Çin İklim Değişikliği Konusunda Daha Fazla Söz Sahibi Olacak
Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birine sahip olan Çin’in iklim değişikliği konusunda giderek daha fazla söz sahibi olacağını düşünenlerin sayısı artıyor. Merkezi Paris’teki Uluslararası Enerji Dairesi Çin’in enerji tüketiminin son on yıl içinde ikiye katlandığını bildiriyor. Ülkede temiz enerji yatırımlarıysa geçen yıl iki kat arttı. Enerji uzmanları yeşil enerji teknolojilerinin geliştirilmesi ve karbon salımının azaltılması konusunda Çin’in özel bir yeri olacağı görüşünde.
Çin geçen yıl 3 milyar ton kömür tüketti. Bu miktar Amerika’nın tüketiminden üç kat fazla. Ancak hızlı büyümeyi destekleyecek enerji tasarrufu sağlayan fabrika ve tesis inşasını hızlandırsa da Çin, Dünya Bankası’na göre dünyada en çok hava kirliliği olan ülke.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Başkanı Christiana Figueres, iklim değişikliği anlaşmalarında daha büyük rol oynayacağı konusunda Çin’e güveniyor. Figueres, “Ülkelerin temiz enerji yarışına katılmaya başladığına hiç şüphe yok. Çin de kendi halkının iyiliği için yeşil yarışta başı çekecektir.” diyor.
Birleşmiş Milletler’in raporuna göre Çin dünyanın en büyük güneş paneli üreticisi olarak Batılı ülkeleri geçti. Çin, ayrıca geçen yıl dünyanın en büyük rüzgar türbini pazarı haline geldi.
Çin’deki resmi kaynaklara göre ülkenin rüzgar üretimi kapasitesi 2005 yılından bu yana ikiye katlandı. Tianfeng Rüzgar Enerjisi Şirketi’nden Lu Feg’e göre, rüzgar enerjisi Çin’in enerji üretiminin sadece küçük bir parçası. Feg, ”Rüzgar enerjisi Xinjiand’daki toplam enerji kapasitemizin yüzde ikisini oluşturuyor. Bu oranın gelecekte artacağını düşünüyoruz. Henüz açıklanmayan beş yıllık kalkınma planını bekliyoruz. Önümüzdeki beş yıl içinde rüzgar enerjisinin daha da gelişeceğini umuyoruz.” diyor.
Çin, geçen yıl temiz enerjiye Amerika’nın yaptığı yatırımın iki katını yaptı. Buna rağmen Birleşmiş Milletler’den Figueres, Çin’de enerjisinin yüzde 70‘ini kömürden sağladığını söylüyor.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Başkanı Christiana Figuere, ”Yoksulluğun kökü geçmişin köhne teknolojilerine dayanarak kazınamaz. Yoksulluğa son vermek istiyorsanız geleceğin temiz ve yeni teknolojilerini kullanmanız gerekir.” diyor.
Uluslararası Enerji Dairesi’ne göre, bu yılın başında Çin, dünyanın en büyük enerji tüketicisi olarak Amerika’yı geçti. Ancak iklim değişikliği tartışmalarında topu yıllardır gelişmiş ülkelere atan Çin, raporu güvenilmez olarak niteleyerek tepki gösterdi.
Çin ve Amerika, tüm dünyada atmofere salınan ve küresel ısınmanın ana nedeni olarak tanımlanan karbondioksidin yüzde 40‘ından sorumlu.
www.voanews.com/turkish / 26.10.2010