş ve kişilerden belge, bilgi ve görüş isteyebilir.
UMREK üyelerine verilecek huzur hakkı Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca tespit edilir.
UMREK’in teşkili, yönetimi ve çalışması ile üyelerin atanmasında aranacak nitelikler, görev süresi ve üyeliğin sona ermesi ile ilgili usul ve esaslar Bakanlık tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenir.” (Mehmet KARA)
www.enerjigunlugu.net
08.09.2016