Yüksek Teknoloji Ar-Ge çalışmaları ABDden Çine kaçıyor …
Silikon Vadisinin, önde gelen Amerikan kökenli teknoloji şirketi Applied Materials, Çine taşınma kararı aldığında bu belki de bir çoğu için şaşırtıcı olmuştu. Ancak, Çinin teknolojiye sağladığı somut bir çok destek yeni Amerikan şirketlerini merkezlerini buraya taşımaya yöneltiyor.
Çinin, yetişmiş beyin gücü, dünya teknolojisinin merkezi olarak bilinen ABDde araştırmalar yaparak çok önemli adımların atılmasına katkıda bulunuyordu. Ancak, okun yönü değişiyor gibi. Silikon Vadisinin, önde gelen Amerikan kökenli teknoloji şirketi Applied Materials, Çine taşınma kararı alanlardan. Applied Materials, yarı iletkenlerden güneş panellerine kadar bir dizi mamülün üretimine yardımcı ürünler geliştiriyor.
Kaliforniya eyaletinin, Santa Clara şehrindeki merkezi ile en yeni Ar-ge üssünü Çine taşıyan Applied Materials, böyle bir adımı atan tek şirket değil. Analistler, Çinin ileri teknolojiye olan yatkınlığı arttıkça buraya gelen şirket sayısının da aynı nisbette artacağını öngörüyorlar.
Kimi Amerikan şirketleri, önemli ölçüde üretim bandına sahip Çine daha yakın olmanın kendilerine pazar avantajı sağlayacağını biliyor. Bu, Applied Materialsın, bu ülkeye gelmesinde de önemli bir unsur. Zira şirket, Çinin 2010 sonuna kadar dünya güneş paneli üretiminin 3te 1ini gerçekleştireceğini öngörüyor.
Amerikayı, tamamiyle bırakmadıklarının altını çizen şirketin Teknolojiden Sorumlu Başkanı Mark Pinto, Çinin ileriki dönemlerde çok daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacak olmasının kendilerini böyle bir stratejiye yönelttiğini ifade etti. Intel, GM gibi dev Amerikan şirketleri, çok daha uygun fiyatlara çalışabilecek, becerikli Çinli mühendislere yakın markaj uyguluyor, ülkede Ar-ge merkezleri açmanın yollarını arıyor.
Amerikan Başkanı Obama, yenilenebilir kaynaklarla enerji sağlayan teknolojilerle istihdam yaratılabileceğinden bahsederken Çin, bunu gerçekleştirmek için somut adımlar attı. Çinli yerel yönetimler sağladıkları çeşitli avantajlarla sınırları içerisinde yatırım yapmak isteyen şirketleri buraya çekmek için adeta yarışıyorlar. Sonuç olarak Çin, ağır aksak da olsa batılı şirketlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. "Süpergüç" dengesinin Atlantikten Asyaya kaydığını görmek pek çoklarını şaşırtmayacak. www.turk.internet.com / 18.03.2010