Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı var ama çevreyi yok ederek değil
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar görevine başlaması dolayısı ile çeşitli sivil toplum örgütleri ile bir araya gelerek ‘’arama toplantısı’’ gerçekleştirdi. Bayraktar toplantıda “Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı var. Ama dereleri kurutarak, çevreyi yok ederek değil. Yolumuzu çevre örgütleriyle çizeceğiz” diye konuştu.
Toplantıya TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, Greenpeace, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği, TMMOB, İktisadi Kalkınma Vakfı, TİSK, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu, ASO, İSO, Ege Bölgesi Sanayi Odası, ALTERNATİF Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği, Otomotiv Sanayi Derneği, Soğutma Sanayi İşadamları Derneği, Güneş Enerjisi Sanayicileri Derneği, Hidroelektrik Santralleri Sanayi İşadamları Derneği, Türkiye Çevre Vakfı, TÜPRAŞ, PETKİM, Deniz temiz Derneği, ÇEVKO, Çevre Birliği Derneği gibi örgütlerin temsilcileri katıldı.
Erdoğan Bayraktar toplantıda yaptığı konuşmada Çevre İstişare Toplantısı’nda çevre sorunlarının çözümünde ortak aklı bulmanın önemine değinerek, bu yüzden göreve başlar başlamaz çevre gönüllüleri ile bir araya gelmek istediklerini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı sözlerine şu şekilde devam etti;
“Öneri, uyarı ve bilgilerinizden istifade etmek istiyoruz. Kararlarımızın sizlerle yapılan istişarelerle olmasını istiyoruz. ‘Koruma’nın ‘kullanma’ ile birlikte düşünülmesi gerekiyor. Kalkınmada, yatırımda çevreyi kullanırken koruma dengesini de çok iyi hesap etmemiz gerekiyor. Bir görevimiz yatırım iklimini iyileştirmek; sanayicimizi, yatırımcımızı korumak, diğer görevimiz de doğamızı, suyumuzu, havamızı, denizlerimizi, göllerimizi, tabiata dair ne varsa gelecek nesillerimize en iyi şekilde bırakmaktır. Bu dengeyi en hassas şekilde, en optimum ve verimli şekilde kuracağız. Bunu da birlikte yapacağız.”
HES’ler için dereleri kurutmayız
Son dönemde kamuoyu ilgisinin HES’ler üzerinde yoğunlaştığına dikkat çeken Erdoğan Bayraktar, Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı olduğunu ama bu enerjinin dereleri kurutarak ve çevreyi yok ederek sağlanamayacağını söyledi.
Toplantıya katılan çevreci örgütlerin temsilcileri, özellikle hidroelektrik santralleri (HES) konusundaki şikayetlerini dile getirdi. Karadeniz’de aynı akarsu üzerinde çok sayıda HES projesine izin verilmesinin su ve çevreye büyük zarar verdiğini vurgulayan çevreciler, doğanın enerji ihtiyacına kurban edilmemesini istediler. Çevre örgütleri, özellikle sanayi atıkları konusunda daha güçlü denetim gerektiğini vurguladı.
Aralarında TOBB ve çevrecilerin suçlamalarına hedef olan plastik ve petrokimya sanayii temsilcileri de olan iş örgütleri ise çevre duyarlılığına sahip olduklarını, çevre için gerekli yatırımları yapma ve sıkı kontrole karşı olmadıklarını, ancak ‘çevre’nin yatırımları engellemesine izin verilmemesini istedi.
Bakanlık, çevre koruma ve yatırım politikalarını belirlemek için toplantılara devam edecek.
www.yesilekonomi.com
01.08.2011