Nükleer Enerji Almanyada Tarihe Karışacak
Son yıllarda rüzgar ve solar enerji gibi çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen Almanyada atom santralleri tarihe karışacak.
Son yıllarda rüzgar ve solar enerji gibi çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen Almanyada atom santralleri tarihe karışacak. Çevre Bakanı Peter Altmaier, bir daha dönülmemek üzere nükleer enerjiden vazgeçeceklerini söyledi. Almanya, yenilenebilir enerjide "Made in Germany" markasını oluşturup dünyaya yeni teknolojiyi ihraç etmeyi hedefliyor.
Avrupanın endüstri ve sanayi devi Almanyada nükleer enerji tarihe karışacak. Türkiyenin nükleer enerjiye yöneldiği bir zaman diliminde enerji ihtiyacının büyük kısmını nükleer santrallerden elde eden Almanyada Federal Çevre Bakanı Peter Altmaier bir daha dönülmemek üzere nükleer enerjiden vazgeçileceğini söyledi. Japonyada daha önce meydana gelen atom santrali kazasından sonra Başbakan Angela Merkelin işletimde olan atom santrallerinin aşamalı olarak kapatılacağını duyurmuştu.
Atom enerjisi yerine çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen Almanya önümüzdeki yıllarda "Made in Germany" markasıyla dünyaya yenilenebilir enerji teknolojisini ihraç etmeye hazırlanıyor. Almanyada atom enerjisinin siyasi destek bulamayacağını kaydeden Federal Çevre Bakanı Altmaier, nükleer enerji için siyasi iradenin olmadığını ifade ederek "Nükleer enerjinin devamlılığı için herhangi bir siyasi anlayış ve birliktelik göremiyorum" dedi. Federal hükümet önümüzdeki 10 yıl boyunca yenilenebilir enerji yatırımlarını sübvanse edecek. Rüzgar ve solar enerji yatırımlarına bütçe artışına giden Almanyada 2022 yılına kadar Kuzey Almanyada rüzgardan elde edilen enerjinin depolanması ve güney Almanyaya taşınması için alt yapı çalışmaları tamamlanacak. Özellikle taşıma alt yapısı için harcanacak paranın 20 milyar Euroyu bulması bekleniyor. 2014 yılından itibaren yenilenebilir enerji yatırımlarının artması bekleniyor.
Daha önce partisinin 25. Kurultayında konuşan Başbakan Merkel, yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık vereceklerini ve bu sektörde Almanya markasını oluşturacaklarını vurgulamıştı. Merkel, atom enerjisinden vazgeçeceklerini açıklayarak bir anda yıllarca Yeşiller Partisinin savunduğu nükleer enerji santrallerinin kapatılması politikasını boşa çıkarmış oldu.
Almanyada diğer bir tartışma konusu ise nükleer atıkların depolanması. SPD ve Yeşiller Koalisyonu döneminde ülkenin en önemli atık depolama merkezi olan Gorlebenin 2030a kadar kapatılacağı kararı alınmıştı. Çevre Bakanı Altmaier en geç 2030da nükleer depolama tartışmalarının çözüme kavuşacağını söyledi. "2013 federal seçim öncesi bir yasaya ihtiyacımız var. Bu durumda Aşağı Saksonya seçimi ve yaz öncesi muhalefetinde desteğiyle yasa çıkarılabilir." ifadelerini kullandı. Altmaier, Almanyada merkezi bir nükleer atık merkezinin oluşturulacağından iyimser olduğunu kaydetti. Siyasi partiler bu konuda şu ana kadar ortak bir çözüm yolu bulmakta başarısız oldu.
Altmaier bu açıklamalarıyla Hıristiyan Demokart AB Enerji Komiseri Günther Oettinger ile çelişmiş oldu. Oettinger, kısa süre önce nükleer enerjinin hala Almanya için vazgeçilmez bir enerji kaynağı olduğunu ve yeni nükleer santrallerin işletime açılabileceğini söylemişti. (CİHAN)
www.sondakika.com
05 Ocak 2013